Grillforklæder – Bedste grillforklæder 2022
BEDSTE I TEST
Esschert Design Bbq FF411 Forklæde Brun (104.5x59.5 cm)
Bagestål er en uvurderlig hjælp i køkkenet til dig, der elsker at bage alt fra kager, boller pizza o.l. Du investerer således i en tung bageplade, men denne adskiller sig fra dine andre bageplader ved, at den er fremstillet af stål. Det massive stål får bagestålet til at være ret tungt – oftest ca. 6 kilo, men det er også lige netop dét, der gør forskellen i din bagning, som du kan læse mere om i det nedenstående afsnit om fordelene ved at vælge bagestål.
For at opnå den optimale virkning af dit bagestål, så er det vigtigt, at du finder en god plade og ved, hvordan du benytter den bedst. Af den grund har vi i denne artikel samlet al den viden, som du har brug for om bagestål, samt inkluderet et produkt, der har klaret sig godt i en bagestål test. Ved at læse denne artikel får du altid en god introduktion til brugen af dit bagestål og en hjælp til at finde det rette bagestål, hvis du endnu ikke har købt et. Bagestål findes desuden i flere prisklasser – og det er derfor ikke umuligt at finde et billigt bagestål, hvis du ikke har det største budget. Læs videre og bliv klogere på bagestål!
Hvis du kraftigt overvejer at investere i et bagestål, så vil vi gerne lige slå et slag for Bagestaalet.dks bagepakke. Her får du nemlig det ultimative startsæt med både bagestål og to kombispader til en god pris. Du sparer således en del penge på købet ved at investere i bagepakken frem for at købe hver del enkeltvis.
I pakken finder du bl.a. et robust bagestål, der praktisk talt er umuligt at ødelægge. Du vil derfor kunne bruge dit bagestål fra bagestaalet.dk i mange år fremover. Bagestålet leder og optager varmen 18 gange bedre end en almindelig bagesten / ovnsten / pizzasten, og du vil derfor hurtigt se langt bedre resultater, når du bager med dit bagestål. I bagepakken medfølger der som skrevet to kombispader. Disse er fuldstændig uundværlige, når du skal have dit bagværk ind og ud af ovnen. Derudover fungerer de også optimalt som forberedelsesplader, så du altid kan have have din næste portion klar til at komme ind i ovnen. Du har mulighed for at vælge mellem følgende størrelser til både dit bagestål og dine kombiplader: 33 x 38 cm, 30 x 40 cm, 35 x 40 cm og Ø33. Du har desuden mulighed for at vælge dine kombiplader i to forskellige størrelser, hvis du ønsker dette.
Bagestaalet.dk giver dig også mulighed for at tilkøbe en dejskærer til din bagepakke. Det kan være en god ide at investere i en dejskære, da den kan hjælpe dig med at fordele dit bagværk i korrekte portioner. Dejskæreren gør det desuden nemt at arbejde med fugtig dej, der ellers godt kan blive problematisk med normale køkkenredskaber.
Bagestål er heldigvis enkelt at benytte, da du bare skal placere pladen i ovnen og varme den op. Det kan godt tage op til 30 minutter før pladen har den rette temperatur til bagning, men du må endelig huske på, at selve bagetiden bliver reduceret en del, når du benytter bagestål frem for en almindelig bageplade. Bagestål absorberer og leder varmen, så brødet med det samme bliver varmet igennem, når det sættes på det varme bagestål i ovnen. Du kan med fordel lade bagestålet blive i ovnen og i stedet placere en stykke bagepapir ovenpå med dejen, da stålet både er varmt og tungt. Hvis du bager en kage i en kageform, så kan kageformen dog udmærket placeres direkte på bagestålet uden brugen af bagepapir.
Den største forskel på en bagesten og et bagestål er, at bagestenen ofte er fremstillet i granit eller kalksten, hvorimod et bagestål består af stål materiale. En bagesten benyttes til samme formål som et bagestål, da brugen af en bagesten i ovnen også hjælper med at bibeholde et jævnt og højt temperaturniveau. På den måde opnår man f.eks. en hårdere skorpe på bagværket, hvilket kan resultere i et bedre resultat. Bagestålet er dog bedre til at holde på og lede varmen end en bagesten. Af den grund er stålet at foretrække, hvis du ønsker, at bagetiden skal forkortes betragteligt.
Præcis ligesom med en bagesten, så er et bagestål mere varmeledende end en pizzasten (der desuden ofte er det samme som en bagesten eller en ovnsten). Du vil derfor få en sprødere pizzabund ved at benytte et bagestål frem for en pizzasten. Med bagestålet vil du desuden have mulighed for at bage pizzaer som havde du en rigtig stenovn, selvom du benytter din almindelige ovn derhjemme. Det kan altså være en optimal måde at gøre bagningen lettere, hurtigere og bedre.
Du kan reelt bage alle typer af brød og kager på dit bagestål, så længe du tager højde for bagetid og om det skal stå direkte på bagestålet, på en aluminiumsplade ovenpå bagestålet eller om der skal lægges et bagepapir mellem dejen og bagestålet. Valget afhænger af, hvor fedtet og klistret dit bagværk er fra starten af. Hvis du f.eks. lægger en klistret dej direkte på pladen, så skal du huske at gøre den ordentligt rent efter brug (vent dog til pladen er kølet helt af! Læs mere om rengøring af bagestål nederst i denne artikel).
Da bagestål sikrer en optimal varmegennemstrømning, er det fremragende at bruge til bagning af koldhævet dej, såsom pizza, pitabrød og samtlige brødtyper. Du kan dog også udmærket benytte dit bagestål til bagning af småkager. Du vil højst sandsynligt opleve at bagetiden mindskes, men at småkagerne stadig får en sprødere skorpe.
Det kan dog være en smule svært at bage bløddej og wienerbrød på et bagestål, så med disse opskrifter kan du med fordel stadig benytte en normal bageplade eller -rist. Kager i forme, såsom tærter, kan udmærket sættes direkte på bagestålet. Det vil give dig en sprødere bund og kant – og så vil det også mindske bagetiden betragteligt.
De fleste bagestål passer til almindelige ovne, men du skal naturligvis stadig holde øje med, at du bestiller et bagestål i de rigtige mål til din ovn. Du skal jo helst ikke ende med et for stort eller for småt bagestål til din ovn. Flere og flere forhandlere sælger efterhånden bagestål, så det er vigtigt, at du får købt et bagestål, der passer til dig – f.eks. kan du både få tykkere modeller á 10 mm og tyndere varianter á 6 mm. Forskellen på tykkelsen af dit bagestål til ovnen afgør, hvor mange pizzaer / brød du kan bage i træk, samt hvor meget dit bagestål vejer. En variant med en tykkelse på ca. 6 mm vil derfor være en del nemmere at håndtere end et bagestål á 10 mm, da denne vil være en del tungere at bære på.
Det er vigtigt at vedligeholde sit bagestål, så det ikke bliver en bakteriebombe. Du skal faktisk sørge for at tage hånd om bagestålet før du overhoved tager det i brug første gang for at få det optimale ud af det. Inden du bager dit første bagværk på bagestålet skal du således vaske stålpladen grundigt. Til formålet skal du gerne bruge vand og sæbe og så kan du udmærket benytte en blød klud, så du ikke slider på materialet. Husk at vaske alle sæberester af pladen. Efter vask skal bagestålet naturligvis tørres af, så det bliver helt tørt igen.
For at hærde bagestålet har det godt af at få et tyndt lag madolie og derefter blive sat i ovnen ved høj varme (ca. 250 grader i en varmluftovn i en times tid). Det kan være en fordel at gentage processen de første par gange du skal bruge bagestålet, da det er med til at beskytte overfladen i længden. Du kan også udmærket smøre et tyndt lag olie på bagestålet ind imellem inden du benytter det for at vedligeholde bagestålet.
Når du skal rengøre dit bagestål efter brug, så kan du udmærket bare bruge en fugtig klud, en dejskraber eller en stålbørste (lad være med at skrubbe for hårdt). På den måde får du alle overskydende madrester vasket væk fra overfladen, så bagestålet er klar til at blive taget i brug igen. Tør gerne bagestålet af med et tørt viskestykke efter vasken.
Du må aldrig putte dit bagestål i opvaskemaskinen! Det kan stålet simpelthen ikke tåle. Du skal altså være opmærksom på, at rengøringen af bagestålet altid skal foregå i hånden. Vi vil også anbefale dig at undgå opvaskemidler indeholdende sulfo, da det kan være med til at få stålet til at ruste.
Du kan med fordel lade dit bagestål blive i ovnen, når du ikke benytter det. Bagestålet er trods alt ret tungt at bære rundt på, især hvis du ejer en af de tykkere modeller, og det kan derfor være rart at lade det blive ét sted. Dette gælder også selvom du bager andre ting i ovnen, da stålet godt kan tåle at blive varmet op gentagne gange. Faktisk kan bagestålet være med til at sikre en bedre og mere konstant varme i ovnen, hvis du lader det blive liggende i ovnen, selv når du laver andet mad.
Det er dog også muligt at opbevare bagestålet i sokkelskuffen under ovnen, hvis du har sådan en, på køkkenbordet eller i et skab. Reelt set er det helt op til dig selv, hvordan du ønsker at opbevare dit bagestål. Vi vil dog anbefale dig ikke at sætte det for langt væk, da det så kan blive et irritationsmoment hver gang du skal have den frem.
Hvis du behandler dit bagestål godt ved at vaske det efter brug og vedligeholde det med lidt olie på overfladen med jævne mellemrum, så kan det faktisk holde i utroligt mange år. De fleste forhandlere har en garanti på 10 år, men du kan sagtens få glæde af dit bagestål endnu længere end det. Det kan derfor være en optimal investering, selv hvis du ikke regner med at bage ekstremt meget på nuværende tidspunkt i dit liv – hvem ved, hvad der venter om 5-10 års tid.
Vi anbefaler at købe dit bagestål hos Bagestaalet.dk – Klik her for at spare 25%!