Emhætte Test – Her er de 12 bedste emhætter i test (2022)

1
Miele PUR68W

Er du på udkig efter en emhætte, som både er stilren og har mange fordele og specifikationer, der gør hverdagen lidt nemmere i køkkenet, skal du kigge efter en PUR68W emhætte fra Miele. Denne emhætte er en del af “Miele individual”-serien og er testvinder hos forbrugerrådet Tænk og topscore hos Råd & Ron. Vi har ligeledes tildelt denne emhætte prisen for den bedste emhætte. Derfor skal du vælge Mile PUR68W Du skal vælge en PUR68W…

Tjek prisen →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Miele PUR68W 7.351 DKK Punkt1
Siemens LF97BCP50 7.156 DKK Elgiganten.dk
Bosch DWQ96DM50 4.449 DKK Bosch
Thermex Ronda 600 FH intern
Siemens LC87KHM60 4.497 DKK DataWorld
Silverline PE911EXT
Silverline SL 4220 Matix Roof 120cm stål 6.222 DKK Lindved EL
Thermex Hood in Hob Kogeplade
Miele DA 6096 W sort 12.195 DKK Miele.dk
WITT WSE 901 B-2
Electrolux LFP226W 2.183 DKK El-Salg Aalborg
12 Eico Ecoline X

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Der er mange ting som er gode at have i køkkenet, men en emhætte er uundværlig. Der findes rigtig mange forskellige emhætter på markedet, og de findes med mange forskellige funktioner. Derfor kan det være svært at finde den bedste emhætte, der passer til dine behov. For at hjælpe dig lidt på vej, har vi lavet denne emhætte test, hvor du blandt andet kan læse om bedste test emhætte og om man skal gøre brug af et emhætte tilbud. Du finder desuden tips og svar på alle de ofte stillede spørgsmål i forbindelse med emhætter i hjemmet.

3 gode råd når du skal købe ny emhætte

Der er mange forskellige ting, man skal være opmærksom på, når man skal købe ny emhætte til sit køkken. Det kan være svært at danne et overblik over, hvad man skal huske at overveje. Derfor kommer der her tre gode råd til når du skal købe en ny emhætte.

 1. Overvej hvilke behov din emhætte skal dække, da du kan få emhætter med rigtig mange forskellige funktioner.
 2. Overvej, om din emhætte skal have udsugning ført ud i det fri eller om den skal have kulfilter, da det kan have betydning for montering af emhætten.
 3. Dan et overblik over størrelsen på køkkenet – emhætten skal ikke tage for meget plads, så køb en emhætte, der matcher størrelsen på dit køkken.

Miele PUR68W – bedste emhætte

Er du på udkig efter en emhætte, som både er stilren og har mange fordele og specifikationer, der gør hverdagen lidt nemmere i køkkenet, skal du kigge efter en PUR68W emhætte fra Miele. Denne emhætte er en del af “Miele individual”-serien og er testvinder hos forbrugerrådet Tænk og topscore hos Råd & Ron. Vi har ligeledes tildelt denne emhætte prisen for den bedste emhætte.

Derfor skal du vælge Mile PUR68W

Du skal vælge en PUR68W emhætte fra Miele, hvis du gerne vil have en emhætte, hvor kvaliteten er i top. Den har mange fordele og specifikationer, som gør, at den placerer sig i toppen af testen.

Du får tilmed highPower LED, så din madlavning er fuldt belyst, og der medfølger også et metalfedtfilter i rustfrit stål og Miele CleanOver, som gør det nemt og enkelt at gøre emhætten rent. Alle overflader på emhætten er desuden af rustfrit stål, den er nem og hurtig at gøre rent, så man ikke ser fedtede fingre og snavs.

Produktdetaljer:

 • Bredde: 60 centimeter
 • Max kapacitet: 650 m3/t
 • Støjniveau: min. 47 dB – max. 67 dB
Det kan vi lide:
 • Mile individual produkt, som giver mange gode fordele og specifikationer
 • Rustfrit stål, der passer ind i de fleste hjem
 • HighPower LED, som giver bedste lys til madlavningen

Siemens LF97BCP50 – Lydsvag emhætte

Hvis du er på udkig efter en markant emhætte, som samtidig er lydsvag, kan det være du skal have fingrene i en Siemens LF97BCP50 emhætte. Denne emhætte har en fantastisk sugeevne, samtidig med den ikke larmer. Siemens LF97BCP50 scorer desuden 4.9 ud af 5 stjerner hos Skousen.dk og får mange rosende ord med på vejen.

Derfor skal du vælge Siemens LF97BCP50

En LF97BCP50 emhætte fra Siemens har mange gode fordele, som gør den værd at vælge. Du får en emhætte, som gør sig velegnet til de fleste større køkkener, da den med sine 90 centimeter i bredden fylder lidt mere end de fleste emhætter.

Dens fantastiske sugeevne og relativt lave lydniveau på 54 decibel er dens største kvalitet. Med denne LF97BCP50 emhætte medfølger der nemlig et ekstra sugeniveau, som er perfekt, hvis der kommer meget røg. Du skal dog være opmærksom på, at ved det ekstra sugeniveau, kommer lydniveauet op på 65 decibel.

Produktdetaljer:

 • Lydniveau: max 65 dB
 • Max kapacitet: 727 m3/t
 • bredden: 90 centimeter
Det kan vi lide:
 • Ekstra sugeniveau
 • Indbygget motor
 • Passer perfekt til det moderne køkken

Bosch DWQ96DM50 – emhætte med intern motor

Når man skal købe en emhætte, fås den måde med ekstern og intern motor. Hvis du er på udkig efter en emhætte med intern motor, der er let at montere i køkkenet, skal du kigge efter en Bosch DWQ96DM50 emhætte. Det er en effektiv emhætte, der har en samlet score på fire ud af fem stjerner på Pricerunner.dk og 4.5 ud af fem stjerner i forbrugeranmeldelser på Google.

Derfor skal du vælge Bosch DWQ96DM50

Der er mange gode grunde til at vælge denne DWQ96DM50 emhætte fra Bosch. Designet er klassisk og enkelt, så det passer ind i de fleste køkkener. Det er også en emhætte, der er nem at installere i køkkenet, men den er også at bruge i køkkenet. Emhætten har tre hastigheder og 1 intensivtrin, som gør det nemt at styre den alt efter, hvor meget røg madlavningen producerer.

Den elektroniske styring gør det hurtigt og nemt at indstille den samt slukke den.

Rengøringen er også ganske simpelt, da metalfedtfilter, kan tages ud og rengøres i opvaskemaskinen. På den måde bliver madlavningen og køkken oplevelsen meget bedre.

Produktdetaljer:

 • Bredde: 90 centimeter
 • Max kapacitet:610 m3/t
 • Højeffektiv EcoSilence drive motor
Det kan vi lide:
 • Intern motor, der gør emhætten nem at montere
 • Fire forskellige indstillinger af emhætten
 • Kan både bruges til aftræk eller recirkulation

Thermex Ronda 600 FH intern – frithængende emhætte

Thermex Ronda 600 FH intern

Hvis du gerne vil have en frithængende emhætte, der tilføjer noget ekstra til køkkenet, skal du kigge efter en Thermex Ronda 600 FH frithængende emhætte med intern motor. Det er en effektiv og stilren emhætte, der holder hvad den lover. Thermex Ronda 600 scorer desuden 4,3 stjerner ud af fem på Skousen.dk.

Derfor skal du vælge Thermex Ronda 600 FH intern

I de fleste store køkkener, hvor du ofte har en kogeø eller lignede, er det perfekt med en frithængende emhætte. En Thermex Ronda 600 FH frithængende emhætte med intern motor er ikke bare en emhætte, men også udsmykning, som tilføjer noget ekstra til dit køkken. Denne emhætte er i et rundt design, hvilket gør den ekstra fin at se på. Ikke nok med det, medfølger der også en række fordele med sådan en emhætte. En Thermex Ronda 600 FH har blandt andet energivenlig LED-belysning, som gør det let at lave mad i god belysning. Emhætten har også fire ekstra kantsugsfiltre, som gør den endnu mere effektiv i udsugningen. Og sidst men ikke mindst, medfølger en IR fjernbetjening, så du kan styre din emhætte nemt og enkelt.

Produktdetaljer:

 • Max kapacitet: 647 m3/t
 • Støjniveau: min. 53 decibel og max 66 decibel
 • Bredde: 60 centimeter
Det kan vi lide:
 • Rund, frithængende emhætte
 • Rustfrit stål, der passer ind i de fleste hjem
 • Nem at installere med intern motor

Siemens LC87KHM60 – Skrå emhætte

Er du på udkig efter en skrå væghængt emhætte, er Siemens LC87KHM60 et godt bud. Du får en emhætte, der er ultra moderne og passer ind i de fleste køkkener uden den fylder for meget. Siemens LC87KHM60 scorer fire ud af fem stjerner på WhiteAway.dk og 4.5 stjerner ud af fem på Skousen.dk. Derfor kan du roligt vælge denne skrå emhætte fra Siemens.

Derfor skal du vælge Siemens LC87KHM60

Der er mange gode grunde til at vælge denne væghængte skrå emhætte fra Siemens. For det første, er det en emhætte, der ikke syner af meget i køkkenet, da det skrå design gør, at det føles som om den hører til væggen. Der bliver frigjort en del plads over kogepladen, så køkkenet føles mere rummeligt.

En anden ting ved denne emhætte er, at den har en fantastisk LED belysning, så du altid har et godt blik over din madlavning. Belysningen og effektivitetsniveau kan styres med den smarte touchControl – nemmere bliver det ikke. Emhætten har i alt 3 hastigheder og et intensivtrin.

Produktdetaljer:

 • Maks kapacitet på 380 m³/t med intensivtrin: 570 m³/t
 • Lydeffekt på maks 56 decibel
Det kan vi lide:
 • Energiklasse B
 • Fantastisk design og høj kapacitet
 • Energibesparende LED-belysning

Silverline PE911EXT – lille emhætte med ekstern motor

Silverline PE911EXT ikke larmer særlig meget, og den passer perfekt ind i det lille køkken. Denne emhætte er indbygget i bordpladen bag komfuret eller kogezonen, og har derfor en ekstern motor. Det er altså en smart, lille og moderne emhætte, som du ikke må undervurdere.

Derfor skal du vælge Silverline PE911EXT

Der er mange gode grunde til at vælge en bordemhætte fra Silverline model PE911EXT bl.a. er den ekstra smart. Med denne emætte undgår du at have en stor emhætte i køkkenet, der ødelægger æstetikken, da den kan skjules i bordet, når den ikke er i brug.

Du skal dog være opmærksom på at effektiviteten falder ved denne type emhætte. En bordemhætte er nemlig ikke lige så effektiv og kraftfuld som en almindelig emhætte. Den er tilgengæld nem at bruge grundet det digitalt display og fingertouch funktion.

En anden fordel ved denne emhætte er, at den har en ekstern motor, hvilket betyder, at motoren skal monteres væk fra køkkenet og derfor placeres et andet sted end emhætten. En fordel ved denne type af installation er, at lydniveauet for emhætten er væsentlig lavere end emhætter med intern motor. På den måde får du altså en emhætte, der let kan skjules i bordpladen, samtidig med du får en knap så støjende emhætte.

Produktdetaljer:

 • Ekstern motor, skal købes ved siden af
 • Bredde: 808 mm
Det kan vi lide:
 • Emhætte, der kommer op fra bordpladen
 • Nem at skjule, når den ikke er i brug
 • Stilrent design

Silverline SL 4220 Matix Roof 120cm stål – loft emhætte

Silverline SL 4220 Roff loft emhætte er gemt godt væk, men samtidig er den effektiv. Det er en forholdsvis stor emhætte, der skal monteres i loftet over komfuret eller kogezonen. Det er desuden en god emhætte, der får mange flotte ord med på vejen hos diverse hvidevareforretninger.

Derfor skal du vælge Silverline SL 4220 Roof

Hvis du er træt af at have en emhætte, der fylder meget og hænger ned fra loftet, er det måske på tide at vælge en loft emhætte. Denne loft emhætte fra Silverline er nem at skjule i loftet, så man ikke ser den i dagligdagen andet end når man tænder den for at lave mad. Silverline SL 4220 Roof er nemlig udstyret med den fantastisk belysning, der består af 6 LED lys, der sikre at du kan se din madlavning. En anden fordel ved denne emhætte er den eksterne motor, som skal monteres væk fra køkkenet, hvilket giver et væsentlig lavere støjniveau og gør madlavningen endnu bedre.

Produktdetaljer:

 • Ekstern motor med lavt støjniveau
 • Fire hastighedsindstillinger
 • Mål:120 centimeter i bredden og 70 centimeter i dybden
Det kan vi lide:
 • Skal monteres i loftet
 • Kan styres med fjernbetjening
 • God belysning til madlavning

Thermex Hood in Hob Kogeplade – kogeplade med emhætte

Hvis du gerne vil have en super smart emhætte, hvor alt det overflødige er skåret fra, skal du vælge en Thermex Hood in Hob kogeplade. Det smarte ved denne emhætte er, at det en en kombineret kogeplade og emhætte.

Derfor skal du vælge Thermex hood in hob kogeplade

Det absolut smarteste ved denne emhætte er, at du både får emhætte og kogeplade i samme produkt. På den måde er alt det overflødige altså skåret fra, og du behøver ikke have en emhætte hængende ned fra loftet, som optager meget plads. Du skal dog være opmærksom på, at ft ikke er sikkert, at emhætten er lige så kraftfuld som en emhætte der hænger over kogepladen.

Kogeplade funktionen har både en boost funktion og så kan kogezonerne kobles sammen for endnu større kogezone areal. Når det kommer til selve emhætten, har den tre hastighedsindstillinger, så du kan indstille sugekapaciteten til lige præcis det du har brug for under madlavningen.

Produktdetaljer:

 • Max kapacitet: 530 m3/t
 • Lydniveau: Minimum 40 decibel og max lydniveau 60 decibel
 • Indbygget intern motor
Det kan vi lide:
 • Emhætte monteret i kogeplade
 • Induktionskomfur
 • Energiklasse A+

Miele DA 6096 W sort – emhætte med kulfilter

Hvis du gerne vil have en emhætte, der er god til at rense luften i køkkenet, skal du på udkig efter denne skrå væghængte Miele DA 6096 W emhætte i sort. Det er en effektiv emhætte, der er monteret på væggen. Det er desuden også en emhætte, der får fine ord med på vejen og scorer fire ud af fem stjerner hos Skousen.

Derfor skal du vælge Mile DA 6096W

Der er mange gode grunde til at vælge denne emhætte fra Miele. For det første er det en væghængt emhætte i et skråt design, der passer ind i de fleste hjem med den sorte farve og stål filter i midten. Miele DA 6096W kan udstyres med et kulfilter, hvilket gør at emhætten kan anvendes til recirkulation, hvilket betyder, at emhætten kan rense luften fra køkkenet og lade den rensede luft sive tilbage i køkkenet. På den måde får du altså et køkken, hvor der altid er optimalt renset luft i rummet.

Produktdetaljer:

 • Max kapacitet: 650 m3/t
 • Lydniveau: max 65 decibel
 • Intern motor montereret i emhætten
Det kan vi lide:
 • Emhætte med highpower LED
 • Kan bruges til recirkulation
 • Udstyret med Miele CleanCover

WITT WSE 901 B-2 – Væghængt emhætte

Ønsker du dig en energivenlig emhætte med en god energimærkning, så er denne WITT WSE 901 B-2 Væghængt emhætte noget for dig. Den er energiklasse A+, hvilket gør den til et miljøvenligt og energivenligt valg.

Derfor skal du vælge WITT WSE 901 B-2 Væghængt emhætte

Denne væghængte emhætte fra Witt er en stilren og moderne model, der vil passe ind i de fleste hjem og køkkener. Den er energivenlig og utrolig effektiv. Den har en kapacitet på hele 680 m3/t, hvilket betyder, at den også er velegnet til større og mere åbne køkkenløsninger. Den har et pænt, men også praktisk udseende med en glasskærm, der er nem at gøre ren. Der er mulighed for både at anvende den med tilkobling til en aftrækningskanal eller med recirkulation.

Produktdetaljer:

 • Kapacitet: 680 m3/t
 • Intern motor
 • Lydniveau: 44 til 59 dB(A)
Det kan vi lide:
 • Mulighed for tilkobling til aftrækskanal eller brug med recirkulation
 • Praktisk glasskærm der er nem at rengøre
 • Energiklasse A+

Electrolux LFP226W – God udtræksemhætte til mindre køkkener

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Electrolux LFP226W emhætte er en effektiv udtræksemhætte, der gør sig godt i mindre køkkener. Det er en super smart emhætte med mange specifikationer og fordele, som gør hverdagens madlavning lidt nemmere.

Derfor skal du vælge Electrolux LFP226W

Der findes mange typer af emhætter på markedet, en af dem er udtræksemhætter som denne fra Electrolux. Det gode ved en udtræksemhætte er, at den ikke fylder ret meget, da den er monteret på et skab eller lignende over komfuret eller kogezonen. Den trækkes kun ud, når den skal bruges, og har blandt andet også mulighed for recirkulation, hvilket betyder, at luften renses i emhætten og sendes tilbage i køkkenet, hvis man tilkøber et kulfilter. Denne emhætte har også et vaskbart filter, som sikre at din emhætte altid er super effektiv og suger det den skal.

Produktdetaljer:

 • Max kapacitet: 368 m3/t
 • Intern motor
 • Lydniveau: Max 58 decibel
Det kan vi lide:
 • Effektiv emhætte, der hurtigt fjerner mados
 • Effektivt LED lys, der gør madlavningen lettere
 • Brugervenlige funktioner

12 Eico Ecoline X – emhætte med godt lydniveau

Er du træt af at din emhætte støjer for meget, kan det være du skal på udkig efter en emhætte med lidt lavere støjniveau end normalt. En Eico Ecoline X emhætte er et godt bud på en emhætte med et godt lydniveau, der ikke forstyrre madlavningen for meget.

Derfor skal du vælge Eico Ecoline X

Der er flere grunde til at vælge denne emhætte fra Eico, men den største grund er nok det gode lydniveau taget prisen i betragtning. Denne emhætte kører nemlig med et lydniveau på 61 decibel, hvilket svarer til et toneleje mellem to mennesker i en almindelig samtale. Derfor er det altså nemt, at holde en samtale kørende med din familie i køkkenet, samtidig med at du laver mad. En anden fordel ved denne emhætte er at det er en udtræksemhætte som kan tændes 5 til 10 minutter før stegningen skal i gang, så emhætten er varmet op og der er på den måde er de bedste forudsætninger for at emhætte kan suge stegeosen, så du undgår at få den i hele køkkenet.

Produktdetaljer:

 • Indbygget intern motor
 • Max kapacitet: 284 m3/t
 • Kan anvendes til recirkulation
Det kan vi lide:
 • Udtræksemhætte i rustfrit stål
 • Passer perfekt til mindre køkkener
 • Energibesparende LED lys

Dette skal du vide inden du vælger emhætte:

Når du skal igang med at investere i en emhætte til dit køkken, er der rigtig mange overvejelser der skal på plads inden du køber den. Det er ikke altid man lige tænker over det, men en sådan investering skal holde i mange år. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal vide og have med i overvejelser inden du køber en emhætte, kommer der her de syv vigtigste ting du skal vide inden du vælger en emhætte til dit køkken.

Placering og type af emhætte

En af de første overvejelser du skal gøre dig er, hvor placeringen af emhætten skal være. Det er klart, at den skal være over kogepladerne, men placering og type af emhætte går nemlig hånd i hånd. Overvej derfor, hvor den skal sidde, før du køber den. Der findes overordnet to typer af emhætter; en emhætte der er placeret på væggen eller en frithængende emhætte, der ofte er placeret midt i rummet.

Emhættens sugeevne og styrke

Emhætter findes med mange forskellige sugeevner og styrker, og derfor kan det være en god ide at få en afklaring på ens behov, inden man køber emhætten. Emhættens sugeevne og styrke hænger også sammen med placeringen. Hvis du placerer emhætten op ad væggen, så behøver emhætten ikke at have så meget sugeevne, da udsugning foregår mere målrettet. Placerer du den derimod mere frithængende i køkkenet, bør du vælge en emhætte med meget sugekapacitet, da det er sværere for emhætten at suge stegeos op, fordi der er luft til alle sider.

Lys og højde over komfuret

Når du skal købe en ny emhætte, er der to ting du skal være opmærksom på – lys og højde over komfuret. Det er de færreste emhætter, der har et særlig godt lys indbygget, da lyset ofte er for skarpt eller for svagt.

Når det kommer til højde over komfuret, afhænger det af dine arbejdsvaner i køkkenet. Højden på emhætten kan også afhænge af eventuelle overskabe i køkkenet, som emhætten helst skal hænge i niveau med. Hvis man hænger emhætten frit, har man større mulighed for selv at tilpasse højden. En tommelfingerregel er dog, at emhætten skal hænge 60 centimeter over et elkomfur og 70 centimeter over et gaskomfur.

Støjniveauet

Generelt larmer en emhætte ikke vildt meget, men jo kraftigere den er, jo mere kan du risikere, at den støjer. I dag findes der rigtig mange emhætter, som har et lavt støjniveau omkring 60 decibel, men hvis du virkelig gerne vil have en emhætte, der ikke støjer, skal du vælge en med ekstern motor. Hvis du køber en emhætte med ekstern motor, er den næsten lydløs i køkkenet, samtidig med at du får den mest effektive sugeevne.

Intern eller ekstern motor

Emhætter findes både med ekstern og intern motor. Hvis du køber en emhætte med intern motor, er den nem at montere i køkkenet. Med en intern motor, risikerer du også at emhætten støjer mere, hvilket kan være generende. Hvis du køber en emhætte med ekstern motor, er motoren væk fra køkkenet og støjen ligeledes. En fordel ved en emhætte med ekstern motor er, at den ofte er mere kraftfuld end en emhætte med intern motor, og den gør sig derfor godt i store køkkener. Den kræver dog noget af en installation i køkkenet.

Energiforbrug

En af de spørgsmål, der ofte rejser sig er, hvilken rolle energiforbruget spiller. Hvis man skal kigge på emhætter helt generelt, afhænger emhættens energiforbrug af motorens styrker eller effekt og det daglige tidsforbrug. Hvis man cirka bruger sin emhætte to timer dagligt på højeste styrke, vil den bruge for omkring 300 kroner strøm om året.

Hvis man gerne vil spare på udgifterne, behøver en emhætte ikke at køre på højeste styrke hele tiden. En anden fordel ved at skrue ned for emhætten er, at man også spare på varmeregningen, da der udskiftes mindre varm luft i køkkenet.

Pris og kvalitet

Det kan være svært at svare på, hvorvidt man skal købe en dyr eller billig emhætte. Som udgangspunkt, hænger pris og kvalitet ofte sammen, men der kan være visse tilfælde, hvor design og mærke også spiller en rolle. En frithængende emhætte er ofte dyre end en emhætte monteret på væggen, da en emhætte i det fri ofte kræver højere sugeevne og mere avanceret design.

Inden man begynder at tænke for meget på pris og kvalitet kan det være en god ide at tænke på udseendet også, da en emhætte fylder meget i køkkenet og ikke bare kan tages ned igen.

Forskellige typer af emhætter

Det kan være svært at finde ud af, hvilken emhætte, der passer bedst til dit køkken. Derfor kan det være en god ide, at gennemgå de forskellige typer og gøre sig nogle grundige overvejelser om, hvad man gerne vil have i køkkenet. Derfor kommer der her en grundig gennemgang af de forskellige typer af emhætter på markedet.

Emhætte væghængt og skrå emhætte

En væghængt emhætte skal monteres på væggen enten over komfuret eller kogezonen. Der findes desuden mange forskellige typer af emhætter, men en af de mest populære væghængte emhætter er den skrå emhætte. Du kan både få væghængte emhætter, der har kulfilter eller kan tilsluttes udsugningskanalen. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du vælger at tilslutte den til en udsugningskanal, kræver det at du har sådan en eller skal have lavet en. Derfor er det nemmere at få en væghængt emhætte med kulfilter, da den ikke kræver andet end en montering. Det smarte ved en skrå emhætte er desuden, at den ikke fylder det store, når den først er monteret på væggen.

Emhætte indbygning

Fordi der findes mange forskellige typer af emhætter, er det også muligt, at få en indbygningsemhætte. En sådan emhætte kan bygges ind i et køkkenmodul som eksempelvis skabet over komfuret. Når du vælger at få en indbygningsemhætte, er der er en række ting du skal tage stilling til. Du skal både gøre dig overvejelser omkring sugestyrken og støjniveauet. En indbygningsemhætte skal gerne kunne udskifte luften i køkkenet mindst 10 gange i timen, og derfor er det vigtigt, du finder den rigtige sugestyrke for emhætten. Du finder den rigtige styrke ved, at du ganger køkkenets rumfang med 10. Det andet du skal være opmærksom på er støjniveauet for din indbyggede emhætte, da det helst ikke skal give nogen form for gener at lave mad. Derfor, jo lavere decibel din indbyggede emhætte har, jo bedre er den.

Loft emhætte

En loft emhætte, som navnet angiver, er en emhætte, der skal indbygges i loftet. Når du skal have en emhætte bygget ind i dit køkkenloft, skal du være særlig opmærksom på størrelsen på emhætten og dine muligheder for at montere emhætten, da det kræver lidt mere end en almindelig emhætte. Fordelen ved en loft emhætte er, at den giver rene linjer i køkkenet og du undgår forstyrrende elementer i rummet.

En anden fordel er, at der er ikke noget der tager udsynet, så du vil kunne opnå optimal lys og luft over dit komfur eller kogezone. Selvom en loftemhætte sidder højere oppe end mange af de andre emhætter og ikke forstyrrer udsynet, er du stadig relativt tæt på den. Derfor bør du også overveje støjniveauet for denne emhætte.

Frithængende emhætte

En anden type emhætte, der modsat loftemhætten, giver noget til køkkenet. En frithængende emhætte kan nemlig ses fra alle hjørner af køkkenet. En frithængende emhætte er en emhætte, der hænger frit i rummet over komfuret eller kogezonen. En frithængende emhætte bruges ofte over kogeøen, hvor du ikke har en væg at montere emhætten på. En anden ting du skal være opmærksom på ved en frithængende emhætte er dens kapacitet, da den har brug for lidt større kapacitet. Der er meget rum og luft omkring området, hvor fedt partiklerne skal suges op, og udsugningen er derfor ikke så koncentreret. Derfor skal du ved denne type emhætte også beregne kapaciteten af emhætten ved at gange køkkenets rumfang med 10.

Udtræksemhætte

Den sidste type emhætte, vi vil gennemgå i denne omgang er en udtræksemhætte. En udtræksemhætte er en emhætte, der trækkes ud, når den skal anvendes. En sådan emhætte skal bygges ind i overskabet over komfuret eller kogezonen, så den kan skubbes ind, når man ikke længere laver mad. Det smarte ved en udtræksemhætte er, at den ikke syner af meget, når den ikke er i brug, men den er uhyre effektiv, når den er trukket ud. Når du skal på udkig efter en udtræksemhætte er kapaciteten og støjniveauet også vigtigt at have med i tankerne. Her er det særlig støjniveauet du skal være opmærksom på, da du står meget tæt på den emhætte. Jo mindre den larmer, jo bedre er det at lave mad.

Rengøring af emhætte og filter

Når du skal rengøre din emhætte kan det være en rigtig god ide, at rengøre emhættens filter. Det bedste du kan gøre er at tage emhættens filter ud og tørre emhætten af indvendigt.

Når du har taget filteret ned, fylder du en stor balje med kogende vand og lidt opvaskemiddel, og så ligger du filteret ned i baljen. Filteret skal ligge og trække i baljen mindst en halv time før du tager det op igen. Når filteret er færdig med at trække i vandet, kan du bruge en gammel tandbørste til at fjerne fedtet. Når fedtet er fjernet med tandbørsten, gentager du processen med baljen med rent vand og opvaskemiddel. Det sidste du skal gøre er at tørre filteret af med et viskestykke og dernæst sætte det på plads igen. På den måde har du altså en ren emhætte og et rent filter.

Montering af emhætte

Når du skal montere din emhætte, afhænger højden og placeringen lidt af køkken og type af emhætte og komfur. Selvom højden kan være lidt forskellig alt efter, hvilken emhætte det er, skal du altid sørge for, at den hænger i den rigtige højde. Hvis du har en el-kogeplade, anbefales det, at emhætten hænger mellem 50 til 65 centimeter over kogepladen. Har du derimod en gaskogeplade, anbefales det, at emhætten hænger 70 – 85 centimeter over kogepladen. Hvis du har en vertikal eller skrå emhætte, kan du sænke emhætten ned til 40 til 55 centimeter over kogepladen fra bunden af emhætten til kogepladen.