Bedste Kaffekværn Test – Se de 13 bedste kaffekværne (2022)

1
Wilfa WSCG-2

Wilfa WSCG-2 er en kaffekværn, der kan klare lidt af hvert. Den scorer højt i en lang række tests, herunder Forbrugerrådet Tænks test af kaffekværne, og bliver både af tests og i brugeranmeldelser kaldt den bedste af de billige kaffekværne. Særligt dens brugervenlighed bliver hurtigt bemærket. Desuden er den blevet anerkendt af The European Coffee Brewing Center, hvilket vidner om dens kvalitet. Derfor skal du vælge Wilfa WSCG-2 Ved Wilfa WSCG-2 er der tænkt over,…

Tjek prisen →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Wilfa WSCG-2 590 DKK happii.dk
Wilfa CGWS-130B 749 DKK MokkaHouse
Sage BCG820BSS The Smart Grinder 1.999 DKK Have A Coffee
DELONGHI KG79 407 DKK CompuMail
DeLonghi Dedica KG 521.M 1.182 DKK CompuMail
OBH Nordica Precision GD7008S0 367 DKK Korsør Hvidevarecenter
GRAEF CM800 1.099 DKK KitchenOne.dk
Bodum Bistro Electric Coffee Grinder 390 DKK KitchenOne.dk
Barletta Kaffekværn
Kitchenaid 702ER
Bodum Bistro kaffekværn 899 DKK NemmeGaver
Eureka Mignon Specialita 3.119,01 DKK Kaffeetechnikshop
OBH Nordica Easy Grind GD4008S0 139 DKK CompuMail

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Det kan være en hel videnskab at lave den perfekte kop kaffe. Hvis du gerne vil forkæle dig selv med god kaffe, så bør du overveje at anskaffe dig en kaffekværn. Når du selv maler dem, får du nemlig meget mere smag og aroma ud af kaffebønnerne, end hvis du bruger bønner, der allerede er kværnet.

I denne kaffekværn test hjælper vi dig med at finde de bedste modeller på markedet, og bagefter giver vi dig tips til, hvordan du får den bedste kaffeoplevelse.

Wilfa WSCG-2 – Bedste kaffekværn i test

Wilfa WSCG-2 er en kaffekværn, der kan klare lidt af hvert. Den scorer højt i en lang række tests, herunder Forbrugerrådet Tænks test af kaffekværne, og bliver både af tests og i brugeranmeldelser kaldt den bedste af de billige kaffekværne. Særligt dens brugervenlighed bliver hurtigt bemærket. Desuden er den blevet anerkendt af The European Coffee Brewing Center, hvilket vidner om dens kvalitet.

Derfor skal du vælge Wilfa WSCG-2

Ved Wilfa WSCG-2 er der tænkt over, at den skal være nem at bruge. Det viser sig ved flere smarte indstillingsmuligheder, som den er udstyret med. Det inkluderer blandt andet den elektroniske timer, som kan kontrollere mængden af den kaffe, der bliver kværnet. Den er desuden ret effektiv, så du slipper for at bruge lang tid på at kværne bønnerne. Som en ekstra bonus er maskinens bønnebeholder udstyret med et UV-filter, der gør, at bønnerne ikke bliver påvirket af den sol, der eventuelt måtte stå ind på dem.

LÆS OGSÅ: Kaffemaskiner med kaffekværn

Høj kvalitet til få penge

Der er ingen tvivl om, at denne kaffekværn fra Wilfa er et produkt af høj kvalitet. Den giver et ensartet resultat, der altid er i topklasse. Dette skyldes blandt andet, at den er udstyret med koniske blade, der kun afgiver meget lidt varme, når de kører. Det resulterer i, at kaffesmagen bevares bedre end ved andre typer blade. Kværnegraden kan indstilles, så den både kan klare espresso, stempelkaffe, fransk pressekande og filterkaffe. Alt dette fås i en kværn, der ligger i et fornuftigt prisleje. Her behøver du ikke gå på kompromis, selvom du ikke ønsker at bruge en mindre formue på en kaffekværn.

Produktdetaljer:

 • 160 watt
 • 13 x 17 x 28,5 cm
 • Vejer 1,9 kg
Det kan vi lide:
 • Plads til 250 g kaffebønner
 • Elektronisk timerindstilling
 • Grovheden kan justeres

Wilfa CGWS-130B – Populær kaffekværn

Den næste kaffekværn, vi har valgt at fremhæve, kommer ligeledes fra Wilfa. Deres model CGWS-130B har modtaget rigtig fine brugeranmeldelser, og den bliver bl.a. anerkendt for dens ensartede kværning, der giver en god kaffesmag, og for at være ret støjsvag. Derudover har den et flot ydre, så man sagtens kan have den stående fremme.

Derfor skal du vælge Wilfa CGWS-130B

Med Wilfa CGWS-130B får man uden tvivl en god kop kaffe. Dens kraftfulde motor kører i et lavt tempo, hvilket vil sikre at kaffebønnerne bliver kværnet på optimal vis uden, at der går noget smag tabt. Du kan selv indstille, hvor meget den skal kværne, og dermed hvor groft resultatet skal være. På den måde kan du kværne bønner til både filterkaffe, mocca, groftmalet, stempelkande og aeropress.

Gennemtænkt design

Det er en kaffekværn med et diskret og elegant design. Dens bønnebeholder og kaffeskuffe består af gennemsigtig, UV-beskyttende plastik, som ikke blot ser godt ud, men som også sørger for, at kaffebønnerne ikke tager skade, hvis kværnen er placeret i direkte sollys. Bønnebeholderen har plads til 250 gram kaffebønner. Denne Wilfa kaffekværn er udstyret med en timerfunktion, som kan indstilles ved hjælp af maskinens drejeknap.

Produktdetaljer

 • Måler 12 x 16,5 x 27 cm
 • Vejer 1,9 kg
Det kan vi lide:
 • Beskyttet mod UV-stråler
 • Kværneintensiteten kan justeres

Sage BCG820BSS The Smart Grinder – Den smarte kaffekværn

Sage er et undermærke af kaffegiganten Breville, som gennem årtier har været ledende på markedet. Det giver dig en sikkerhed som forbruger om, at det er nemt at finde reservedele, hvis det skulle blive nødvendigt i fremtiden. Sage giver dog også selv to års garanti på deres model The Smart Grinder. Den er udviklet med et særligt fokus på, at kaffen bliver doseret helt rigtigt.

Derfor skal du vælge Sage BCG820BSS The Smart Grinder

Sage BCG820BSS The Smart Grinder gør det nemt for brugeren at brygge en god kop kaffe. Med dens smarte doseringsteknologi, der selv sørger for at kværne den rigtige mængde bønner, kan du blot læne dig tilbage og vente, mens maskinen selv doserer. Den lægger desuden mærke til, hvis du ændrer på kværnstørrelsen, og justerer selv mængden af bønner efter dette. Denne grinder har hele 60 indstillingsmuligheder. Dermed kan du få en kop kaffe præcis efter din smag, hvad enten det er espresso, stempelkande eller noget helt tredje.

Fokus på det praktiske

Denne model har fokus på dine behov, og derfor er der også sørget for, at det er nemt at fylde bønner på. Dens aftagelige beholder er enkel at bruge, og så har den en lukkemekanisme, der gør, at det ikke sviner, når du tager den ud. Derudover har The Smart Grinder et praktisk LCD-display, der er nemt at betjene. Det viser dine indstillinger tydeligt, så du kan være sikker på, at den kværner, som du ønsker det.

Produktdetaljer:

 • 165 watt
 • Måler 15 x 22 x 36 cm
 • Vægt på 4,1 kg
Det kan vi lide:
 • Aftagelig bønnebeholder med plads til 450 g
 • Smart LCD-skærm
 • Smart selv-dosering med 60 forskellige indstillinger

DELONGHI KG79 – Simpel kaffekværn fra De’Longhi

Den næste kaffekværn kommer fra italienske De’Longhi, der er kendt for sine køkkenapparater. Deres model DELONGHI KG79 er en lille fin kværn, der passer perfekt til at stå fremme i køkkenet. Den klarer sig generelt rigtig flot i brugeranmeldelser, hvilket især krediteres til dens enkle design og muligheden for at indstille antal kopper og grovhed ved hjælp af drejeknapper.

Derfor skal du vælge DELONGHI KG79

DELONGHI KG79 har et enkelt og elegant design. Det er vigtigt, hvis du skal have den stående fremme på køkkenbordet, da et meget avanceret design hurtigt kan få det hele til at se rodet ud. Modellen er forholdsvis lille i forhold til den gennemsnitlige kaffekværn, hvilket kan være rart, hvis der også skal være plads til andre køkkenredskaber. Dens simple design medvirker desuden, at den er ret let at bruge. Der er ikke en helt masse knapper, man skal lære at kende, før man kan give sig i kast med denne kaffekværn.

LÆS OGSÅ: Kaffemaskiner med termokande

Funktionalitet

Selve kværnemekanismen består af to kværnplader, der sørger for en god aroma. Du har her muligheden for at vælge mellem 16 grovheder, så du kan male kaffen så fint, som du ønsker. Du kan derudover nemt indstille hvor mange kopper, der skal kværnes kaffe til, så du slipper for selv at skulle måle af.

Produktdetaljer

 • 110 watt
 • Måler 16 x 13 x 26 cm
 • Vejer 1,5 kg
Det kan vi lide:
 • Vælg mellem 16 grovheder
 • Bløde berøringsknapper
 • Flot og enkelt design

DeLonghi Dedica KG 521.M – Brugervenlig kaffekværn

DeLonghi Dedica KG 521.M er en letanvendelig kaffekværn i rustfrit stål. Den udmærker sig især på sin brugervenlighed. Kværnens LCD-skærm gør det let for brugeren, at indstille den mængde kaffe, han eller hun ønsker. Derudover scorer den i brugeranmeldelser højt for sin holdbarhed og for at være nem at rengøre.

Derfor skal du vælge DeLonghi Dedica KG 521.M

Det digitale display på toppen af maskinen gør det overskueligt, hvor stor en mængde og hvor groft kaffebønnerne skal males. Skærmen har en energibesparende tilstand, hvor den slukker efter 15 minutters inaktivitet. Det er desuden nemt at justere kaffens grovhed og mængde ved hjælp af en enkelt drejeknap i siden. DeLonghi Dedica KG 521.M kan lave op til 14 kopper ad gangen. Når kaffen er malet, ryger den ned i en udtagelig beholder med låg, som kan opbevare de malede kaffebønner, indtil de skal bruges.

Godt materialevalg

Dette er en burr grinder af konisk metal, hvilket sørger for, at kaffen bliver opvarmet mindst muligt under malingen. Dermed bevares kaffebønnernes smag og aroma i høj grad. Ydersiden af kaffekværnen er af rustfrit stål, som er nemt at vedligeholde. Selve kværnemekanismen kan tages ud, hvilket gør den nem at rengøre.

Produktdetaljer:

 • 150 watt
 • Måler 24 x 15,4 x 38,2 cm
 • Vejer 2,75 kg
Det kan vi lide:
 • LCD-skærm
 • Kan lave op til 14 kopper

OBH Nordica Precision GD7008S0 – God billig kaffekværn

Den næste kaffekværn kommer fra danske OBH Nordica, der er kendt i Norden for at producere brugervenlige og billige produkter til hjemmet. Deres kaffekværn OBH Nordica Precision GD7008S0 er ingen undtagelse. Det er en billig kaffekværn, der kan alt, hvad den skal kunne. Derudover fremhæver brugere af modellen, at den er forholdsvis lydsvag.

Derfor skal du vælge OBH Nordica Precision GD7008S0

En af de smarte ting ved denne kaffekværn er, at den er relativt støjsvag. Det kan være en stor fordel, hvis én i husstanden vil have sin morgenkaffe uden at vække dem, der stadig sover. Det betyder dog ikke, at maskinen kværner dårligere end andre af samme slags. Den klarer arbejdet let og hurtigt og maler bønnerne, som du vil have det. OBH Nordica Precision GD7008S0 har ni malingsgrader og kan således også male bønner til espresso.

God til prisen

Kaffekværnen ligger prismæssigt under gennemsnittet, hvis man sammenligner med, hvad markedet ellers har at byde på. Det er dog stadig en maskine, der passer rigtig fint til privat forbrug. Den har plads til 125 gram bønner i beholderen og kan male kaffe til op til 18 kopper på en gang. Derudover er det muligt at tage kværnen af, hvilket gør den nem at rengøre.

Produktdetaljer:

 • 110 watt
 • Måler 16 x 20 x 26,6 cm
 • Vejer 1,4 kg
Det kan vi lide:
 • Ni malingsgrader
 • Kan bruges til espresso
 • Aftagelig beholder

GRAEF CM800 – Vinder af flere kaffekværn tests

GRAEF CM800 har imponeret i en lang række tests, hvor den konsekvent klarer sig godt. Den har af ETM Testmagazin fået betegnelsen meget god, og hos Rangering.dk ligger den også i top fem over de bedste kaffekværne på markedet. Den scorer højt på de fleste parametre, og også blandt brugeranmeldelserne skal man lede længe efter nogen, der ikke er positive.

Derfor skal du vælge GRAEF CM800

Hvis du har en travl hverdag med børn rendende om anklerne, så vil GRAEF CM800 være et godt valg af kaffekværn. Den er nemlig børnesikret, så der ikke kan ske noget med de små. Desuden er den både nem og hurtig at bruge. Bønnebeholderen kommer med en støvbeskytter, så du undgår, at der kommer små støvfnug nem til kaffen. Modellen er generelt nem at rengøre med medfølgende børste, da de enkelte dele kan skilles ad.

Høj kvalitet

Selvom den er enkel at bruge, så giver denne kaffekværn et velsmagende resultat. De koniske blade sørger for, at kaffen bliver malet ved lav temperatur for at bevare smagen i bønnerne. Den har hele 40 malingsgrader, og ønsker du at bruge den til espresso, så følger der et ekstra finkværn med, der er specielt udviklet til dette formål. Den kan dog også kværne kaffe til bl.a. filterkaffe, hvis du ønsker det.

Produktdetaljer:

 • 128 watt
 • 23 x 13,5 x 39,7 cm
 • Vejer 2,6 kg
Det kan vi lide:
 • Børnesikret
 • 40 malingsgrader
 • Koniske blade

Bodum Bistro Electric Coffee Grinder – Lille kaffekværn

Denne Bodum kaffekværn er en lille og kompakt sag. På trods af dens lille størrelse har den dog en god ydeevne og kan således male kaffe på få sekunder. Den oprindeligt danske virksomhed Bodum er anerkendt for deres brugervenlige produkter til fornuftige priser, og denne kaffekværn passer fint ind i deres sortiment.

Derfor skal du vælge Bodum Bistro Electric Coffee Grinder

Dette er en af de mindste modeller på markedet. Derfor er den både diskret at have stående fremme på køkkenbordet og nem at gemme væk, hvis man har brug for mere bordplads. Den er desuden nem at tage med i sommerhuset. Størrelsen på Bodum Bistro Electric Coffee Grinder betyder naturligvis, at den ikke har plads til lige så mange kaffebønner som nogle af de store kaffekværne, men den har alligevel en kapacitet på 60 gram, hvilket rækker til 8 kopper kaffe.

Billigt alternativ

Det er en kaffekværn, der kommer til en ganske overskuelig pris. Det kan derfor være et godt sted at starte, hvis du ønsker at prøve friskkværnet kaffe uden at ville investere i en dyr maskine. Selvom det er en billig kaffekværn, er den effektiv og holdbar. Det gennemsigtige låg giver dig muligheden for at se bønnerne under malingen, og derfor kan du sikre dig, at du får den ønskede grovhed.

Produktdetaljer:

 • 150 watt
 • 9 x 9,5 x 16,7 cm
 • Vejer 0,9 kg
Det kan vi lide:
 • Lille størrelse
 • Knivblade i rustfrit stål

Barletta Kaffekværn – Manuel kaffekværn

Denne kaffekværn fra Barletta adskiller sig fra de andre produkter i denne test. Det skyldes, at kaffekværnen ikke benytter sig af strøm, men derimod håndkraft for at fungere.  Det stilrene design vil i den grad pynte i alle typer af køkkener. Produktet er altså ideelt til dig, der gerne vil have en kaffekværn med et lidt anderledes udseende og opbygning.

Derfor skal du vælge Barletta Kaffekværn

Hvis du ikke har noget imod at skulle arbejde lidt for at få den perfekte kop kaffe, så er denne manuelle kaffekværn fra mærket Barletta den helt rigtige model for dig. Du skal endda ikke være nervøs for, at det kræver alt for meget hårdt arbejde og armkræfter at kværne kaffebønner med denne model – den er nemlig nem at benytte.

En af fordelene ved at vælge en manuel kaffekværn er naturligvis, at den ikke benytter sig af strøm. Men den helt afgørende fordel, og grunden til du burde vælge en manuel kaffekværn, er, at du selv har fuld kontrol over, hvordan dine bønner bliver kværnet. Du kan altså lettere få den perfekte kop kaffe, når du selv står for kværning af kaffebønnerne.

Som en ekstra bonus er denne kaffekværn udviklet med et tidløst og stilrent design i rustfrit stål, der vil passe ind i ethvert køkken. Derudover sælges den til en overkommelig pris, så de fleste husholdninger kan få glæde af denne manuelle kaffekværn.

Produktdetaljer:

 • Stilrent design i rustfrit stål
 • Kræver ingen strøm
 • Kaffe på dine præmisser
Det kan vi lide:
 • Bruger ikke strøm, men kræver heller ikke meget anstrengelse
 • Elegant og stilrent design
 • Fuld kontrol over kværning af kaffebønnerne
 • Sælges til en overkommelig pris

Kitchenaid 702ER – Solid kaffekværn fra Kitchenaid

Denne kaffekværn er en kraftig model, der kommer med et retro-design. Den bliver blandt andet anbefalet af det britiske Good Housekeeping Institute, der skriver, at Kitchenaid 702ER er en af markedets bedste. Den bliver ligeledes rost i brugeranmeldelserne. Det er en model, der kan holde i mange år, så her får man noget for pengene.

Derfor skal du vælge Kitchenaid 702ER

Dens formstøbte metalkonstruktion gør Kitchenaid 702ER yderst holdbar. Det er en robust model, der kan holde til lidt af hvert. Derfor kan du forvente, at denne model kan holde i mange år. Dens materiale og design gør kaffekværnen nem at rengøre, da det er ligetil at komme ind i alle dele med den medfølgende børste. Selve kværnen er lavet af rustfrit stål, hvilket yderligere forlænger maskinens levetid.

Lavt omdrejningstal

Det er vigtigt for en god kop kaffe, at bønnerne bliver malet ved en lav temperatur og friktion, da dette vil bevare kaffebønnernes aroma og oprindelige smag. Dette sørger denne Kitchenaid kaffekværn for med et lavt antal omdrejninger i minuttet. Dermed får du her mest muligt ud af bønnerne. Der medfølger desuden en måleske med, der gør det nemmere for dig at finde ud af hvor meget kaffe, du skal bruge. Denne kaffebønne kværn har 15 malingsindstillinger og kan blandt andet lave espresso.

Produktdetaljer:

 • 220-240 volt
 • 25,4 x 15 x 24,9 cm
 • Vejer 4,5 kg
Det kan vi lide:
 • Holdbar konstruktion
 • Let rengøring

Bodum Bistro kaffekværn – Kaffekværn med lufttæt beholder

Denne Bodum kaffekværn laver ikke bare god kaffe, men er også pæn at kigge på. Den har et enkelt design, der passer ind i de fleste køkkener. Bodum Bistro kaffekværn blev endda udnævnt af Søndagsavisen som testvinder i deres test af forskellige kaffekværne. Det er altså en kaffekværn, der kan noget særligt.

Derfor skal du vælge Bodum Bistro kaffekværn

Brugervenligheden er virkelig i fokus ved denne Bodum kaffekværn. Det kommer blandt andet til udtryk ved dens timer-funktion, der sørger for, at du kun maler den mængde kaffe, du har brug for. Du kan let ændre, hvor meget kaffekværnen skal formale kaffen. Der følger endda en guide med, som fortæller dig, hvordan kaffekværnen skal indstilles, for at du får den bedste kaffe. Den kan klare både espresso, filterkaffe og stempelkande.

Særligt god til fin kværning

Især når det kommer til de finmalede kaffetyper såsom espresso, klarer denne kaffekværn sig godt. Den sørger desuden for at holde kaffesmagen i bønnerne, inden de bliver malet. De ligger nemlig i en hermetisk bønnebeholder, hvilket betyder, at der ikke kommer luft ind til dem. Det medfører, at de i langt højere grad kan holde på både smagen og aromaen. Desuden kommer Bodum Bistro kaffekværn med koniske blade, hvilket ligeledes sørger for en god kaffesmag.

Produktdetaljer:

 • 160 watt
 • 15,6 x 12 x 27,5 cm
 • Vejer 1,6 kg
Det kan vi lide:
 • Let at anvende
 • Hermetisk beholder
 • Koniske blade

Eureka Mignon Specialita – Moderne kaffekværn

Italienske Eureka har gennem et århundrede specialiseret sig i at udvikle moderne og elegante kaffekværne. De nytænker hele tiden deres produkter, som er kendt for deres høje kvalitet. Deres model Eureka Mignon Specialita er ingen undtagelse. Den har et futuristisk design og kræser for kaffesmagen. Dette er altså en kaffekværn til livsnyderen, der særligt sætter pris en god kop kaffe.

Derfor skal du vælge Eureka Mignon Specialita

Eftersom Eureka Mignon Specialita er en kraftig kaffekværn, kunne man måske forvente, at støjniveauet var højere end ved andre modeller på markedet. Det modsatte gør sig dog gældende, da den har indbygget en særlig teknologi, der sørger for, at maskinen ikke vibrerer under brug, hvilket resulterer i et lavt støjniveau. Kaffekværnens touch-skærm er desuden nem at betjene. Kværnen kommer med en håndfri filterholder, så du kan lave andre ting, mens den kværner.

ACE System

Eureka har udviklet et særligt system, kaldet ACE System, der sikrer, at kaffen bliver malet i et kontinuerligt flow. Dette medvirker, at du får en kaffe fri for klumper. Maskinen har desuden specialdesignede knive, der både kan male espresso og filterkaffe. Modellens patenterede reguleringsfunktion sørger derudover for, at kaffen bliver malet præcist hver gang. Med denne funktion kan du vedligeholde kaffekværnen uden at skulle ændre på dens formalingsgrad.

Produktdetaljer:

 • 310 watt
 • 18 x 35 x 12 cm
 • Vejer 5,6 kg
Det kan vi lide:
 • Specialdesignede knive i hærdet stål
 • Touch display
 • System til styring af kaffens konsistens

OBH Nordica Easy Grind GD4008S0 – kompakt kaffekværn

Den sidste kværn, vi har valgt ud, er OBH Nordica Easy Grind GD4008S0. Denne model fylder stort set ingenting, men har med 200 watt alligevel en ganske fin ydeevne. Dens lille størrelse gør det nemt, at flytte på den, hvilket er en fordel under rengøring. Dens enkle design gør den desuden enkel at holde ren.

Derfor skal du vælge OBH Nordica Easy Grind GD4008S0

Dette er bestemt en af de mindre kaffekværne på markedet, hvilket selvfølgelig både kan være en fordel og en ulempe. Det gør dog, at den er yderst diskret at have stående fremme i forhold til andre kværne. Desuden har OBH Nordica Easy Grind GD4008S0 en bønnekapacitet på 75 gram, hvilket betyder, at den kan kværne kaffebønner til 10 kopper på en gang. Dette burde kunne dække de fleste behov.

God til prisen

Denne OBH Nordica kaffekværn ligger i den billige prisklasse af kaffekværne. Du får derfor muligheden for at få friskmalet kaffe uden at skulle slide pengepungen op. Denne kaffekværn kan for eksempel være et godt sted at starte, hvis du vil prøve at se, hvilken forskel friskmalede bønner gør, uden at ville investere for meget i det her og nu. Den kværner effektivt og kan bruges til både stempel- og filterkaffe.

Produktdetaljer:

 • 200 watt
 • 10,2 x 9,8 x 20,9 cm
 • Vejer 0,6 kg
Det kan vi lide:
 • Kan male bønner til 10 kopper ad gangen
 • Simpel rengøring
 • Kan også kværne krydderier

Sådan vælger du de rigtige kaffebønner

Det er altafgørende for den gode smag i kaffen, at du vælger de rigtige kaffebønner. Det er dog ikke nødvendigvis lige til, da der er mange faktorer, der spiller ind i bønnernes smag. Det er smag og behag hvilke kaffebønner, der er de bedste og det kan derfor være en god idé at prøve lidt forskellige typer, inden du lægger dig fast på en bestemt.

Bønnesort

Når du skal finde de rigtige kaffebønner, bør du blandt andet kigge på hvilken sort, du bedst kan lide. Den mest kendte sort er Arabica, som da også er den, der bliver solgt mest af. Mange foretrækker dog i stedet Robusta-bønner, som også er ret udbredte. Den store forskel på de to typer kan koges ned til, at Arabica har en mildere smag end Robusta, som er mere bitter og syrlig. Arabica-bønner anses desuden for at have en højere kvalitet, hvilket er grunden til, at de typisk vil koste lidt mere.

Oprindelse

Hvor kaffebønnerne kommer fra, kan desuden være et pejlemærke om, hvorvidt de er noget for dig. Mange forbinder nok kaffeproduktionen med sydamerikanske lande som Colombia. De bønner, der kommer fra denne region, vil primært være Arabica, som gror i varmt klima. Desuden er sydamerikanske kaffebønner kendt for at have en renere smag, som minder en lille smule om chokolade.

Hvis du i stedet vælger kaffebønner, der stammer fra Afrika, vil du få en mere frugtig smagsoplevelse. Omvendt får du med kaffebønner fra de asiatiske lande en mere krydret smag, som er kendt for at være rund og fyldig.

Ristning

Sidst, men ikke mindst har det en stor betydning for kaffesmagen, hvilken ristning bønnerne har. Man skelner blandt andet mellem lys- og mørkristede kaffebønner. Lysristning giver mere fokus til kaffebønnernes smag, og her vil det være nemmere at smage de enkelte bønners karakteristika. Derimod giver mørkristede bønner en mere brændt kaffesmag. Man siger, at kaffebønner smager bedst inden for de tre første måneder efter ristning. Herefter vil de stadig kunne nydes, men smagen vil blive lidt mere flad.

Hvordan fungerer en kaffekværn?

Selvom der er stor forskel på forskellige kaffekværne, er princippet bag dem det samme. Man putter kaffebønner ned i kværnen, hvor de vil blive malet enten ved hjælp af roterende knivblade eller to rillede flader, hvor den ene kører rundt og den anden bliver stationær.

Kaffekværne, der bruger teknikken med de roterende metalblade, kaldes blade grinders. Disse kværne minder i bund og grund om almindelige blendere. Kaffekværne med den anden teknik går under navnet burr grinders. Både blade og burr grinders laver kaffe, der er meget mere aromatisk end kaffe, der er købt formalet. Når det er sagt, er det nemmere at justere, hvor fint bønnerne skal males, ved en burr grinder. Denne vil ligeledes give en større ensartethed.

Lidt om bryggemetoder og formalingsgrad

Der findes mange forskellige måder at brygge kaffe på, og hver måde kræver en bestemt formaling af kaffebønnerne. Den nok mest populære bryggemetode i Danmark er filterkaffen, hvor man har kaffen i et filter, som man tilsætter vand. Denne metode bliver brugt i den klassiske kaffemaskine. Til denne bryggemetode bør bønnerne være malet i middel grovhed.

Stempelkande er også stadig en udbredt bryggemetode. Den er nem at bruge, og med en stempelkande kan du både lave lys og mørk kaffe. Kaffebønnerne skal her kværnes groft, inden de kommer i kanden. De skal gerne kværnes grovere end, hvad man ville gøre til filterkaffe, men samtidig skal man passe på, at de ikke bliver for grove.

Den klassiske italienske bryggemetode, espresso, har gennem mange år været en af de foretrukne hos mange. Mange forbinder særligt espresso med mørkristet kaffe, men faktisk kan bryggemetoden også bruges til lys kaffe. Her har man brug for en kaffekværn til espresso, da det er vigtigt, at bønnerne males ret fint. Generelt siger man, at malede bønner til espresso skal have en konsistens, der minder om fint sand.

Filterkaffe, stempelkande og espresso er nogle af de mest gængse bryggemetoder, men der findes mange forskellige, og der er derfor rig mulighed for at fordybe sig og prøve nogle ting af på dette område.

Hvordan vælger jeg den bedste kaffekværn til mit behov?

Der er rigtig mange kaffekværne på markedet, og de kan alle noget forskelligt. Derfor kan det være svært at gennemskue lige netop hvilken kaffekværn, der passer til dine behov. Der er flere ting, du bør overveje, inden du køber en, for at sikre at du får den bedste kaffekværn for dig. Vi har samlet nogle af disse ting herunder for at hjælpe dig i dine overvejelser.

Hvor ofte skal den bruges?

Hvis du skal have en kaffekværn, der passer til dig, har du naturligvis brug for at kende dine egne behov. Det indebærer bl.a. hvor ofte, du har tænkt dig at bruge den. Hvis du kun lejlighedsvis vil bruge kværnen, er der måske ting, som du kan gå på kompromis med, som du ikke ville kunne, hvis du brugte den hver dag. Det relaterer sig blandt andet til modellens kvalitet og holdbarhed. Hvis den skal bruges ofte, skal den nemlig kunne tåle dette. Derfor vil en helt billig model måske ikke være det bedste valg.

Hvor dyr må din kaffekværn være?

Pris er selvfølgelig en faktor, der også bør spille ind, når du skal vælge en kaffekværn. Det er ingen hemmelighed, at pris og kvalitet i høj grad følges ad. Måske er du typen, der bare skal have det bedste uanset prisen, eller måske lever du på et budget, der ikke tillader dette. Kaffekværne findes i mange prisklasser, og du kan derfor nemt bruge prisen til at snævre din søgning efter en kaffekværn lidt ind. Hvis du forventer at bruge den ofte, kan det være en god idé at investere lidt mere i én af ordentlig kvalitet. Det vil på langt sigt være en bedre løsning end, hvis du køber en billig model nu for at købe en ny og dyrere om et år eller to.

Hvad skal den kunne?

Da der er store forskelle på, hvilke funktioner kaffekværne besidder, bør du tænke over, hvad du har brug for, at den kan. Skal den kunne kværne kaffe til espresso eller skal den være trådløs? Nogle funktioner er måske vigtigere end andre, og derfor bør du vide hvilke, der er nødvendige og hvilke, der bare ville være et ekstra plus.

Manuel vs. elektrisk kaffekværn

Der findes både manuelle og elektriske kaffekværne. Der er fordele og ulemper ved begge slags, og i sidste ende kommer det an på personlig smag hvilken type kaffekværn, der passer til dig. Fordelen ved en manuel kaffekværn er blandt andet, at den ikke bruger strøm. Derfor er den bedre for både miljøet og din økonomi. Derudover er den mere mobil, da du ikke er bundet til at være nær en stikkontakt for at bruge den. Til sidst er manuelle kaffekværne typisk billigere end elektriske.

Omvendt kan en elektrisk kaffekværn være både nemmere og hurtigere at bruge, da du blot skal trykke på en knap, hvorefter bønnerne i løbet af sekunder vil være malet. Her behøver du altså ikke at få sved på panden for at male bønner til en kop kaffe.