Bedste Kokkekniv Test (2022) → Se top 6 bedste kokkeknive

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, bor i København, og har beskæftiget sig en del i køkkenet.    I mange år havde Frederikkes familie et af Skandinaviens største brandhouse indenfor køkkenudstyr,...

2
Bedst til prisen

Swiss Classic Kokkekniv 6.8003.19

4
Til den designbevidste

Elite Japansk Gyuto

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

En kokkekniv er en af de få ting, der er fuldstændig umuligt at undvære i et køkken. En skarp kniv. Medmindre du kun kører microbølgestilen, så er en skarp kniv udgangspunktet for alt andet du kan finde på at foretage dig i dit køkken, hvad end der skal snittes grøntsager, skæres kød, hakkes krydderurter og nødder, en god kniv klarer det hele.

Men hvad er en god kokkekniv egentlig? Hvad en god kokkekniv er kan være svært at svare entydigt på, da det i høj grad afhænger af hvad netop dine præferencer er og hvad kniven primært skal bruges til. Det helt korte svar er naturligvis at en god kokkekniv er skarp, så den kan klare alle opgaver, uden at du skal stå og nærmest save råvarerne over, fordi bladet er sløvt. Livet er simpelthen for kort til sløve knive.

I denne test gennemgår vi en række forskellige kokkeknive og uddyber hvilke knive der er gode til hvilke behov. Læser du hele artiklen, skulle du altså gerne ende med at være væsentligt klogere på kokkeknive end da du startede læsningen.

Kort resultat af testen

Har du ikke tid til at læse hele teksten, så kommer her et kort resultat af vores analyse.

Bedste kokkekniv: Chef BK-80 Kokkekniv

Vi har valgt denne kokkekniv som bedst i test kokkekniv, det har vi da det er en virkelig god allround kniv, som kan bruges til stort set alle opgaver i dit køkken. Den er skarp, robust og er håndslebet og kvalitetssikret inden den forlader produktionen, og så er prisen samtidig yderst overkommelig. En kniv der vil være en stor hjælp i stort set alle husholdninger og som kan holde mange år, hvis den bliver vedligeholdt og behandlet ordentligt.

Findes der forskellige typer kokkeknive? 

Der findes mange forskellige typer kokkeknive. Knivene kan variere meget i både vægt, længde på klingen, hvilke materialer de er fremstillet i og naturligvis også designet. Materialet en kniv er fremstillet i, virker måske ikke umiddelbart helt vildt vigtigt, men det gør en kæmpe forskel for det færdige resultat, som man især bemærker, hvis man bruger mange timer på at lave alverdens lækre sager i sit køkken.

Skærer du en gulerod eller lidt kylling engang imellem, betyder det knapt så meget. Som nævnt findes der flere forskellige typer kokkeknive, nogle er fx håndsmedet og er autentisk japansk håndværk, hvor andre er fremstillet noget mere simpelt.

Der kan også være forskel på hvordan klingen ser ud, på mange japanske knive er der fx brugt en metode der hedder Tsuchime og som giver mange japanske knive et meget karakteristisk udseende, hvor klingen ser nærmest hamret ud. Denne metode gør både noget for designet, men gør også at maden klæber mindre til klingen, og derfor gør kniven mere effektiv og hurtig.

Herunder vil vi gennemgå en række forskellige kokkeknive og uddybe hvilke fordele de hver især har, ligesom vi i slutningen af teksten vil dele tips og tricks til hvad der er vigtigt at være opmærksom på når du køber en kokkekniv. På den måde er du helt sikker på at få købt en kniv, som du kan have glæde af mange år i fremtiden.

Chef BK-80 Kokkekniv

Bedste kokkekniv

Fordele
  • pros-icon.svg Holder skarpheden længe
  • pros-icon.svg Meget alsidig kniv
  • pros-icon.svg Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk

Detaljeret gennemgang

Kokkekniven fra MAC er på trods af sin beskedne pris, en virkelig god kniv som du kan have glæde af i mange år fremover. Knivene bliver smedet i Sakai, Japan og bliver tilmed håndslebet og kontrolleret, inden de forlader produktionen, på den måde er virksomheden sikre på at alle knive overholder deres høje standarder.

Derfor skal du vælge Chef BK-80 Kokkekniv 

Chef BK-80 Kokkekniv fra Mac, er en kokkekniv af yderst høj kvalitet. Den er fremstillet i rustfrit stål med en skaft i lamineret birk og er en kniv der holder sig skarp, selvom den bliver brugt flittigt. Denne kokkekniv er en god allround kniv, som kan bruges til stort set alt i dit køkken.

Både kød, fintsnittede grøntsager, glatte tomater skærer den med lethed – eller hvad med en håndhakket tartar, eller sashimi til din sushi. Denne kniv klarer det hele uden problemer. Samtlige knive fra MAC bliver håndslebet og kontrolleret, inden de forlader produktionen, så du kan være sikker på at din kniv er helt skarp og i orden ved køb.

Knivene fra MAC har et højt kulindhold, som sikrer at knivene holder sig skarpe længe og så er de samtidig rustfrie. Det er altså bestemt ikke uden grund, at både vi og forbrugerrådet Tænk, har udråbt denne kniv til at være den bedste kokkekniv, særligt ikke taget den relativt beskedne pris i betragtning. Her får du altså virkelig meget kniv for pengene.

Produktdetaljer for Chef BK-80 Kokkekniv 

  • 21 cm
  • Rustfrit stål
  • Japansk kokkekniv
  • Skaft i lamineret birk

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
  • pros-icon.svg Bladkerne af MicroCarbide MC63 pulverstål giver kniven en hårdhed på 63 Rockwell
  • pros-icon.svg Skaftet i pakkatræ giver kniven perfekt komfort, balance og skæreevne
  • pros-icon.svg Lækkert japansk design

Detaljeret gennemgang

Kokkekniven fra schweiziske Victorinox udmærker sig især ved den yderst rimelige pris, her får man virkelig meget kniv for ret beskedne penge, men du får samtidig en kniv som kan bruges til det hele, er god at holde på, selv når skaftet bliver vådt og som nemt holder sig ultra skarp ved at slibe den med jævne mellemrum.

Derfor skal du vælge Swiss Classic Kokkekniv 6.8003.19

Schweiziske Victorinox er for mange primært kendt for deres schweizerknive, som er yderst populære, og med god grund. Men det er en skam at mange ikke er opmærksomme på hvad Victorinox ellers producerer, da de fx også laver yderst fornuftige køkkenknive, og tilmed til priser hvor alle kan være med. Du behøver altså ikke nødvendigvis at tage hul på pensionsopsparingen, for at få råd til en god kniv som kan bruges i din hverdag.

Kniven her, ligger på en pris hvor alle kan være med, og så får du samtidig en god, holdbar og skarp kniv. Kniven her er udstyret med et skaft af fibrox, som gør at kniven også er god at holde på, selv når skaftet bliver vådt.

Bladet er fremstillet i rustfrit stål, så det er ekstra holdbart i brug og du behøver ikke at frygte, hvis du en enkelt gang får smidt kniven i opvaskemaskinen – selvom det naturligvis ikke anbefales, da knivene bliver sløve af det.

Produktdetaljer for Swiss Classic Kokkekniv 6.8003.19

  • 20 cm
  • Skaft i Fibrox
  • Rustfrit stål
Fordele
  • pros-icon.svg Ekstra stort blad
  • pros-icon.svg Dansk design
  • pros-icon.svg Testvinder hos Berlingske

Detaljeret gennemgang

Kokkekniven fra danske Kirk+Maarbjerg udmærker sig ved sit ekstra lange blad, hvilket gør denne kokkekniv yderst velegnet til at hakke og snitte større mængder råvarer. Hvor det kan være vanskeligt med en almindelig størrelse kniv, fx at snitte et stort hoved kål, går det så let som ingenting med denne kniv.

Derfor skal du vælge Endeavour kokkekniv

Kokkekniven Endeavour fra Kirk+Maarbjerg er oplagt til dig der ofte hakker og snitter større mængder råvarer, og kan føle at de mindre blade begrænser dig. Den store størrelse og den relativt høje vægt, gør at kniven gør en stor del af arbejdet for dig, og at du dermed bare skal føre den. Den ligger tungt og godt i hånden, hvilket giver kniven en form for autoritet. Kniven egner sig virkelig godt til at hakke krydderurter, kål, salat og lignende, som den ordner på ingen tid.

Kniven er af dansk design, hvilket for mange vil være en fordel, især når der samtidig er tale om en kniv af høj kvalitet. Denne kokkekniv er fremstillet i damaskusstål og bladet består af hele 33 lag sammensmedet stål på hver side af knivbladet.

Denne behandling giver knivene deres karakteristiske udseende og gør dem ekstremt holdbare og skarpe. Producenten anbefaler at der bruges et keramisk strygestål, fremfor et traditionelt, da et traditionelt strygestål, kan få æggen til at chippe. Når knivene skal slibes rigtigt, anbefales der en professionel knivslibning.

Produktdetaljer for Endeavour kokkekniv

  • 24 cm
  • Damaskusstål
  • Dansk design
  • 33 lag stål

Elite Japansk Gyuto

Til den designbevidste

Fordele
  • pros-icon.svg Lækkert design
  • pros-icon.svg 1 års skarphedsgaranti
  • pros-icon.svg 60 Hrc hvilket gør at kniven holder sig skarp ekstra lang tid

Detaljeret gennemgang

Kokkekniven fra Elite er en smukt fremstillet kniv, der er smedet af hele 37 lag damaskusstål, hvilket gør den både ekstremt holdbar og ekstremt skarp. Hårdheden på 60 Hrc gør at kniven holder sig skarp ekstra længe, så længe at producenten tilbyder en skarphedsgaranti på 1 år.

Derfor skal du vælge Elite Japansk Gyuto

Elite Japansk Gyuto kokkekniv er en god allround kokkekniv som kan bruges til alle opgaver i din hverdag. Kniven er smedet af hele 37 lag VG-10 damaskusstål, hvilket gør den ekstremt skarp og holdbar. Det japanske knivstål VG-10 er testet som noget af det bedste indenfor rustfri knive.

Foruden den store skarphed, er denne kniv enorm lækkert designet og vil klæde alle designbevidste køkkener. Det hamrede design på bladet kaldes Tsuchime, og er en traditionel japansk måde at fremstille knive på. Tsuchime giver kniven det karakteriske og meget indbydende udseende som giver fornemmelsen af den håndsmedede japanske kniv. Tsuchime gør ikke kun noget godt for designet, men også for brugen af kniven, da det gør at maden i mindre grad klistrer fast til klingen. 

Skaftet i rosentræ fuldender det indbydende design og sørger for at kniven ligger godt i hånden  og gør alt køkkenarbejde til en kæmpe fornøjelse.

Produktdetaljer for Elite Japansk Gyuto

  • 21 cm
  • Damaskusstål
  • 37 lag stål
  • Skaft af rosentræ
  • 60 Hrc

Guide

Hvilken kokkekniv skal jeg vælge?

En kokkekniv er stort set det eneste du ikke kan undvære i dit køkken, stort set alt andet kan undværes, men ikke en god skarp kniv. Hvis du har udfordringer med pladsen, eller bare foretrækker at leve minimalistisk, kan en enkelt god kniv godt klare det hele. Måske lige med hjælp af en lille urtekniv. Men en god kokkekniv, den er altså uundværlig. Og det skal naturligvis være en skarp en af slagsen.

En god kokkekniv kan bruges til stort set alt, især hvis man vælger en af dem i en fornuftig mellemstørrelse, så har du altså ikke brug for meget mere. En kokkekniv kan klare alt fra at snitte grøntsager helt fint, til at partere din kylling, skære dine bøffer som du ønsker. Den kan hakke dine krydderurter, eller hjælpe med at banke smag ud af din citrongræs. Den kan ordne din hjemmelavede tartar på et øjeblik eller skære din fisk i papirtynde skiver, men det kræver at den er skarp.

Det kan være nærmest umuligt at gennemskue, hvilken kokkekniv der er den rette for netop dig. Der er nærmest uendelige muligheder på markedet, hvilket gør det virkelig svært at beslutte sig. Det skal jo helst være en kniv man bliver glad for i mange år. Hvilken kokkekniv du skal vælge, kan være svært at svare entydigt på, da der kan være stor forskel på individuelle præferencer og behov.

Nogle foretrækker en tung kniv, der er stabil og gør en del af arbejdet selv og man nærmest bare skal føre den og så gør vægten en stor del af arbejdet. Andre foretrækker en letvægtskniv der er nem at håndtere og som ikke kræver nogen kræfter at bruge. Du ved bedst selv hvilken kategori du falder i.

Der er også stor forskel på hvor langt man gerne vil have bladet, skal det være kortere og dermed velegnet til flere ting og nemmere at håndtere, eller må bladet gerne være langt og bredt, som fx er rigtig godt hvis der skal snittes meget kål og salat og hakkes krydderurter. Er designet vigtigt, eller skal kniven bare være funktionel og praktisk. Er det vigtigt at kniven har træhåndtag, eller foretrækker du fx plastik fordi det ikke bliver ødelagt af opvaskemaskinen. Er du villig til at vaske din kokkekniv op i hånden, eller ved du allerede nu at den ryger i opvaskemaskinen med alt det andet. Skal den være i japansk design, eller i dansk måske.

Skal det være den bedste og lækreste kniv eller skal den bare kunne skære, og være så billig i pris som muligt. Er det vigtigt at den holder sig skarp længe, eller er det ok at skulle slibe kniven jævnligt.

Alle disse ting er værd at overveje, inden du køber en ny kniv. På den måde er du sikker på at du får en som du bliver glad for, og som bliver din tro følgesvend i køkkenet, og som du ikke har behov for at skifte ud foreløbig.

Testkilder

I testen her har vi brugt en masse forskellige kilder for at klæde dig bedst muligt på til dit køb. Vi har kigget på producenternes hjemmesider, ligesom vi har kigget på forskellige tests fra blandt andet forbrugerrådet Tænk og Berlingske, ligesom vi har kigget på forskellige brugeranmeldelser fra ind og udland, på den måde er vi sikre på at du får købt en kokkekniv som passer til netop dit behov og som du kan få glæde af i mange år fremover.

Nogle af de kilder vi har brugt i denne test kommer her: 

 Forbrugerrådet Tænk

Forbrugerrådet Tænk er en ikke kommerciel virksomhed, som primært beskæftiger sig med at teste forskellige produkter, så de kan vejlede forbrugerne bedst muligt, uden at have nogen interesse i at sælge produkter. Det er altså valide resultater, og gennemarbejdede test hvor produkterne bliver bedømt ud fra en række forskellige parametre.

Food & wine

Amerikansk magasin, der har testet en lang række kokkeknive. De har også udvalgt vores testvinder som deres.

Berlingske 

Dansk avis der laver forskellige brugeranmeldelser med fagfolk.

Konklusion

Vi har nu gennemgået alle kokkeknivene, og kigget på hvad hver enkelt kniv gør ekstra godt og hvad de forskellige knive hver især egner sig godt til. Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i hvad det bedste køb er, men forhåbentlig er du blevet klogere af at læse denne kokkekniv test.

Vores valg af bedste kokkekniv er MAC chef BK-80, denne har vi valgt som vores kokkekniv testvinder, da det er en rigtig god allround kokkekniv, som vil opfylde langt de fleste husholdningers behov og som kan bruges til det hele, så man slipper for at have mange forskellige knive. Kniven er af rigtig høj kvalitet, især til prisen og det er en kniv som kan holde mange år, hvis man sørger for at slibe og vedligeholde den.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×