Bedste mandolinjern – Se de 7 bedste modeller i vores mandolinjern test 2023

Hvis du leder efter det bedste mandolinjern til at få perfekte tynde grøntsagsskiver, så læs med i vores mandolinjernstest, hvor vi anmelder og evaluerer 7 forskellige mandolinjern.
Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, bor i København, og har beskæftiget sig en del i køkkenet.    I mange år havde Frederikkes familie et af Skandinaviens største brandhouse indenfor køkkenudstyr,...

Microplane V-Blade Mandolinjern 36cm
TESTVINDER

Microplane V-Blade Mandolinjern 36cm

Amerikanske Microplane har specialiseret sig i skarpe køkkenredskaber og er mest kendt for deres forskellige rivejern. Microplane V-Blade Mandolinjern 36cm er et brugervenligt og skarpt mandolinjern, som både kan bruges til at skære skiver og…

Microplane V-Blade Mandolinjern 36cm 1
bedst i test

Microplane V-Blade Mandolinjern 36cm

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Igennem vores jagt på markedets allerbedste mandolinjern, har vi gennemlæst et omfattende udvalg af tests og anmeldelser fra både eksperter og brugere i ind- og udland.

I testen sammenligner vi de udvalgte mandolinjern på deres fordele og ulemper og giver dem en samlet og individuel score ud fra vigtige købskriterier som: Brugervenlighed, alsidighed, skarphed og rengøringsvenlighed.

I vores købsguide kan du læse mere dybdegående om hvert købskriterie og dets betydning for dit valg af mandolinjern.

Microplane V-Blade Mandolinjern 36cm

bedst i test

4.8
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brugeranmeldelser
  4
 • Brugervenlighed
  5
 • Skarphed
  5
 • Allround
  5
 • Rengøring
  5
Microplane V-Blade Mandolinjern 36cm
Fordele
 • pros-icon.svg Meget skarpt blad ifølge vores undersøgelser
 • pros-icon.svg God til både tynde eller tykke skiver i tests
 • pros-icon.svg Kan også bruges som som juliennejern
 • pros-icon.svg Ergonomisk håndtag giver god  kontrol og sikkerhed i tests
 • pros-icon.svg Brugervenlig soft-touch-drejeknap til ændring af tykkelse
 • pros-icon.svg Kan hægtes på skåle, så grøntsagerne kommer direkte deri
 • pros-icon.svg Tåler opvaskemaskine
Ulemper
 • cons-icon.svg Fiberrige grøntsager er svære at skære fx ingefær
 • cons-icon.svg Juliennestave kan ikke justeres i tykkelsen

Detaljeret gennemgang

Amerikanske Microplane har specialiseret sig i skarpe køkkenredskaber og er mest kendt for deres forskellige rivejern.

Microplane V-Blade Mandolinjern 36cm er et brugervenligt og skarpt mandolinjern, som både kan bruges til at skære skiver og som juliennejern. Dertil er det muligt at justere på tykkelsen af skiver.

Design og brugervenlighed

Mandolinjernet er håndholdt med et skarpt blad af rustfrit stål. Tykkelsen på grøntsagsskiverne kan justeres med en drejeknap på bagsiden og har ingen begrænsning. Netop dette er med til at adskille dette mandolinjern fra andre modeller på markedet, da de typisk kan indstilles til 3-4 tykkelser. Microplanes trinløse justering gør det ideelt både til sprøde kartoffelchips og kartoffelsalat. Ifølge vores undersøgelser er bladene meget skarpe og glider nemt gennem både bløde og hårde grøntsager som fx agurker og rødbeder. Dertil bliver skiverne også meget ensartede i tests, selv på den tyndeste tykkelse, hvilket flere af de andre modeller har problemer med.

Vi er særligt glade for muligheden for at bruge mandolinjernet som juliennejern til tynde grøntsagsstave. Også her er modellen meget brugervenlig, da det i vores analyse kom frem at det er meget nemt at skifte til V-pladen og skære juliennestave.

En anden ting der vakte begejstring hos os er at det har kroge i bunden, så du kan skære dine grøntsager direkte ned i skålen frem for at bruge et skærebræt.

Vores research viste at krogene fungerer rigtig godt og har et godt greb om skålen, så det ikke glider mens du bruger det.

Microplane går op i sikkerhedsfeatures, så mandolinjernet kommer med et non-slip-håndtag, og der medfølger en slider, som du sætter grøntsagerne i og holder på mens du skærer dem, så du ikke risikerer at skære dine fingre.

Tåler opvaskemaskine

Mandolinjernet har også den fordel, at det er let at rengøre og tåler opvaskemaskinen. På trods af at det ikke kan skilles ad som fx OXO Good Grips, så er det ifølge vores undersøgelser meget rengøringsvenligt og lige til at skylle af. Vær dog opmærksom på de meget skarpe blade.

Vores vurdering

Microplane mandolinjern er en rigtig god allround model til dig der ønsker et alsidigt mandolinjern med flere muligheder. Det er både brugervenligt og rengøringsvenligt og vi anbefaler det til både nybegynderen og den garvede bruger.

Prismæssigt ligger det i mellemklassen i forhold til de andre modeller i vores test.

Materiale: Plast, Rustfrit stål Tykkelser: Ubegrænset Kan skære julienne: Ja Kan skilles ad: Nej Tåler maskinopvask: Ja Skridsikre fødder: Ja Farve: Sort Mål: 36 x 10,3 x 5,5 cm Vægt: 350 g
4.6
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brugeranmeldelser
  5
 • Brugervenlighed
  5
 • Skarphed
  4
 • Allround
  4
 • Rengøring
  5
Fordele
 • pros-icon.svg Godt greb på mandolinjernet, der er bedre at holde om end andre modellers lige udformede håndtag
 • pros-icon.svg Blade er udformet i keramisk stål for ekstra god holdbarhed
 • pros-icon.svg Særligt godt  til at skære tynde skiver kartofler
Ulemper
 • cons-icon.svg Beskyttelseshåndtaget er lille, hvilket ifølge ekspertanmeldelser kan gøre det svært at bruge effektivt
 • cons-icon.svg Har ingen skridsikre fødder
 • cons-icon.svg Ifølge brugeranmeldelser ikke egnet til tykkere skiver (maks. 3 mm)

Detaljeret gennemgang

Hvis du leder efter et billigt mandolinjern i god kvalitet, så er Kyocera Julienne Mandolinjern et godt valg til dig. Det roses særligt for at skære helt tynde skiver af hårde grøntsager, som fx kartofler.

Design og brugervenlighed

En ting der særligt adskiller mandolinjernet fra andre modeller i denne test er det keramiske stålblad. Keramisk stål er stærkere end almindeligt rustfrit stål, det er også rustfrit og så sætter maden sig ikke fast på det, som det sker med blade af rustfrit stål.

Det letter rengøringen og kan mandolinjernet ligesom både testens vinder og premiummodellen tåle opvaskemaskine.

Ligesom fx Microplane-modellen har dette mandolinjern kroge bagpå, så det kan sættes fast på en skål. Til gengæld er det ikke lige så  sikkert, da det ikke har skridsikre fødder og dermed kan skride på underlaget.

Det har ikke trinløs justering, men du kan vælge mellem 4 forskellige tykkelser på 0,5, 1,3, 2,0 og 3,0 millimeter.

Netop tykkelserne adskiller sig fra flere af de øvrige modeller, da den ikke kan skære lige så fint.  Det tyndeste er 0,5 millimeter, hvor fx Benriner-modellen kan skære ned til 0,3 millimeter. Det tykkeste er 3 millimeter. Til sammenligning er Benriners tykkeste indstilling på 5 millimeter.

Ligesom ved Microplane-manodlinjernet følger der er beskyttelseshåndtag med til denne model. I vores undersøgelser kom det frem at håndtaget ikke er brugervenligt og har svært ved at gribe rigtigt om grøntsagerne. Der er det lettere at bruge mandolinen uden håndtaget, men det er farligt for fingrene, da bladet er meget skarpt og modellen er uden skridsikre fødder.

Vores vurdering

Hvis du leder efter et basic billig mandolinjern uden alt for meget hokus pokus, så er dette Kyocera et godt valg. På trods af den billige pris har det et meget skarpt blad og fire tykkelser. Vi anbefaler det til nybegynderen, som gerne vil prøve kræfter med et godt mandolinjern uden at det kræver en stor investering.

Materiale: Keramik Tykkelser: 4 tykkelser, 0,5 mm, 1,3 mm, 2 mm, 3 mm Kan skære julienne: Ja Kan skilles ad: Nej Tåler maskinopvask: Ja Skridsikre fødder: Nej Farve: Sort Mål: 26,92 x 9,14 x 1,02 cm Vægt: 120 g
4.6
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brugeranmeldelser
  5
 • Brugervenlighed
  3
 • Skarphed
  5
 • Allround
  5
 • Rengøring
  5
Fordele
 • pros-icon.svg Ifølge ekspertanmeldelser er det udstyret med ekstremt skarpe blade
 • pros-icon.svg God til fiberholdige grøntsager 
 • pros-icon.svg Trinløs indstilling fra 0,3 mm til 5 mm
 • pros-icon.svg Fremstillet af BPA-fri plast og håndslebne blade i rustfrit stål
Ulemper
 • cons-icon.svg Rengøring i hånden anbefales
 • cons-icon.svg Ikke god til nybegyndere grundet de meget skarpe blade
 • cons-icon.svg Beskyttelseshåndtag ifølge ekspert- og brugeranmeldelser ikke effektivt

Detaljeret gennemgang

Det japanske mærke Benriner har specialiseret sig i mandolinjern, hvilket ses tydeligt på denne model. Benriner Super er et mega skarpt japansk mandolinjern med blade i rustfrit stål. Det er især godt til at skære juliennestave men skærer også flotte jævne skiver.

Design og brugervenlighed

Med Benriner får du fire udskiftelige blade i rustfrit stål, som giver dig mulighed for at skære juliennestave mellem 0,3- 5 millimeters tykkelse. Du kan også få skiver i varierende tykkelser alt efter om du skal lave chips eller salat. Muligheden for at skære juliennestave i flere tykkelser er med til at adskille denne model fra fx vores testvinder, der kun har én tykkelse.  Selvom modellen er god til julienne, så viste vores undersøgelse at juliennebladet ikke er lige så skarpt som de øvrige blade.

Til gengæld er vi glade for de skridsikre fødder og kroge til at hægte modellen på skåle mens du snitter.

Det er let at sætte bladet i og fastgøre det med skruer på siden af mandolinjernet. For bedre sikkerhed kan man også justere pladen til at sidde højere end selve bladet.

Den medfølgende håndbeskyttelse kører på skinner ligesom på Kyocera-modellen, hvilket gør den lettere at styre. Desværre er den ikke så god til tynde flade grøntsager, da den simpelthen ikke kan få fat på dem.

Rengøring

Selvom mandolinjernet tåler opvaskemaskinen, anbefales det at vaske det af i hånden for at forlænge holdbarheden og skæret på bladet. Til gengæld kan bladene tages ud og rengøres hver for sig, hvilket gør det lettere end fx vores testvinder.

Vores vurdering

Dette japanske mandolinjern er ultra skarpt og det kræver lidt teknik at skifte blade og indstille tykkelsen. Derfor anbefaler vi det ikke til nybegynderen, men mere til den øvede, som har styr på teknikken. Hvis du ofte vil skære grøntsager som fx ingefær, vil du elske denne model. Vi er begejstrede for en julienneskærer i forskellige tykkelser.  Det er en af de dyreste modeller, men investeringen værd, hvis du bruger det ofte.

Materiale: BPA-fri plast, rustfrit stål Tykkelser: Trinløs indstilling fra 0,3 mm til 5 mm Kan skære julienne: Ja Kan skilles ad: Ja Tåler maskinopvask: Ja, men håndvask anbefales Skridsikre fødder: Ja Farve: Hvid Mål: 14,6 x 5 x 36,8 cm Vægt: 525 g

De Buyer Swing Plus Mandolinjern 40cm

bedste mandolinjern til feinschmeckeren

4.6
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brugeranmeldelser
  5
 • Brugervenlighed
  3
 • Skarphed
  5
 • Allround
  5
 • Rengøring
  5
Fordele
 • pros-icon.svg Særligt god til tykke juliennestave (10 mm)
 • pros-icon.svg Kan skære skiver lige eller bølgede til hjemmelavede chips
 • pros-icon.svg Meget brugervenlig i tests
Ulemper
 • cons-icon.svg Tung (1,19 kg), tungeste i test
 • cons-icon.svg Fylder mere end andre modeller

Detaljeret gennemgang

Hvis du leder efter et stationært mandolinjern i høj kvalitet og med mange justeringsmuligheder, er dette De Buyer Swing Plus et oplagt valg for dig.

Design og brugervenlighed

Modsat de andre modeller i test er dette ikke et håndholdt mandolinjern, men en model med ben, så det kan stå stationært på bordet. Der medfølger 4 blade i rustfrit stål; julienneblade på hhv. 4 og 10 mm, et vandret skær og et bølget blad.

Juliennebladene på 4 og 10 millimeter er de tykkeste i vores test men hvis du ønsker flere muligheder, kan du tilkøbe endnu et julienneblad med tykkelserne 2 – 7 mm. Du har desuden mulighed for at skære lige eller bølgede stave, hvilket adskiller dette mandolinjern fra de øvrige i vores test.

Det medfølgende sikkerhedshåndtag er lavet som en lille beholder, hvor man lægger grøntsagerne ned i og sætter låget på, som griber om grøntsagerne. Håndtaget kan drejes så grøntsager kan skæres på forskellige leder men i vores undersøgelser kom det frem at mange grøntsager ikke passer ned i beholderen og derfor skal skære til. Derfor er der et øget spild, hvilket er et minus ved denne model.

Både stor og tung

Mandolinjernet roses for at være godt til at skære både grøntsager og frugt, men modellen er desværre meget tung og fylder mere end andre modeller. Denne vejer 1,19 kg, hvor vores testvinder til sammenligning vejer 350 gram.

Vores vurdering

De Buyer Swing Plus er den dyreste model i vores test og det er også en model af højeste kvalitet. Derfor anbefaler vi den ikke til dig, der kun bruger det lejlighedsvist. I vores optik er det alle pengene værd, hvis du vil bruge det ofte og til mange forskellige typer af grøntsager og frugt. Grundet vægten og størrelsen anbefaler vi det ikke til ældre eller personer med svage håndled.

Materiale: Plast, rustfrit stål Tykkelser: 4 og 10 mm Kan skære julienne: Ja Kan skilles ad: Ja, bladene kan skiftes ud Tåler maskinopvask: Ja Skridsikre fødder: Ja Farve: Sort, rød Mål: ‎44,5 x 19,5 x 15 cm Vægt: 1.190 g

OXO - Mandolinjern 28.6cm

bedste mandolinjern til begyndere

4.4
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brugeranmeldelser
  5
 • Brugervenlighed
  4
 • Skarphed
  4
 • Allround
  4
 • Rengøring
  5
Fordele
 • pros-icon.svg Meget brugervenlig i tests
 • pros-icon.svg Bedst til at skære mellemtykke skiver
 • pros-icon.svg God til at skære mindre mængder grøntsager og hård frugt som fx æble
 • pros-icon.svg Bladet kan låses fast så det er mere sikkert under opbevaring
Ulemper
 • cons-icon.svg Kan ikke skære juliennestave
 • cons-icon.svg Tomater blev ikke ensartede i skiverne i tests

Detaljeret gennemgang

Hvis du leder efter et billigt mandolinjern til at skære skiver, så tag et ekstra kig på dette fra OXO. Modellen har en god sikkerhed og skarpe blade i rustfrit stål.

Enkelt design

Dette mandolinjern har ikke udskiftelige blade, men kan indstilles i tre forskellige tykkelser: 1, 2,5 og 4 mm. Det kan ikke skære juliennestave.

I test kom det frem at indstillingen på 1mm ikke giver lige så gode resultater som de to andre indstillinger. Dertil viste det sig også at modellen ikke er god til bløde frugter og grøntsager som fx tomater, hvor skiverne ikke blev ensartede og jævne. Til gengæld klarer modellen sig godt ved hårde grøntsager og frugter.

Igennem vores analyse kom det frem at man skal bruge mange kræfter på at skære grøntsager med denne model. Afstanden mellem blad og glideflade er for stor og hindrer en glidende bevægelse. Derfor skal man trykke hårdere ned på denne end andre modeller i test. Det kom også frem at det kan være svært at justere tykkelsen rigtigt.

Rengøring

Som de fleste andre modeller anbefales det at vaske mandolinjernet i hånden. da de slider mindst muligt på bladet. Men modellen tåler opvaskemaskine, dog i øverste skuffe sammen med glas.

Vores vurdering

Mandolinjernet fra OXO er det bedste mandolinjern til at lave skiver i mellemtykkelsen og det er en god model til nybegynderen. Modellen er simpel og kan kun bruges til skiver i tre forskellige tykkelser, så der er ikke meget hokus pokus og nice-to-have. Til gengæld får man god kvalitet til få penge. Det er faktisk den billigste model i vores test. Hvis du gerne vil skære helt tynde skiver, anbefaler i fx vores premiummodel.

Materiale: ABS-plast, rustfrit stål Tykkelser: 3 tykkelser: 1, 2,5 + 4 mm Kan skære julienne: Nej Kan skilles ad: Nej Tåler maskinopvask: Ja Skridsikre fødder: Ja Farve: Hvid, sølv Mål: 9,6 x 5,8 x 29 cm Vægt: 249,48 g

GEFU Violi 2.0 Multifunctional Mandolinjern 32.3cm

bedste mandolinjern i brugervenligt design

4.4
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brugeranmeldelser
  4
 • Brugervenlighed
  5
 • Skarphed
  4
 • Allround
  4
 • Rengøring
  5
Fordele
 • pros-icon.svg Mandolinjern med 5 forskellige tykkelser (1 mm intervaller)
 • pros-icon.svg Nemt at indstille tykkelsen
 • pros-icon.svg Håndtag er godt til både hele grøntsager og stykker
Ulemper
 • cons-icon.svg Mandolinjernets plade er  meget tynd og kan bøje, hvis man kommer til at trykke for hårdt under brug

Detaljeret gennemgang

Dette GEFU Violi 2.0 mandolinjern roses for at være meget brugervenligt og sikkert, samtidig med at skære grøntsager i jævne og ensartede skiver.

Godt design og brugervenlighed

GEFU Violi 2.0 er nemt at indstille via det lille drejehjul foran, hvor tykkelserne er angivet med tydelige tal. Hvor andre modeller kan justeres med 0,5 mm intervaller kan dette justeres med 1 mm intervaller.

Ifølge vores undersøgelser skærer mandolinjernet tynde strimler og skiver uanset om de t er hårde eller bløde grøntsager og frugter, men til gengæld kan den ikke skære store grøntsager, så de skal skæres til forinden. Dette er med til at øge madspild og besværliggøre madlavningen en smule. Hvis du fx vil skære et stort løg kan det være svært at holde løget sammen efter tilskæring og derfor svært at lave ensartede skiver.

Der medfølger et håndtag til at holde grøntsagerne, og som sikrer dig mod at skære dig i fingeren. Modsat andre i tests er dette håndtag godt til mindre stykker frugt og grønt. Et andet plus ved GEFU mandolinjern er at det tåler opvaskemaskine og derfor er lettere at rengøre. Til sammenligning tåler Kyocrea-modellen ikke opvaskemaskine.

Vores vurdering

Hvis du leder efter et familievenligt og godt mandolinjern med god sikkerhed og brugervenlighed, er GEFU mandolinjern et godt valg. Prisen ligger i mellemklassen, hvor de fleste endnu kan være med, og grundet den gode sikkerhed kan større børn også være med til madlavningen.

Materiale: Plast, rustfrit stål Tykkelser: 5 tykkelser (1, 2, 3, 4 og 5 mm) Kan skære julienne: Ja Kan skilles ad: Ja Tåler maskinopvask: Ja Skridsikre fødder: Nej Farve: Sort Mål: 32,3 x 8 x 2,2 cm Vægt: 265 g

OXO Good Grips Mandolinjern 41cm

bedste mandolinjern med højdejustering

4.0
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brugeranmeldelser
  4
 • Brugervenlighed
  5
 • Skarphed
  4
 • Allround
  4
 • Rengøring
  3
Fordele
 • pros-icon.svg Kan indstilles i højden
 • pros-icon.svg Kan klappes sammen og låses under opbevaring, så det fylder mindst muligt
Ulemper
 • cons-icon.svg Rengøring besværlig, da det ikke tåler maskinopvask
 • cons-icon.svg Svært at samle i tests
 • cons-icon.svg Ifølge vores undersøgelser bliver plasten misfarvet efter kort tids brug

Detaljeret gennemgang

OXO Good Grips-mandolinjern er et  meget alsidigt mandolinjern, med 4 forskellige skæreindstillinger og 4 tykkelser. Det adskiller sig fra mange andre modeller ved at være et fritstående mandolinjern.

Design og brugervenlighed

Ligesom De Buyer Swing Plus mandolinjernet er denne model designet til at stå på bordet ved brug. Det er udstyret med små ben med skridsikre fødder, som klappes ud.

OXO Good Grips kan indstilles til 1,5, 3, 4,5 og 6 millimeter og du kan både skære juliennestave, lige og bølgede skiver. Håndtaget kører ikke på skinner som ved andre modeller, og er derfor sværere at styre i lige retninger. Til gengæld viste vores undersøgelse at skæret er meget skarpt og skærer ubesværet igennem hårde grøntsager. OXO Good Grips kan også skære bløde råvarer, men det klarede den mindre godt i tests.

God låsemekanisme, besværlig rengøring

I vores undersøgelser kom det frem at den hvide plast let får misfarvninger, særligt hvis den bruges til rødbede og gulerod. Modsat flere andre modeller i test tåler OXO Good Grips ikke maskinopvaske og skal derfor vaskes af i hånden. Modellen skal tilmed skilles ad ved rengøring, hvilket viste sig besværligt i tests.

Vi er til gengæld glade for låsefunktionen, som giver bedre sikkerhed under opbevaring og anbefales for at børn ikke risikerer at skære sig på det skarpe blad ved et uheld.

Vores vurdering

Med OXO Good Grips får du et funktionelt og alsidigt mandolinjern til at have stående på bordet. På minussiden er det besværligt at rengøre og samle, men hvis du kan leve med dette, opvejes det efter vores mening med plusserne. Mandolinjernet har mange indstillinger og funktioner, samt en god sikkerhed. Dertil er det lettere at styre, fordi det står fast på bordet.

Materiale: Plast, rustfrit stål Tykkelser: 4 tykkelser (1,5, 3, 4,5 og 6 mm) Kan skære julienne: Ja Kan skilles ad: Ja Tåler maskinopvask: Nej Skridsikre fødder: Ja Farve: Hvid Mål: 9,4 x 15,2 x 5,8 cm Vægt: 770 g

Guide Sådan vælger du det bedste mandolinjern

 
microplane-mandoline-vegetable-slicer.jpg

Microplane V-Blade Mandolinjern 36cm

6169b964b51c7-kyocera-saet.png

Kyocera Julienne Mandolinjern 30cm

Benriner-Super-Mandolinjern-37cm.jpg

Benriner Super Mandolinjern 37cm

De-Buyer-Swing-Plus-Mandolinjern-40cm.jpg

De Buyer Swing Plus Mandolinjern 40cm

6169b95d4174f-OXO-Mandolinjern.png

OXO - Mandolinjern 28.6cm

6169b9621eb98-gefu-mandolinjern-g50440-7002-1.png

GEFU Violi 2.0 Multifunctional Mandolinjern 32.3cm

OXO-Good-Grips-mandolinjern-V-blad.jpg

OXO Good Grips Mandolinjern 41cm

TestScore TestScore
Info
4.8
star star star star star
4.6
star star star star star
4.6
star star star star star
4.6
star star star star star
4.4
star star star star star
4.4
star star star star star
4.0
star star star star star
Materiale Plast, Rustfrit stål Keramik BPA-fri plast, rustfrit stål Plast, rustfrit stål ABS-plast, rustfrit stål Plast, rustfrit stål Plast, rustfrit stål
Tykkelser Ubegrænset 4 tykkelser, 0,5 mm, 1,3 mm, 2 mm, 3 mm Trinløs indstilling fra 0,3 mm til 5 mm 4 og 10 mm 3 tykkelser: 1, 2,5 + 4 mm 5 tykkelser (1, 2, 3, 4 og 5 mm) 4 tykkelser (1,5, 3, 4,5 og 6 mm)
Kan skære julienne Ja Ja Ja Ja Nej Ja Ja
Kan skilles ad Nej Nej Ja Ja, bladene kan skiftes ud Nej Ja Ja
Tåler maskinopvask Ja Ja Ja, men håndvask anbefales Ja Ja Ja Nej
Skridsikre fødder Ja Nej Ja Ja Ja Nej Ja
Farve Sort Sort Hvid Sort, rød Hvid, sølv Sort Hvid
Mål 36 x 10,3 x 5,5 cm 26,92 x 9,14 x 1,02 cm 14,6 x 5 x 36,8 cm ‎44,5 x 19,5 x 15 cm 9,6 x 5,8 x 29 cm 32,3 x 8 x 2,2 cm 9,4 x 15,2 x 5,8 cm
Vægt 350 g 120 g 525 g 1.190 g 249,48 g 265 g 770 g
Brugeranmeldelser 4 5 5 5 5 4 4
Brugervenlighed 5 5 3 3 4 5 5
Skarphed 5 4 5 5 4 4 4
Allround 5 4 5 5 4 4 4
Rengøring 5 5 5 5 5 5 3
Tjek billigste pris Set til 199 kr. Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Waku Waku På lager
Set til 599 kr. Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Kitchentime På lager
Set til 678 kr. Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
ComputerSalg På lager
Set til 129 kr. Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
KitchenOne.dk På lager
Set til 314 kr. Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
ComputerSalg På lager
Set til 374 kr. Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
KitchenOne.dk På lager

De fleste mandolinjern er beregnet til at skære frugt og grønt i ensartede skiver. Nogle modeller har også juliennejern og kan skære stave. Modsat fx en foodprocessor er mandolinjern ikke elektriske men manuelle.

Selvom størstedelen af modellerne minder om hinanden og har samme funktioner, er der alligevel forskelle, særligt når det kommer til tykkelsen på skiverne. Derudover bør du være opmærksom på, om mandolinjernet lever op til dine behov ud fra essentielle købskriterier.

I nedenstående købsguide går vi i dybden med de vigtigste købskriterier: brugervenlighed, skarphed, mandolinjernets alsidighed og rengøringsvenlighed.

Brugervenlighed – Hvor nemt er det at bruge mandolinjernet?

Når det kommer til brugervenligheden er der store forskelle mellem modellerne på markedet. Det gælder både i forhold til at indstille tykkelsen, skifte blade og samling af mandolinjernet.

Nogle af modellerne som fx De Buyer Swing Plus mandolinjern har udskiftelige blade, hvor andre som fx OXO indstilles på mandolinjernet uden at skifte blade.

Det ene er ikke nødvendigvis bedre end det andet, da det afhænger af behovet. Generelt er det lettere at indstille modeller uden udskiftelige blade men bladene giver en bedre fleksibilitet. Ved vores bedste mandolinjern skal man fx vende den øverste plade for at bruge juliennefunktionen men man skal ikke skifte blad. Men Benriner Super er det nødvendigt at skifte bladet ud med et nyt.

Sikkerhed

Mandolinjern er kendt for deres meget skarpe klinge, derfor er sikkerhed et meget vigtigt underparameter til brugervenlighed.

De fleste modeller kommer med et håndtag, hvor råvaren sættes fast og derefter glides op og ned af mandolinjernet for at skære grøntsager, så man ikke kommer til at skære fingrene når man snitter grøntsager.

Der er alligevel forskel på hvordan håndtagene fungerer. På nogle modeller kører de på skinner og er derfor ‘låst’ mens andre håndtag ikke fæstnes til mandolinjernet.

Hvad der fungerer bedst er et spørgsmål om præference og nogle vælger slet ikke at bruge håndtaget. Håndtag uden skinner er i vores optik sværere at styre, særligt for en uøvede. Derfor anbefaler vi at bruge håndtaget og gerne et med skinner som fx på De Buyer-modellen. Hvis du er garvet mandolinjernsbruger kan du bedre freestyle.

Bladenes skarphed

Bladenes skarphed er afgørende for mandolinjernets effektivitet. Hvis bladet ikke er skarpt nok bliver skiverne ujævne og bløde råvarer smatter ud.

Med de bedste mandolinjern kan du skære både hårde og bløde grøntsager uden at skulle bruge mange kræfter, og du vil få flotte ensartede skiver til fx hjemmelavede chips.

De fleste mandolinjern har blade i rustfrit stål, som i udgangspunktet er skarpere end keramisk stål. Selvom det hedder ‘rustfrit’ vil stålet med tiden kunne ruste, særligt hvis det kommer i opvaskemaskinen. Det kan de keramiske blade ikke. Fordelen ved dem er, at de er mere holdbare end blade i rustfrit stål.. Kyocera-modellen er den eneste model i testen med et keramisk blad.

Alsidighed – Hvor mange funktioner skal det have?

Afhængigt af, hvordan du vil bruge mandolinjernet er alsidigheden vigtig. Der er stor forskel på hvordan modellerne kan indstilles når det kommer til tykkelser . Det eneste mandolinjern i testen, som ikke kan skære julienne, er OXO – Mandolinjern 28.6cm.

Du kan på alle modeller vælge mellem forskellige tykkelser. Som regel er der mellem 3 og 4 indstillinger. Men hvor der på OXO – Mandolinjern 28.6cm er intervaller på 1 millimeter, vil du på andre kunne indstille med intervaller på 0,5 millimeter. Den tyndeste indstilling i test er 0,3 millimeter, mens den tykkeste er 10 millimeter. Hvis du vil have perfekte tynde skiver, bør du gå efter en model, der kan skære ned til 1 mm tykkelse. Hvis du vil lave hjemmelavede pommes frites er juliennefunktionen uundværlig.

Rengøring – Hvor let er det at rengøre mandolinjernet?

De bedste mandolinjern i vores mandolinjern test kan alle på nær ét tåle at opvaskemaskine. Blade af rustfrit stål vil “gribe” mere fat om madrester end keramiske blade og kræver grundigere  rengøring. Ikke alle modeller kan skilles ad og det kan være svært at få alle madrester væk uden at tage bladet ud. Selvom modellerne kan tåle maskinopvask, anbefales det generelt at vaske dem op i hånden, da det forlænger bladenes holdbarhed og skarphed.

FAQ

Hvilket mandolinjern er bedst i test?

Det bedste mandolinjern i test er Microplane V-Blade Mandolinjern 36cm. Mandolinjernet er alsidigt med flere funktioner og tykkelser, og leverer flotte skiver. Dertil er Microplane mandolinjern skarpt og kan bruges af både begyndere og erfarne. Derfor vinder det vores madolinjern test. Læs hele testen for flere detaljer om hver model, så du kan finde ud af, hvilket mandolinjern der passer til dit behov.

Hvad kan et mandolinjern?

Mandolinjernet skærer grøntsagerne i papirtynde skiver eller perfekte stave. De fleste kan også snitte grøntsager og frugt i tykkere skiver.

Hvorfor hedder det et mandolinjern?

Der findes ikke et klart svar på, hvorfor det hedder et mandolinjern. Et godt bud er, at det er fordi det ligner musikinstrumentet af samme navn.

Hvad koster et mandolinjern?

Prisen på de forskellige mandolinjern varierer meget. I vores mandolinjern test ligger prisen mellem 129-647 kr, hvor OXO håndholdt mandolinjern 28,6 cm er det billigste og De Buyer Swing Plus det dyreste.

Hvad er et snittejern?

Et snittejern er en fælles betegnelse for fx rivejern og mandolinjern, som kan snitte grøntsager i fx skiver og stave.

Kildeliste mandolinjern

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

 • Flag Goodhousekeeping.com Chevron down

  Goodhousekeeping.co.uk er et amerikansk livsstilsmagasin med mere end 137 år på bagen. Udover at dele ud af tips og råd til husholdningen, tester de også husholdningsprodukter i deres eget Goodhousekeeping institute.

  Goodhousekeeping har testet 9 forskellige mandolinjern, b.la. Benriner Super Mandolinjern 37cm, Kyocera Julienne Mandolinjern 30cm og OXO Good Grips Mandolinjern 41cm

  (OXO V-blade). Se hele testen her

 • Flag Betterhomesandgardens.com Chevron down

  Betterhomesandgardens er et amerikansk bolig- og havemagasin, som først blev lanceret i 1922. Udover at udgive artikler om alt til boligen, mad og have, tester de også maskiner og redskaber til køkken og have i deres egne testkøkken og testhave. De har b.la. testet Microplane V-Blade Mandolinjern 36cm, 

  Benriner Super Mandolinjern 37cm,

  OXO – Mandolinjern 28.6cm

  (OXO Håndholdt)

  og OXO Good Grips Mandolinjern 41cm

  (OXO V-blade). Se hele testen her

 • Flag Thespruceeats.com Chevron down

  Thespruceeats er et amerikansk online madunivers med mere end 10.000 opskrifter og 25 år på bagen. Udover at dele opskrifter, how-to’s og guides, tester de også forskellige køkkenmaskiner og redskaber i deres eget testkøkken. De har testet OXO – Mandolinjern 28.6cm

  (OXO Håndholdt) her

×