Bedste Opvaskemaskine Test 2020

Opvaskemaskine er efterhånden svær at komme udenom i en moderne husholdning – især hvis man er en hel familie. Her kan livet uden en opvaskemaskine, føles som en lang opvask uden ende. Man kan blive overrasket over hvor meget opvask en husholdning kan generere, og det kan være svært ikke at tænke over, hvor meget tid man egentlig bruger på noget så kedeligt som opvask, hver eneste dag. 

Heldigvis er der råd for det, og en opvaskemaskine vil for mange være en kæmpe opgradering i livskvalitet. En opvaskemaskine sparer en uendelig meget tid på den lange bane, og gør det samtidig muligt at pakke opvasken væk fra køkkenbordet, så det ikke står og roder og flyder ud over det hele, indtil man modvilligt må overgive sig og tage opvasken. 

Til de flestes store frustration, så holder opvasken ikke mange minutter og man må starte forfra i en uendelighed. Jo, en opvaskemaskine er nu en god opfindelse. 

Opvaskemaskiner findes i en del forskellige størrelser, der passer til forskellige husholdninger, både i forhold til plads i køkkenet, men også i forhold til den enkelte husholdnings behov. 

De fleste kan blive enige om at en opvaskemaskine ikke er til at undvære, og da slet ikke en god opvaskemaskine. Men hvad er en god opvaskemaskine så? Her på Køkkenunivers har vi samlet vores analyse i denne opvaskemaskine test.

 

Bosch SMU46CB01S #1 Bosch SMU46CB01S – Bedste opvaskemaskine i test

Den stilrene opvaskemaskine fra Bosch opfylder langt de fleste husholdningers behov, med sit stilrene ydre og rummelige indre, klarer den familiens opvask i et snuptag. De seks forskellige programmer, gør det nemt at få opvasken skinnende rent, uanset om det er gryder eller vinglas. 

Fordele ved Bosch SMU46CB01S

 1. Udskudt start gør det nemt at tilpasse opvasken
 2. Rummelig maskine til 13 kuverter
 3. Energiklasse A++ 
Forhandler Totalpris Læs mere
3.823,00 Se produkt

Derfor skal du vælge Bosch SMU46CB01S

Opvaskemaskinen fra Bosch er en god allround opvaskemaskine, som passer godt ind i de fleste husholdninger. Den har alle de funktioner en god opvaskemaskine skal have, og har samtidig et par ekstra funktioner som gør det ekstra nemt at få opvasken skinnende ren. 

Denne opvaskemaskine rummer hele 13 kuverter, så der er plads til både opvask efter gæster, eller til gryderne der er brugt til madlavningen. Opvaskemaskinen har en energiklasse på A++ hvilket betyder at din elregning ikke eksploderer, og den udskudte start funktion, gør det nemt at få ordnet opvasken når det passer dig, uden at du behøver at være til stede for at sætte den i gang. 

Opvaskemaskinen fra Bosch har 6 forskellige programmer, så dér er et der passer til behov. Om det skal gå hurtigt eller være ekstra grundigt, det er helt op til dig. 

Der er indbygget aquastop i opvaskemaskinen, så du er sikker på ikke at risikere oversvømmelse i hele boligen. 

Tyske Bosch er kendt for sin gode og holdbare kvalitet, og denne opvaskemaskine er bestemt ingen undtagelse for det. 

Produktdetaljer for Bosch SMU46CB01S

 • 6 programmer
 • Energiklasse A++
 • 13 kuverter
 • Aquastop
 • 46 db(a)
 • Udskudt start

 

SIEMENS SN478S16TS#2 SIEMENS SN478S16TS – Bedste integrerbar opvaskemaskine

Opvaskemaskinen fra SIEMENS tager fleksibilitet til et nyt niveau. Med denne maskine er det muligt at tilpasse pladsen til dagens behov, hvor kurve kan flyttes og justeres. Den praktiske vinglasholder sikrer at dine dyre vin og champagneglas ikke vælter under vask, og kan stå sikkert i holderen.

Fordele ved SIEMENS SN478S16TS

 1. Særlig beholder til vinglas
 2. Lav støjniveau som især er praktisk hvis man har et åbent køkken
 3. Kan styres med wifi
Forhandler Totalpris Læs mere
6.499,00 Se produkt
8.899,00 Se produkt

Derfor skal du vælge SIEMENS SN478S16TS

Denne opvaskemaskine fra SIEMENS er god til dig der elsker fleksibilitet og smarte funktioner og teknik. Maskinen er integrerbar og du har mulighed for at tilpasse indretningen efter dagens behov. 

Maskinen rummer hele 14 kuverter, så der er rigelig plads til både service, såvel som til gryder og fade. Det rummelige indre, betyder også at du ikke behøver at vaske så ofte, hvilket sparer på elregningen. Selv hvis maskinen kører ofte, er den stadig skånsom for elregningen med dens energiklasse på A+++ som er den bedste energiklasse. 

Opvaskemaskinen har et lavt lydniveau på 42 db, hvilket især kan være en fordel hvis man har et åbent køkken. Her kan det godt være anstrengende med en larmende opvaskemaskine.

Elsker du elektronik og gadgets, så er denne opvaskemaskine klart noget for dig. Denne maskine kan nemlig styres via WIFI, og du kan tilmed selv vælge farve på lyset i opvaskemaskinen. Hele 256 farver kan du vælge imellem, så du kan skifte efter humør. 

De 8 forskellige programmer sikrer at alt din opvask bliver skinnende ren, og du kan fx vælge imellem programmer som nat, øko, glas eller lynprogram. Det er altså nemt at tilpasse alt efter behov.  

Produktdetaljer for SIEMENS SN478S16TS

 • A+++
 • 14 kuverter
 • 42 db(a)
 • 8 programmer
 • Kan styres med wifi
 • Bestikbakke øverst
 • Aquastop

 

Siemens SR435W01MS#3 Siemens SR435W01MS – Bedste smalle opvaskemaskine

Kniber det lidt med pladsen i køkkenet, men føler du at din livskvalitet vil stige betragteligt med en opvaskemaskine i huset. Så er denne maskine oplagt til dig. Med sit smalle design, passer den nemt ind i mindre køkkener, men der er stadig rigelig plads indvendig til langt de fleste behov. 

Fordele ved Siemens SR435W01MS

 1. Kompakt model
 2. Autoprogram sikrer korrekt opvask hver gang
 3. Bestikbakke øverst giver bedre plads til tallerkener i bunden
Forhandler Totalpris Læs mere
3.799,00 Se produkt

Derfor skal du vælge Siemens SR435W01MS

Opvaskemaskinen fra Siemens, er god til det meste, men fylder ikke nær så meget som opvaskemaskiner i standard størrelse. Det betyder at maskinen er oplagt til mindre køkkener, eller til mindre husholdninger, der kæmper med at få fyldt en almindelig opvaskemaskine op. Har du ikke en balsal af et køkken, behøver du altså ikke at undvære en opvaskemaskine, men kan vælge en smallere model. 

På trods af den kompakte størrelse, er denne opvaskemaskine stadig rummelig indvendig. Der er plads til hele 10 kuverter, hvilket er mindre end en fuld størrelse, men stadig rigeligt til mange husholdninger. 

Opvaskemaskinen er udstyret med 5 forskellige programmer, for at sikre en grundig og optimal opvask, uanset om det er glas eller beskidte fade du skal vaske. Hvis du foretrækker at gøre det så simpelt som muligt, har maskinen også et autoprogram, der selv vælger det optimale program alt efter hvordan maskinen er fyldt. Maskinen tænker simpelthen for dig. 

Bestikbakken er i denne maskine placeret øverst, på den måde får du optimal udnyttelse ud af indretningen og der er plads til flere tallerkener i bunden. 

Produktdetaljer for Siemens SR435W01MS

 • Energiklasse A++
 • 10 kuverter
 • 46 db(a)
 • 5 programmer
 • Bestikbakke øverst
 • Autoprogram

 

Bosch SMV68MD02E#4 Bosch SMV68MD02E – God allround maskine

Opvaskemaskinen fra Bosch er en god allround maskine, som har alt hvad der er behov for i en god opvaskemaskine og som passer til langt de fleste husholdninger. Den kan indeholde op til 14 kuverter, så den er god rummelig, og for ekstra fleksibilitet er den integrerbar, så den kan tilpasses til dine behov. 

Fordele ved Bosch SMV68MD02E

 1. Timelight lader dig følge med i opvasken ved lys på gulvet
 2. Natprogram der er ekstra stille
 3. Integrerbar maskine der passer ind i de fleste køkkener
Forhandler Totalpris Læs mere
4.995,00 Se produkt
4.999,00 Se produkt
4.999,00 Se produkt

Derfor skal du vælge Bosch SMV68MD02E

Med sine 8 forskellige programmer, herunder et ekstra stille natprogram, glasprogram og et intensiv program, så er du sikker på en skinnende ren opvask hver eneste gang. Maskinen doserer tilmed selv mængden af vaskemiddel, så du behøver næsten ikke at tage stilling til noget selv. 

Maskinen er integrerbar og kan passe ind i de fleste køkkener og kan rumme hele 14 kuverter, så det er ingen sag at klare opvasken efter at gæsterne er gået hjem. 

Denne opvaskemaskine befinder sig i den helt lydsvage ende, og er man ekstra lydfølsom eller foretrækker at køre opvaskemaskinen om natten, så har maskinen et ekstra still program hvor lydniveauet er helt nede på 39 db. Det findes stort set ikke bedre end det. 

Timelight funktionen sikrer at du altid kan følge med i hvornår opvaskemaskinen er i gang og hvilket program der kører, ved at skyde lys ned på gulvet. 

Bestikbakken findes i denne maskine øverst, på den måde udnytter man bedst muligt pladsen i den nederste del af maskinen, og man har samtidig bedre plads til bestikket. Maskinen fortæller også selv når den mangler salt og afspændingsmiddel, så du behøver altså ikke selv at holde øje, hvilket gør det langt nemmere at vedligeholde maskinen. 

Produktdetaljer for Bosch SMV68MD02E

 • Energiklasse A++
 • 42 db(a)
 • 14 kuverter
 • 8 programmer
 • Timelight 
 • Integrerbar

 

ELECTROLUX ESF5545LOW#5 ELECTROLUX ESF5545LOW – Bedste billige opvaskemaskine

Vil du gerne have en ny opvaskemaskine, men foretrækker en hvor prisen er ekstra skarp. Så er denne opvaskemaskine et god bud. Opvaskemaskinen fra Electrolux kan prale af den højeste energiklasse, rimelig lavt lydniveau, 6 forskellige programmer og så kan den samtidig fås til en virkelig rimelig pris. 

Fordele ved ELECTROLUX ESF5545LOW

 1. AirDry teknologi gør at maskinen selv åbner lågen når den er færdig for at opnå optimal tørring
 2. Bedste energiklasse for at spare på elregningen
 3. God pris
Forhandler Totalpris Læs mere
5.095,00 Se produkt

Derfor skal du vælge ELECTROLUX ESF5545LOW

Synes du at det kan være svært at finde hårde hvidevarer der både ligger i bedste energiklasse, har de funktioner du ønsker og samtidig findes til en skarp pris. Så behøver du ikke at lede længere. Denne opvaskemaskine fra Electrolux, kan nemlig klare det hele.

Maskinen har seks forskellige programmer herunder et hurtigprogram og et økoprogram der er ekstra energibesparende. Med de mange elektroniske produkter de fleste husholdninger har i dag, kan det hurtigt sende elregningen på himmelflugt. Dette er der tænkt over med denne maskine, der foruden at være i bedste energiklasse, også har flere indbyggede funktioner, der hjælper dig med at holde strømforbruget på et minimum. Fx har den indbygget AirDry teknologi, der betyder at maskinen selv åbner lågen efter vask og så dit service bliver tørret og der bliver sparet på strømmen. Maskinen slukker også selv kort tid efter afslutning, så den ikke står og bruger unødig strøm.

De forskellige programmer sørger for at dit køkkengrej altid bliver vasket korrekt op og maskinen fortæller selv når den mangler salt eller afspændingsmiddel. Orker du ikke selv at tage stilling til hvilket program der er det optimale, kan maskinens autoprogram klare det for dig. Maskinen måler her selv hvor meget snavs der er på servicet og tilpasser programmet herefter. 

Produktdetaljer for ELECTROLUX ESF5545LOW

 • A+++
 • 13 kuverter
 • 44 db(a)
 • 6 programmer
 • Uden aquastop
 • AirDry teknologi

 

Siemens SN436S05IS #6 Siemens SN436S05IS 

Opvaskemaskinen fra Siemens er et overflødighedshorn af muligheder og praktiske funktioner. Variospeed plus funktionen giver dig mulighed for at skære op til 66% af tiden fra opvasken, og intensive zone gør det muligt at vaske ekstra snavsede ting af i bunden, men skånsomt af i toppen. 

Fordele ved Siemens SN436S05IS 

 1. Variospeed plus funktion kan skære op til 66% af vasketiden af
 2. Intensive zone giver mulighed for ekstra grundig opvask i bunden og skånsom vask i toppen
 3. Glasholder holder sikkert på dine vinglas så de ikke går i stykker
Forhandler Totalpris Læs mere
4.999,00 Se produkt

Derfor skal du vælge Siemens SN436S05IS 

Denne opvaskemaskine vil passe ind i langt de fleste husholdninger, den kan både prale af den bedste energiklasse, et fornuftigt lydniveau og så er det også en rummelig maskine med plads til 13 kuverter, hvilket er alt rigeligt til de fleste. 

De seks forskellige programmer gør det nemt at vaske perfekt rent, uanset hvad man kommer i maskinen og skal det gå ekstra stærkt, kan man vælge variospped plus funktionen, der kan skære op til 66% af vasketiden fra det valgte program. 

I de fleste opvaskemaskiner, kan man godt blive en anelse urolig ved at sætte sine dyre vin og champagneglas til opvask, fordi de er sarte og stilken nemt knækker hvis de vælter. Den udfordring har Siemens tænkt ind i designet og udstyret deres maskine med en vinglasholder, så du aldrig behøver at bekymre dig om dine dyre glas, sikkerhed. 

De fleste kender udfordringen med at have glas i toppen af maskinen og så meget beskidte fade eller gryder i bunden. Her kan det være en udfordring at finde et program der vasker begge dele, på den optimale måde. I denne maskine er der indbygget intensive zone, der gør at du kan vaske ekstra grundigt i bunden men skånsomt i toppen. På den måde bliver alting helt rent, men uden at overbelaste fx sarte glas og forlænger derved holdbarheden på dine ting. 

Produktdetaljer for Siemens SN436S05IS 

 • Energiklasse A+++
 • 13 kuverter
 • 46 db(a)
 • 6 programmer
 • Aquastop
 • Variospeed plus
 • Intensive zone

 

Siemens SN457W03MS #7 Siemens SN457W03MS 

Opvaskemaskinen fra Siemens kan klare det meste og egner sig godt til de fleste husholdninger. Den rummelige model, sikrer at der er rigelig plads både når der har været gæster på besøg og når der bare har været tryk på hverdagen. Den kan prale af at være i den bedste energiklasse, så elregningen stikker heller ikke af. 

Fordele ved Siemens SN457W03MS

 1. Rummelig model
 2. Højeste energiklasse
 3. Intensive zone sikrer effektiv vask
Forhandler Totalpris Læs mere

Derfor skal du vælge Siemens SN457W03MS

Denne opvaskemaskine har en lang række fordele, som er brugbare for de fleste. Den er den artige dreng i klasse i forhold til energiklassen, og det findes ikke bedre. Det betyder altså at du sparer penge på elregningen i det lange løb, og det vil man jo altid gerne. 

Maskinen er en af de rummelige og har plads til hele 14 kuverter, hvilket igen betyder at maskinen ikke behøver at køre så tit hvilket igen, er en bonus for elregningen. 

De 7 forskellige programmer sørger for at der altid er det rette program til dagens behov og hvis det skal gå ekstra stærkt, så får funktionen Variospeed plus funktionen opvasken til at gå endnu hurtigere, ved at skære op til 66% af vasketiden fra. 

Vil du gerne vaske både beskidte gryder og fade, og vinglas samtidig. Så er det også muligt ved hjælp af intensive zone, som betyder at du kan vaske ved højere temperatur i bunden end i toppen. På den måde bliver alt rent, men uden at være for hård ved fx skrøbelige glas. 

Produktdetaljer for Siemens SN457W03MS

 • Energiklasse A+++
 • 14 kuverter
 • 44 db(a)
 • 7 programmer
 • Aquastop
 • Intensive zone
 • Variospeed plus

 

Bosch SMU88PW03S#8 Bosch SMU88PW03S – God til om natten

Endnu en maskine fra Bosch har fundet vej til denne test, og med rette. Det er bestemt ikke uden grund at Bosch har overlevet så mange år. Det er gode brugbare maskiner, der har en god holdbarhed og som også kan fås til en pris hvor de fleste kan være med. Det er altså gode allround maskiner. 

Fordele ved Bosch SMU88PW03S

 1. Elektronisk indikator for mangel af afspænding og salt
 2. Ekstra stille natprogram
 3. Bedste energiklasse
Forhandler Totalpris Læs mere

Derfor skal du vælge Bosch SMU88PW03S

Denne opvaskemaskine er god til de fleste husholdninger, den har alt det den skal have og er relativt lydsvag samtidig. På almindelige programmer har maskinen et lydniveau på 44 db, men der er lavet et særligt natteprogram der er ekstra stille og dermed har et lydniveau på 42 db. Det er naturligvis især en fordel hvis man foretrækker at lade opvaskeren køre om natten, men programmet kan også fint bruges om dagen, hvis man er følsom overfor lyd. 

Maskinen har indbygget aquastop, så du behøver ikke at frygte oversvømmelse ved fejl på maskinen og energiklassen på A+++ fås ikke bedre og sørger for at din elregning ikke ryger på himmelflugt. 

Produktdetaljer for Bosch SMU88PW03S

 • Energiklasse A+++
 • 13 kuverter
 • 44 db(a)
 • 8 programmer
 • Aquastop

 

Bosch SMU46CW01S#9 Bosch SMU46CW01S – Den budgetvenlige

Denne opvaskemaskine er oplagt til dig der gerne vil have så meget som muligt, til en ekstra god pris. Denne maskine har nemlig de funktioner du har brug for, og er samtidig yderst prisvenlig, så langt de fleste kan være med. Skal det være en budget løsning, er denne maskine fra tyske Bosch et god bud.

Fordele ved Bosch SMU46CW01S

 1. God pris
 2. Variospeed plus skærer op til 66% af vasketiden
 3. Autoprogram
Forhandler Totalpris Læs mere
3.299,00 Se produkt

Derfor skal du vælge Bosch SMU46CW01S

Den rummelige maskine fra tyske Bosch, giver dig mange gode funktioner, men stadig til en rigtig god pris. Den har plads til 13 kuverter, hvilket er alt rigeligt til de flestes behov. 

Maskinen har den anden bedste energiklasse, hvilket betyder at elregningen ikke går helt amok og så har den et fornuftigt lydniveau, som de fleste fint kan leve med. 

De 6 forskellige programmer sørger for at alting bliver rent, og skal det gå ekstra hurtigt så er der indbygget variospeed plus funktion som forkorter tiden på cyklussen og klarer opvasken op til 3 gange hurtigere end ellers. 

Varioflex kurvestystem, giver dig mulighed for at justere højden på kurvene, så du tilpasser maskinen til netop dit behov. 

Denne opvaskemaskine har et indbygget program til rengøring af maskinen, så det er ingen sag at holde din nye opvaskemaskine ved lige. 

Produktdetaljer for Bosch SMU46CW01S

 • Energiklasse A++
 • 13 kuverter
 • 46 db(a)
 • 6 programmer
 • Aquastop

 

Siemens SN436W00FS#10 Siemens SN436W00FS 

Opvaskemaskinen fra Siemens er en ven i nøden, som gør din hverdag betydeligt nemmere ved at klare noget så kedeligt som opvasken. Den hjælper dig tilmed med at holde styr på maskinen og hjælper dig til at vedligeholde den korrekt. På den måde holder maskinen længere og opvasken bliver renere. 

Fordele ved Siemens SN436W00FS

 1. Rummelig model
 2. Indikator for manglende salt og afspænding
 3. Aquastop
Forhandler Totalpris Læs mere
5.599,00 Se produkt

Derfor skal du vælge Siemens SN436W00FS

Denne opvaskemaskine er god til det meste og vil passe ind i de fleste husholdninger. Den har en kapacitet på 14 kuverter, hvilket er i den mere rummelige ende. Den kan altså fint håndtere en større families opvask og er også god når der har været gæster. 

Maskinen har et lydniveau i den lavere ende, hvilket betyder at man ikke lægger så meget mærke til den når den kører og den derfor ikke forstyrrer udnødigt og de 6 programmer gør det nemt at få alt opvask skinnende rent, uanset om det er glas eller ekstra beskidte gryder og fade. 

I denne maskine er bestikbakken placeret øverst i maskinen, hvilket giver optimal plads i bunden og sørger også for at bestikket ikke klistrer sammen og dermed ikke bliver rent. Det er altså en fordel både i forhold til pladsen i maskinen og i forhold til renheden af bestikket. 

Maskinen har indbygget aquastop, hvilket sikrer at du undgår oversvømmelse på gulvet, hvis der er opstår fejl på maskinen. Så du behøver ikke at frygte oversvømmelse og ødelagte gulve, hvilket altid er rart. 

Produktdetaljer for Siemens SN436W00FS

 • Energiklasse A+++
 • 14 kuverter
 • 44 db(a)
 • 6 programmer
 • Bestikbakke øverst
 • Aquastop

Hvilken opvaskemaskine skal jeg vælge?

Vi har nu gennemgået en lang række opvaskemaskiner i denne opvaskemaskinetest, og analyseret hvad de hver især gør godt og hvilke funktioner de forskellige har. Mange af maskinerne har de samme basisfunktioner, men derudover kan der være ret stor forskel på maskinerne. Både i forhold til pris og funktion. 

En opvaskemaskine er for mange en uundværlig del af et moderne køkken. Den kan spare en for oceaner af tid og ikke mindst diskussioner om hvis tur det er til at tage opvasken i dag. En opvaskemaskine kan også hjælpe med at holde køkkenet rent og ryddelig, fordi man kan gemme sin opvask af vejen, ved at sætte det i maskinen. Et køkken kan føles enormt rodet, hvis der står opvask på bordet, især hvis man får gæster. 

En opvaskemaskine kommer i høj grad også til sin ret, hvis man har haft gæster, her er det en fantastisk hjælp at kunne smide alt derned, og så klarer den resten. 

Har man først har en opvaskemaskine, er det meget svært at forestille sig et liv uden.

Det kan være noget af en jungle at købe hårde hvidevarer, der er er nærmest uendelige valgmuligheder og det kan være svært at vurdere hvad der er vigtigst, og hvad man ikke har brug for. Derfor vil vi gennemgå en række af de ting man med fordel kan overveje inden man køber en opvaskemaskine, for at være sikker på at man får gjort det rigtige køb. 

Køb opvaskemaskine – det skal du være opmærksom på

Når du skal købe en opvaskemaskine er der flere ting der er vigtige at overveje, det ville jo trods alt være ærgerligt at få købt den forkerte maskine fordi man ikke har været grundig nok, og fået taget stilling til de rette ting. 

Noget af det vigtigste at overveje, er hvor stort dit behov er. Er det en stor husholdning der spiser mange måltider, har mange gæster eller bare er virkelig glade for at bruge lang tid i køkkenet, så er det måske værd at kigge efter en maskine med stor kapacitet, på den måde er der plads til det hele på en gang, og opvaskemaskinen skal generelt ikke sættes i gang flere gange efter hinanden. Er det derimod en lille husholdning, så er det måske ikke nødvendigt med en opvaskemaskine der kan klare 14 kuverter, her er der måske andre ting der vægter højere. 

En del maskiner kommer med indbygget aquastop, hvilket betyder at der ikke kommer oversvømmelse i køkkenet, hvis der kommer en lækage af en art, det kan være en rar sikkerhed at have, så man ikke skal til at have skiftet hele gulvet, hvis uheldet er ude og man kommer hjem fra arbejde og opvaskemaskinen er gået i stykker. Det er typisk billigere modeller der ikke har det med som standard. 

En anden ting der er væsentligt at overveje, er hvilke funktioner der er vigtige for dig. Foretrækker du at maskinen er så avanceret som muligt, og kan indstilles og justeres i al uendelighed, eller foretrækker du at der er så få funktioner som muligt, fordi du så slipper for at sætte dig ind i en masse nye funktioner. Denne del kan der være stor forskel på fra maskine til maskine. Visse maskiner har 5 basisprogrammer, hvor andre har langt flere. Ligesom nogle maskiner kan indstilles via WIFI. Denne funktion vil få nogle til at hoppe af begejstring, og andre finder det fuldstændig unødvendigt og besværligt. Hvilken gruppe du tilhører, ved kun du. 

Der kan være en del forskel på hvor meget maskinen hjælper dig i forhold til vedligeholdelse, nogle maskiner gør selv opmærksom på hvornår de mangler salt og afspænding, og andre skal du selv være opmærksom på det. Er man typen der glemmer at tjekke, kan det være en stor hjælp at maskinen selv siger til, da det både betyder længere holdbarhed på maskinen, og også en mere effektiv opvask. Det er enormt vigtigt at vedligeholde sin opvaskemaskine korrekt, da man ellers slider unødigt på den, og samtidig opnår man ikke det bedste resultat. 

Pris er naturligvis en anden faktor og selvom pris og kvalitet ofte hænger sammen, er det også muligt at få en fornuftig opvaskemaskine til en skarp pris. Er prisen den afgørende faktor, skal man dog generelt forvente at maskinen måske ikke holder helt så længe, og at der er skåret visse funktioner væk, som fx at man selv kan indstille mængden af afspændingsmiddel maskinen bruger. 

Det er også væsentligt at overveje om maskinen skal være en integrerbar model eller en almindelig, da det ikke er alle maskiner der er lavet til det. Køber du en almindelig og skifter mening og vil have den integreret, er det altså ikke noget man lige kan lave om på. 

Opvaskemaskiner kan være ret forskelligt indrettet, og hvad der er det rigtige for netop dig, er det kun dig der kan svare på. Nogle synes fx at det er en genistreg at bestikskuffen er placeret øverst i maskinen, og andre synes at det er irriterende og upraktisk. Drikker du ofte vin og enten har prøvet at få dine dyre glas ødelagt, eller vasker dem op i hånden for en sikkerheds skyld, så er det måske værd at kigge efter en maskine der har en vinglasholder, på den måde er du sikker på at de står sikkert i opvaskemaskinen. 

Du skal selvfølgelig også overveje størrelsen på din nye opvaskemaskine og hvor meget du har plads til i dit køkken. Standardmodellerne har nogenlunde samme størrelse, men kan godt afvige en smule. Hvis der kun akkurat er plads til fx 60 cm, så nytter det ikke at maskinen er 61, eller endda 60,5. Det er altså en vigtig ting at være opmærksom på inden et køb.

Testkilder

I denne test har vi brugt en masse forskellige kilder for at klæde dig bedst muligt på til dit køb. Vi har kigget på producenternes hjemmesider, ligesom vi har kigget på forskellige tests fra blandt andet Bolius og Forbrugerrådet Tænk, vi har også kigget på forskellige brugeranmeldelser fra ind og udland, på den måde er vi sikre på at du får købt en opvaskemaskine som passer til netop dit behov og som du kan få glæde af i mange år fremover.

Vi håber at du er blevet klogere på de forskellige muligheder, og at du føler dig godt rustet til at købe din nye opvaskemaskine.

Nogle af de kilder vi har brugt i denne test kommer her: 

Forbrugerrådet Tænk

Uvildig virksomhed som ikke har kommercielle interesser, men som udelukkende er interesserede i at vejlede brugerne bedst muligt i deres køb af forskellige ting til hjemmet. Tænk ved hvad de laver og leverer yderst valide tests. De vurderer forskellige produkter ud fra en række fastsatte kriterier. 

Forbrugerrådet Tænk er altså en af de mest brugte platforme til tests og samtidig én af de mest troværdige. Tænk har udelukkende interesse i at vejlede brugerne bedst muligt. 

Bolius 

Platform der specialiserer sig i alt hvad der vedrører hjemmet og som udfører tests og giver gode råd til forskellige udfordringer. 

Konklusion

Vi har nu analyseret en lang række opvaskemaskiner og vurderet hvad de hver især gør godt, og hvad de egner sig til. Forhåbentlig er du blevet klogere både på opvaskemaskiner generelt, og især på hvilken opvaskemaskine der er den rette for dig. 

Der er mange gode opvaskemaskiner derude, og de bliver mere og mere avancerede, og kan efterhånden klare det hele selv. Det kan være en kæmpe hjælp, man så ikke behøver at tænke så meget selv. 

Opvaskemaskiner kan fås i alle prisklasser, helt ned til under 2000 kr og op til mange tusinde. Det er klart at der ofte vil være forskel på to maskiner med mange tusinde kroners prisforskel, men det afhænger i høj grad også af hvad maskinen skal bruges til, hvor ofte og hvor længe man forventer at maskinen skal holde.  

Vi har valgt Bosch SMU46CB01S som bedste opvaskemaskine, det har vi både da Bosch er et godt og holdbart mærke, men især fordi det er en god opvaskemaskine, der opfylder de behov en gennemsnitlig husholdning måtte have. Det er en god allround maskine, som kan det den skal, men uden at være alt for avanceret og så fås den samtidig til en pris der virker rimelig for de fleste. 

Giv dit besyv med