Bedste Opvaskemaskine Test (2022) → Stor test af 13 modeller

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, bor i København, og har beskæftiget sig en del i køkkenet.    I mange år havde Frederikkes familie et af Skandinaviens største brandhouse indenfor køkkenudstyr,...

TESTVINDER

Bosch Serie | 8 SMV8YCX01E Integreret

Er du på udkig efter en ny opvaskemaskine? Hvis ja, er Bosch SMV8YCX01E et af de bedste alternativer, der er på markedet i dag. Denne model er indbygget i køkkenet og ligner en almindelig skabslåge.…

1
Bedste opvaskemaskine

Bosch Serie | 8 SMV8YCX01E Integreret

2
Bedste underbygningsopvaskemaskine

Siemens SN47YS01CS Sort

4
Smal opvaskemaskine med smarte funktioner

Siemens SR45ZS09MS Underbygningsopvaskemaskine

5
Største opvaskemaskine

Siemens SR45ZS09MS Rustfri Stål

6
Højeste energiklasse

Miele G7155SCVIXXL Rustfri Stål

8
Højeste energiklasse

Bosch SMU46CW00S Opvaskemaskine

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Opvaskemaskine er efterhånden svær at komme udenom i en moderne husholdning – især hvis man er en hel familie. Her kan livet uden en opvaskemaskine, føles som en lang opvask uden ende. Man kan blive overrasket over hvor meget opvask en husholdning kan generere, og det kan være svært ikke at tænke over, hvor meget tid man egentlig bruger på noget så kedeligt som opvask, hver eneste dag. 

Heldigvis er der råd for det, og en opvaskemaskine vil for mange være en kæmpe opgradering i livskvalitet. En opvaskemaskine sparer en uendelig meget tid på den lange bane, og gør det samtidig muligt at pakke opvasken væk fra køkkenbordet, så det ikke står og roder og flyder ud over det hele, indtil man modvilligt må overgive sig og tage opvasken. 

Opvaskemaskiner findes i en del forskellige størrelser, der passer til forskellige husholdninger, både i forhold til plads i køkkenet, men også i forhold til den enkelte husholdnings behov. 

De fleste kan blive enige om at en opvaskemaskine ikke er til at undvære, og da slet ikke en god opvaskemaskine. Men hvad er en god opvaskemaskine så? Her på Køkkenunivers har vi samlet vores analyse i denne opvaskemaskine test.

Bosch Serie | 8 SMV8YCX01E Integreret

Bedste opvaskemaskine

Fordele
 • pros-icon.svg indbygget display skærm
 • pros-icon.svg Øko program
 • pros-icon.svg Integreret opvaskemaskine med låg skjuler
 • pros-icon.svg Meget lydsvag opvaskemaskine med støjniveau på 43 dB

Detaljeret gennemgang

Er du på udkig efter en ny opvaskemaskine? Hvis ja, er Bosch SMV8YCX01E et af de bedste alternativer, der er på markedet i dag. Denne model er indbygget i køkkenet og ligner en almindelig skabslåge. Med høj energiklassificering minimeres fodaftrykket på både miljøet og økonomien, hvilket gør det til forbrugernes absolut favorit. Bedst i test opvaskemaskine til dig der leder efter kvalitet!

Derfor skal du vælge Bosch Serie | 8 SMV8YCX01E Integreret

En opvaskemaskine som denne har et frontpanel, der matcher resten af ​​køkkenet og er nemt indbygget i et skab. Det betyder, at den passer perfekt til resten af ​​køkkenets indretning. Mange moderne opvaskemaskiner er meget energieffektive, og denne model kommer med energiklasse A+++, hvilket gør den til en miljøvenlig opvaskemaskine. 

Takket være det tredobbelte rackmatic-system kan højden på den øverste kurv nemt justeres med op til 5 cm. Og du kan gøre dette, selv når maskinen er fuldt lastet. 

Det betyder endnu flere justeringsmuligheder og dermed maksimal fleksibilitet. 

Silence-programmet er den mest støjsvage måde at køre din opvaskemaskine på. Ved at aktivere den reducerer du automatisk støjniveauet i din opvaskemaskine til det lavest mulige minimum. Dette opnås ved et særligt tilpasset Eco 50 grader program, et reduceret sprøjtetryk og en forlænget rengørings fase. Bosch samarbejder med Amazon Alexa, så din opvaskemaskine kan også styres med stemmen. 

Find ud af, om den relevante “Home Connect”-færdighed i Alexa-appen er tilgængelig for dit land og dit sprog. Aktiver den respektive færdighed for at etablere forbindelsen mellem Amazon Alexa og din opvaskemaskine. Boschs innovative ActiveWater-teknologi maksimerer effektiviteten for at producere enestående resultater og samtidig beskytte miljøet. Med omhyggeligt målrettet vandfordeling, forbedret filterteknologi, hurtigere opvarmning og øget pumpeydelse for mere vandcirkulation giver ActiveWater opvaskemaskinen suveræne resultater.

Siemens SN47YS01CS Sort

Bedste underbygningsopvaskemaskine

Fordele
 • pros-icon.svg Unik banebrydende teknologi aktiveret med Shine & Dry-vaskemuligheder, som absorberer vandmolekyler for at tørre tallerkener hurtigere, især god til tørring af plastik og glasvarer
 • pros-icon.svg iQdrive som er den mest støjsvage, hurtigste og mest holdbare børsteløse motor nogensinde bygget af Siemens
 • pros-icon.svg HydroSensor: Automatisk vand turbiditet detektions belastning Sensor og automatisk vandstands optimering
 • pros-icon.svg SuperSilence fungerer ved et lavt støjniveau på 42 dB

Detaljeret gennemgang

Denne fuldt integrerede opvaskemaskine fra Siemens er en triumf af bekvemmelighed og kvalitet, som kan prale af en rummelig kapacitet på 15 pladser samt en af de førende modeller inden for fleksibelt, velovervejet design og funktionalitet. Denne model er udstyret med et intuitivt dosage Assist-system, hvor din maskine målretter opvasketabletten med en spray arm for at fordele den jævnt i hele maskinen og sikrer, at den opløses fuldt ud og på præcis det rigtige tidspunkt, garanterer en grundig og effektiv opvask hver eneste gang. 

Derfor skal du vælge Siemens SN47YS01CS Sort

Siemens introducerer deres patenterede Zeolith-tørresystem, som letter stribefri rengøring af dit service og glas med en innovativ teknologi, der naturligt absorberer vandmolekyler og fugt, bringer denne model restaurant kvalitetsglas til service og vinglas – hvilket gør den til det perfekte supplement til middagsselskaber. Med en varioDrawer bestikbakke og varioFlexPlus kurvesystem kan du desuden skræddersy din opvaskemaskines layout, så den passer til dine umiddelbare behov – hvilket gør den ideel til husholdninger, der regelmæssigt underholder og har brug for et alsidigt apparat, der kan rumme større tallerkener og forskellige service størrelser. Med et ergonomisk designet internt kontrolpanel, som fuldender dens fantastiske, luksuriøse integrerede konfiguration, er dette en enkel, stilfuld og utrolig fleksibel opvaske løsning designet til den moderne livsstil.

Whirlpool WIC 3C34 PFE S Integreret

Bedste billige opvaskemaskine med god tørring

Fordele
 • pros-icon.svg Klasseledende rengøring resultater
 • pros-icon.svg PowerClean er hård og konsekvent mod pletter
 • pros-icon.svg Godt programvalg
 • pros-icon.svg Fleksible kurve muligheder

Detaljeret gennemgang

Denne opvaskemaskine fra Whirlpool er designet til at passe ind i et køkkenskab og skjult bag en møbel dør. Denne indbyggede opvaskemaskine kan prale af Whirlpools 6th Sense og PowerClean jet-teknologier. Dens A-energiklassificering viser sig at være lidt ambitiøs i virkeligheden, men der er ingen diskussion med dens rengøringsevne. Den leverer konsekvent en af ​​de bedste rengøringer, vi har set fra enhver opvaskemaskine, og er langt den bedste blandt integrerede modeller.

Derfor skal du vælge Whirlpool WIC 3C34 PFE S

Denne opvaskemaskine kommer med hele 10 programmer og 14 kuverter, hvilke giver rigelig plads til at det beskidte service. Pasform og finish på indersiden er fremragende, med et glat kabinet i rustfrit stål og kurve på masser af ruller. Der er en overdådig børstet metalbeklædning med forklaringer på kurvens håndtag og kontrasterende røde dele for at fremhæve operationelle klip og beslag.

Disse inkluderer den øvre kurvs højdejustering og bakkestøttemekanisme. På bagsiden af ​​rummet kan du se den usædvanlige form af Whirlpools PowerClean jetsystem. Dette skaber en intens eksplosion af vand og rengøringsmiddel når opvaskemaskinen kører, der bogstaveligt talt skyller genstande i den nederste kurv skinnende rent. 

Mere spændende er Whirlpools 6th Sense-program. Denne bruger en række sensorer til at registrere, hvor snavset lasten er ved at bruge en turbiditets sensor, der kigger på vandet under hver fase af vasken og justerer varighed, vandforbrug og elektricitet derefter. Det er go-to-programmet for fantastiske vaskeresultater.

Siemens SR45ZS09MS Underbygningsopvaskemaskine

Smal opvaskemaskine med smarte funktioner

Fordele
 • pros-icon.svg Smal opbygning får produktet til at fylde mindre – og har stadig en god kapacitet
 • pros-icon.svg Kan styres via HomeConnect app’en og har indbygget lys
 • pros-icon.svg Energibesparende opvaskemaskine med høj energimærkning og god sikkerhed
 • pros-icon.svg Fleksibel opbygning sikrer god plads til selv større genstande

Detaljeret gennemgang

Kniber det lidt med pladsen i køkkenet, men føler du, at din livskvalitet vil stige betragteligt med en opvaskemaskine i huset. Så er denne maskine fra Siemens oplagt til dig. Dens smalle design gør det muligt for den at passe ind i selv mindre køkkener, men der er dog stadig fin plads indvendig. Det er muligt at styre produktet via en app på telefonen.

Derfor skal du vælge en Siemens SR45ZS09MS Underbygningsopvaskemaskine

Denne opvaskemaskine fra Siemens er ideel til enhver type af opgaven, men har en mindre kapacitet end andre opvaskemaskiner. Det skyldes, at produktet er udviklet med et smalt design. I alt har den en kapacitet på 10 kuverter. det smalle design betyder, at maskinen er velegnet til mindre køkkener eller små husholdninger.

Produktet har en god tørreevne, da den er udviklet med Zeolith tørring. Denne tørringsmetode sikrer, at alle dele af opvaskemaskinen tørres optimal igennem, så der ikke ligger vand på nogle overflader. Som en ekstra bonus har du mulighed for at betjene maskinen, selvom du ikke er hjemme. Dette sker via Home Connect app’en, og kræver blot, at du har tilsluttet dit produkt til internettet derhjemme.

Udstyret med programmer, der hjælper dig i hverdagen 

Opvaskemaskinen er udstyret med 6 forskellige programmer og 4 tillægsfunktioner. Dette sikrer dig en grundig og optimal opvask, uanset om det er glas eller beskidte fade, du skal vaske. VarioSpeed-funktionen er til dig, som har brug for, at opvasken bliver gjort hurtigere, men samtidig ikke vil gå på kompromis med rengøringen af servicet. Programmet reducerer nemlig vasketiden med op til 66 procent, uden at gå på kompromis med vasken. Dette er en smart funktion, som er perfekt til, dig som har gæster, hvor opvasken kan være stor, men samtidig skal den være helt hen.

En klar fordel ved denne maskine er, at den er udviklet med et fleksibelt kurvesystem, hvilket gør påfyldning endnu lettere. Det sikrer også, at du kan få plads til store såvel som små genstande. Overkurven kan indstilles til 3 niveauer og underkurven er udstyret med op til fire tallerkenholdere.

Produktdetaljer:

 • Energiklasse: A+++
 • 10 kuverter
 • Lydniveau: 43 db(a)
 • 6 programmer og 4 tillægsfunktioner
 • HxBxD: 815x448x573 mm

Siemens SR45ZS09MS Rustfri Stål

Største opvaskemaskine

Fordele
 • pros-icon.svg Holder længere, takket være den høje byggekvalitet
 • pros-icon.svg En smule højere end andre opvaskemaskiner
 • pros-icon.svg Med plads til 14 kuverter er denne opvaskemaskine mere rummelig end tilsvarende modeller

Detaljeret gennemgang

Mens de fleste af os ser efter at bruge så lidt som muligt på vores husholdningsapparater, er vores konstante afhængighed af en vaskemaskines snavs-fordrivende, bakteriedræbende talenter en god grund til at overveje at strække budgettet lidt. Siemens iQ500 WM14T790GB er en sådan mulighed: den koster, men har til formål at retfærdiggøre udgiften med en vifte af rengøringsteknologi og et strejf af moderne stil.

Derfor skal du vælge Siemens SR45ZS09MS Rustfri Stå

Siemens IQ500 SN258I06TE, kommer med innovative programmer, der kan klare alle dine opvaske behov. Den kommer med enestående funktioner såsom WiFi-forbindelse, Zeolith-tørre teknologi, VarioSpeed, IQDrive-motor, TFT-skærm og mange flere. Hvis du er en tech-fan, der kan lide alt premium i dit hjem, er denne opvaskemaskinen til dit køkken. Denne opvaskemaskine har enestående byggekvalitet, nem at bruge, sikker med børne sikringssystemer og er en pålidelig opvaskemaskine. 

Denne fritstående opvaskemaskine har otte vaske cyklusser. Det lyse TFT-kontrolpanel er nemt at bruge, med alle vaske cyklusser let tilgængelige. Siemens IQ500 SN258I06TE har plads nok til at håndtere belastninger fra et mellemstort køkken. En kuvert er opvaskemaskinens kapacitet til at vaske snavset service. IQDriver-motoren er holdbar, energieffektiv og lydløs med 42 dB. Denne opvaskemaskine bruger også mindre vand (9,5 liter i ECO-vasken), end manuel håndvask som er 30+ liter. 

Den integrerede opvaskemaskine kan rumme op til 14 kuverter. VarioSpeed ​​​​Plus-funktionen sikrer hurtig skylning. VarioFlex Pro-kurvesystemet og varioSchublade Pro tilbyder brugerne maksimal last fleksibilitet, og sikkerhedsmæssigt har SN56P597EU et AquaStop-vandbeskyttelsessystem og en nøglelås. Med et energiforbrug på 266 kWh om året og 2660 liter vand om året, tilhører SN56P597EU energiklassen A++ og skyller meget effektivt.

Miele G7155SCVIXXL Rustfri Stål

Højeste energiklasse

Fordele
 • pros-icon.svg Er kåret som bedst i test af Forbrugerrådet Tænk
 • pros-icon.svg Miljøvenlig opvaskemaskine med lavt energiforbrug – tilhører energiklasse A+++
 • pros-icon.svg Udstyret med flere smarte funktioner, der sikrer en optimal opvask
 • pros-icon.svg God kapacitet på 13 kuverter, der passer til de fleste husholdninger

Detaljeret gennemgang

Få pletfri service med Siemens iQ500 opvaskemaskinen. Maskinen er en fuldt integreret model, der giver plads til 13 kuverter, 6 programmer, enkel fjernbetjening via Home Connect-app’en og meget mere. Denne model kommer i et lækkert design, der passer perfekt ind i det stilrene køkken. Det er mange penge, men også den perfekte opvaskemaskine til den familie der ønsker kvalitet.

Derfor skal du vælge Siemens SN65ZX00AE Integreret

I dag bliver vores verden og vores hjem i stigende grad forbundet. Og med Siemens Home Connect-app’en kan du overvåge, styre og kommunikere med dine Siemens-husholdningsapparater, uanset hvor du er og når som helst. 

Denne maskine vasker og færdig tørrer, op til tre gange hurtigere, men med de samme resultater. Som en del af varioSpeed ​​​​Plus-løsningen kan du også tænde for skylle turboen, når du vil, selv når skylle cyklussen allerede er i gang. Du kan aktivere og styre varioSpeed ​​​​Plus via Home Connect-app’en på din enhed. Siemens er miljøvenlig. Zeolith tørre teknologi bruger naturlige mineraler med absorberende egenskaber, der absorberer fugt, og sender derefter energien tilbage i maskinen som varme. Det reducerer tørretiden markant og bruger mindre strøm. Vores liv bliver ikke ligefrem mindre travlt, som årene går. Heldigvis gør Home Connect opvaskemaskinerne fra Siemens det lidt nemmere. Med Siemens partnerskab med Amazon Alexa kan du styre din opvaskemaskine med både Home Connect-app’en og din stemme. Du kan for eksempel fremskynde vaskeprogrammet, eller sætte det på lydløs. Appen kan endda bestille opvasketabletter, når du løber tør. Alt for at gøre livet lidt lettere. 

AquaStop beskytter mod alle vandskader, hvad enten det er en slange med utæthed eller utætheder i maskinen. Siemens garanterer sikkerhed i hele maskinens levetid. Den miljøvenlige del tilbyder også lavere strømforbrug med samme ydeevne og korte programmer med de bedste vaskeresultater. Alle programmer er stille. Med Siemens iQdrive-motoren kører den næsten slidfrit.

Siemens SN45ZS05CS Opvaskemaskine

Bedste støjsvag opvaskemaskine

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Mulighed for at forbinde maskinen til HomeConnect, så den styres via en app
 • pros-icon.svg Udstyret med Zeolith tørring, der bedre absorberer fugt
 • pros-icon.svg Flere funktioner og programmer gør opvasken let som en leg
 • pros-icon.svg Passer ekstra godt på fine glas

Detaljeret gennemgang

Få pletfri service med Siemens iQ500 opvaskemaskinen. Maskinen er en fuldt integreret model, der giver plads til 13 kuverter, 6 programmer, enkel fjernbetjening via Home Connect-app’en og meget mere. Denne model kommer i et lækkert design, der passer perfekt ind i det stilrene køkken. Det er mange penge, men også den perfekte opvaskemaskine til den familie der ønsker kvalitet.

Derfor skal du vælge Siemens SN65ZX00AE Integreret

I dag bliver vores verden og vores hjem i stigende grad forbundet. Og med Siemens Home Connect-app’en kan du overvåge, styre og kommunikere med dine Siemens-husholdningsapparater, uanset hvor du er og når som helst. 

Denne maskine vasker og færdig tørrer, op til tre gange hurtigere, men med de samme resultater. Som en del af varioSpeed ​​​​Plus-løsningen kan du også tænde for skylle turboen, når du vil, selv når skylle cyklussen allerede er i gang. Du kan aktivere og styre varioSpeed ​​​​Plus via Home Connect-app’en på din enhed. Siemens er miljøvenlig. Zeolith tørre teknologi bruger naturlige mineraler med absorberende egenskaber, der absorberer fugt, og sender derefter energien tilbage i maskinen som varme. Det reducerer tørretiden markant og bruger mindre strøm. Vores liv bliver ikke ligefrem mindre travlt, som årene går. Heldigvis gør Home Connect opvaskemaskinerne fra Siemens det lidt nemmere. Med Siemens partnerskab med Amazon Alexa kan du styre din opvaskemaskine med både Home Connect-app’en og din stemme. Du kan for eksempel fremskynde vaskeprogrammet, eller sætte det på lydløs. Appen kan endda bestille opvasketabletter, når du løber tør. Alt for at gøre livet lidt lettere. 

AquaStop beskytter mod alle vandskader, hvad enten det er en slange med utæthed eller utætheder i maskinen. Siemens garanterer sikkerhed i hele maskinens levetid. Den miljøvenlige del tilbyder også lavere strømforbrug med samme ydeevne og korte programmer med de bedste vaskeresultater. Alle programmer er stille. Med Siemens iQdrive-motoren kører den næsten slidfrit.

Bosch SMU46CW00S Opvaskemaskine

Højeste energiklasse

Fordele
 • pros-icon.svg Er kåret som bedst i test af Forbrugerrådet Tænk
 • pros-icon.svg Miljøvenlig opvaskemaskine med lavt energiforbrug – tilhører energiklasse A+++
 • pros-icon.svg Udstyret med flere smarte funktioner, der sikrer en optimal opvask
 • pros-icon.svg God kapacitet på 13 kuverter, der passer til de fleste husholdninger

Detaljeret gennemgang

Denne stilrene opvaskemaskine fra Bosch opfylder langt de fleste husholdningers behov. Produktet har et rummeligt indre med plads til 13 kuverter og klarer derfor familiens opvask i et snuptag. De seks forskellige programmer gør det nemt at få opvasken skinnende ren, uanset om det er gryder eller vinglas. Derudover er modellen miljøvenlig.

Derfor skal du vælge en Bosch SMU46CW00S Opvaskemaskine

Opvaskemaskinen fra Bosch er en god allround opvaskemaskine, som passer godt ind i de fleste husholdninger. Den har alle de funktioner en god opvaskemaskine skal have, og har samtidig et par ekstra funktioner, som gør det ekstra nemt at få opvasken skinnende ren. Denne opvaskemaskine rummer hele 13 kuverter, så der er plads til både opvask efter gæster eller til gryderne, der er brugt til madlavningen.

Overkurven er justerbar i højden, hvilket er en fordel for dig, der nogle gange har brug for at vaske høje ting i underkurven. Maskinen er udstyret med Ecosilence Drive og stillegående motorteknologi, hvilket sikrer dig en opvaskemaskine med et lavt lydniveau. Faktisk ligger denne på blot 44 dB(A). Du vil altså ikke blive forstyrret af denne maskine. Som en ekstra bonus tilhører denne model energiklasse A+++, hvilket er din indikation på, at produktet er miljøvenligt og energibesparende.

Sæt opvaskemaskinen i gang, når det passer dig

Den udskudte start funktion gør det nemt at få ordnet opvasken, når det passer dig, uden at du behøver at være til stede for at sætte den i gang. Opvaskemaskinen fra Bosch har 6 forskellige programmer, så der vil altid være et, der passer til dine behov. Om det skal gå hurtigt eller være ekstra grundigt, det er helt op til dig. 

Der er indbygget Aquastop i opvaskemaskinen, så du er sikker på ikke at risikere oversvømmelse i hele boligen. Den har også nogle specielle programmer til rengøring af selve maskinen, som fjerner fedt og kalkaflejringer.

Tyske Bosch er kendt for sin gode og holdbare kvalitet, og denne opvaskemaskine er bestemt ingen undtagelse for det. 

Produktdetaljer:

 • Energiklasse: A+++
 • 6 programmer
 • 13 kuverter
 • Aquastop
 • Lydniveau: 44 dB(A)

Guide

Hvilken opvaskemaskine skal jeg vælge?

Vi har nu gennemgået en lang række opvaskemaskiner i denne opvaskemaskinetest, og analyseret hvad de hver især gør godt og hvilke funktioner de forskellige har. Mange af maskinerne har de samme basisfunktioner, men derudover kan der være ret stor forskel på maskinerne. Både i forhold til pris og funktion. 

En opvaskemaskine er for mange en uundværlig del af et moderne køkken. Den kan spare en for oceaner af tid og ikke mindst diskussioner om hvis tur det er til at tage opvasken i dag. En opvaskemaskine kan også hjælpe med at holde køkkenet rent og ryddelig, fordi man kan gemme sin opvask af vejen, ved at sætte det i maskinen. Et køkken kan føles enormt rodet, hvis der står opvask på bordet, især hvis man får gæster. 

En opvaskemaskine kommer i høj grad også til sin ret, hvis man har haft gæster, her er det en fantastisk hjælp at kunne smide alt derned, og så klarer den resten. 

Har man først har en opvaskemaskine, er det meget svært at forestille sig et liv uden.

Det kan være noget af en jungle at købe hårde hvidevarer, der er er nærmest uendelige valgmuligheder og det kan være svært at vurdere hvad der er vigtigst, og hvad man ikke har brug for. Derfor vil vi gennemgå en række af de ting man med fordel kan overveje inden man køber en opvaskemaskine, for at være sikker på at man får gjort det rigtige køb. 

Køb opvaskemaskine – det skal du være opmærksom på

Når du skal købe en opvaskemaskine er der flere ting der er vigtige at overveje, det ville jo trods alt være ærgerligt at få købt den forkerte maskine fordi man ikke har været grundig nok, og fået taget stilling til de rette ting. 

Noget af det vigtigste at overveje, er hvor stort dit behov er. Er det en stor husholdning der spiser mange måltider, har mange gæster eller bare er virkelig glade for at bruge lang tid i køkkenet, så er det måske værd at kigge efter en maskine med stor kapacitet, på den måde er der plads til det hele på en gang, og opvaskemaskinen skal generelt ikke sættes i gang flere gange efter hinanden. Er det derimod en lille husholdning, så er det måske ikke nødvendigt med en opvaskemaskine der kan klare 14 kuverter, her er der måske andre ting der vægter højere. 

En del maskiner kommer med indbygget aquastop, hvilket betyder at der ikke kommer oversvømmelse i køkkenet, hvis der kommer en lækage af en art, det kan være en rar sikkerhed at have, så man ikke skal til at have skiftet hele gulvet, hvis uheldet er ude og man kommer hjem fra arbejde og opvaskemaskinen er gået i stykker. Det er typisk billigere modeller der ikke har det med som standard. 

En anden ting der er væsentligt at overveje, er hvilke funktioner der er vigtige for dig. Foretrækker du at maskinen er så avanceret som muligt, og kan indstilles og justeres i al uendelighed, eller foretrækker du at der er så få funktioner som muligt, fordi du så slipper for at sætte dig ind i en masse nye funktioner. Denne del kan der være stor forskel på fra maskine til maskine. Visse maskiner har 5 basisprogrammer, hvor andre har langt flere. Ligesom nogle maskiner kan indstilles via WIFI. Denne funktion vil få nogle til at hoppe af begejstring, og andre finder det fuldstændig unødvendigt og besværligt. Hvilken gruppe du tilhører, ved kun du. 

Der kan være en del forskel på hvor meget maskinen hjælper dig i forhold til vedligeholdelse, nogle maskiner gør selv opmærksom på hvornår de mangler salt og afspænding, og andre skal du selv være opmærksom på det. Er man typen der glemmer at tjekke, kan det være en stor hjælp at maskinen selv siger til, da det både betyder længere holdbarhed på maskinen, og også en mere effektiv opvask. Det er enormt vigtigt at vedligeholde sin opvaskemaskine korrekt, da man ellers slider unødigt på den, og samtidig opnår man ikke det bedste resultat. 

Pris er naturligvis en anden faktor og selvom pris og kvalitet ofte hænger sammen, er det også muligt at få en fornuftig opvaskemaskine til en skarp pris. Er prisen den afgørende faktor, skal man dog generelt forvente at maskinen måske ikke holder helt så længe, og at der er skåret visse funktioner væk, som fx at man selv kan indstille mængden af afspændingsmiddel maskinen bruger. 

Det er også væsentligt at overveje om maskinen skal være en integrerbar model eller en almindelig, da det ikke er alle maskiner der er lavet til det. Køber du en almindelig og skifter mening og vil have den integreret, er det altså ikke noget man lige kan lave om på. 

Opvaskemaskiner kan være ret forskelligt indrettet, og hvad der er det rigtige for netop dig, er det kun dig der kan svare på. Nogle synes fx at det er en genistreg at bestikskuffen er placeret øverst i maskinen, og andre synes at det er irriterende og upraktisk. Drikker du ofte vin og enten har prøvet at få dine dyre glas ødelagt, eller vasker dem op i hånden for en sikkerheds skyld, så er det måske værd at kigge efter en maskine der har en vinglasholder, på den måde er du sikker på at de står sikkert i opvaskemaskinen. 

Du skal selvfølgelig også overveje størrelsen på din nye opvaskemaskine og hvor meget du har plads til i dit køkken. Standardmodellerne har nogenlunde samme størrelse, men kan godt afvige en smule. Hvis der kun akkurat er plads til fx 60 cm, så nytter det ikke at maskinen er 61, eller endda 60,5. Det er altså en vigtig ting at være opmærksom på inden et køb.

Testkilder

I denne test har vi brugt en masse forskellige kilder for at klæde dig bedst muligt på til dit køb. Vi har kigget på producenternes hjemmesider, ligesom vi har kigget på forskellige tests fra blandt andet Bolius og Forbrugerrådet Tænk, vi har også kigget på forskellige brugeranmeldelser fra ind og udland, på den måde er vi sikre på at du får købt en opvaskemaskine som passer til netop dit behov og som du kan få glæde af i mange år fremover.

Vi håber at du er blevet klogere på de forskellige muligheder, og at du føler dig godt rustet til at købe din nye opvaskemaskine.

Nogle af de kilder vi har brugt i denne test kommer her: 

Forbrugerrådet Tænk

Uvildig virksomhed som ikke har kommercielle interesser, men som udelukkende er interesserede i at vejlede brugerne bedst muligt i deres køb af forskellige ting til hjemmet. Tænk ved hvad de laver og leverer yderst valide tests. De vurderer forskellige produkter ud fra en række fastsatte kriterier. 

Forbrugerrådet Tænk er altså en af de mest brugte platforme til tests og samtidig én af de mest troværdige. Tænk har udelukkende interesse i at vejlede brugerne bedst muligt. 

Bolius 

Platform der specialiserer sig i alt hvad der vedrører hjemmet og som udfører tests og giver gode råd til forskellige udfordringer. 

Konklusion

Vi har nu analyseret en lang række opvaskemaskiner og vurderet hvad de hver især gør godt, og hvad de egner sig til. Forhåbentlig er du blevet klogere både på opvaskemaskiner generelt, og især på hvilken opvaskemaskine der er den rette for dig. 

Der er mange gode opvaskemaskiner derude, og de bliver mere og mere avancerede, og kan efterhånden klare det hele selv. Det kan være en kæmpe hjælp, man så ikke behøver at tænke så meget selv. 

Opvaskemaskiner kan fås i alle prisklasser, helt ned til under 2000 kr og op til mange tusinde. Det er klart at der ofte vil være forskel på to maskiner med mange tusinde kroners prisforskel, men det afhænger i høj grad også af hvad maskinen skal bruges til, hvor ofte og hvor længe man forventer at maskinen skal holde.  

Vi har valgt Bosch SMU46CB01S som bedste opvaskemaskine, det har vi både da Bosch er et godt og holdbart mærke, men især fordi det er en god opvaskemaskine, der opfylder de behov en gennemsnitlig husholdning måtte have. Det er en god allround maskine, som kan det den skal, men uden at være alt for avanceret og så fås den samtidig til en pris der virker rimelig for de fleste.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×