Saftkoger test (2022) → De bedste modeller og gode råd til brug

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, bor i København, og har beskæftiget sig en del i køkkenet.    I mange år havde Frederikkes familie et af Skandinaviens største brandhouse indenfor køkkenudstyr,...

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Findes der noget bedre end et glas læskende saftevand om sommeren, når solen skinner og vejret er varmt? Saft er en ren vinder i forhold til valg af læskedrik, da det kan drikkes af personer i alle aldre og kan fås i så mange forskellige smagsvarianter. Med en saftkoger kan du helt selv producere din egen saft, som bliver fremstillet på dine præmisser. Du kan således få lige præcis de smagsvarianter, som du foretrækker, og få en saft uden kunstige sødemidler eller for meget sukker, hvis du selv ‘brygger’ den derhjemme. I denne artikel har vi samlet de bedste saftkogere, så du kan komme godt fra start med dit nye projekt. Derudover guider vi dig også til, hvordan du rent teknisk kan lave saft hjemme i køkkenet.

DAY Saftkoger med låg 26cm

Den bedste saftkoger

Fordele
  • pros-icon.svg Gryde med plads til 8 liter
  • pros-icon.svg Inkluderet i prisen er en 40 cm slange og klemme
  • pros-icon.svg Passer til alle typer komfurer – også induktion

Detaljeret gennemgang

Med en DAY Saftkoger med låg 26cm kan du selv lave lækkert saft hjemme i køkkenet uden problemer. Denne gryde er desuden både robust og pæn at se på, da den er fremstillet i rustfrit stål. Derudover tåler gryden maskinopvask, så du ikke skal stå og bøvle med opvasken efter produktionen af saft.

Derfor skal du vælge en DAY Saftkoger med låg 26cm

Hvis du gerne vil være sikker på, at du får de bedste betingelser for at lave saft derhjemme, så skal du investere i en DAY Saftkoger med låg 26cm. I denne gryde kan du lave alle de safter og blandinger du føler for – det er jo reelt kun dig selv, der sætter grænser. Gryden kan rumme op mod 8 liter indhold og har flere indvendige mål du kan følge undervejs i processen. Derudover har gryden en 4,5 mm flerlags sandwichbund. Hvis du køber denne model fra mærker DAY får du desuden også en aftapningshane, 40 cm slange og en klemme, så du har alt, hvad du skal bruge for at sætte gang i hjemmeproduktionen.

DAY Saftkoger med låg 26cm har et flot design og kan holde i mange år, da den er produceret af rustfrit stål. Som en ekstra bonus skal du ikke stå og kæmpe med opvasken efter at have produceret saft, da alle dele til denne saftkoger kan tåle at komme i opvaskemaskinen.

Produktdetaljer

  • Kapacitet: 8 liter
  • Tåler opvask: Ja
  • Passer til: Alle komfurer – også induktion
  • Materiale: Rustfrit stål

Guide

Hvordan bruger man en saftkoger?

En saftkoger er det ideelle redskab til at lave saft med, og så er det heldigvis relativt nemt at koge saften ud af bær og frugter med en saftkoger. Herunder kan du læse mere om, hvordan du benytter en saftkoger og får lavet den ultimative saft derhjemme.

Før du går i gang

Det er vigtigt, at du har fundet dig en opskrift at følge før du begiver dig i gang med at lave saft i din saftkoger – medmindre du er en haj til blandingsforhold og ved lige præcis, hvad der skal i gryden. Hvis du er nybegynder i at lave saft derhjemme, så kan du nemlig godt risikere, at flere ting går galt i løbet af processen, hvis du f.eks. ikke er forberedt på, hvor mange bær / frugter du skal bruge. Rådfør dig derfor gerne med en opskrift før du går i gang og husk, at blandingsforhold og mængden af bær og frugter, der skal benyttes, ofte veksler fra bær- og frugt type, samt hvor meget saft du ønsker at lave på én gang.

Sæt alle elementer klar til kogning

For at komme godt fra start skal du først og fremmest gøre dine bær eller frugter klar. Mindre bær, såsom blåbær og ribs, kan ofte bare komme direkte i den del af saftkogeren, der har huller i bunden, men større ingredienser, såsom rabarber, skal gerne skæres i mindre stykker. Når dine bær eller frugter er skåret og lagt i delen med huller, kan du fylde vand i den nederste del af saftkogeren – selve gryden. Den skal fyldes helt op med vand, da du skal bruge en del damp for at presse al saften ud af dine frugter og bær.

Herefter stabler du gryde-delene ovenpå hinanden således, at gryden med vand i er nederst på komfuret, delen med en slange er i midten og delen med huller, hvor dine bær eller frugtstykker er i, sættes øverst. Du skal naturligvis også sætte selve grydelåget på toppen, så dampen ikke ryger ud af gryden.

Under selve kogningen

Når du har sat alt klar, så kan du begynde kogningen ved at tænde op for komfuret under gryden. Efter ca. 10 minutter vil der begynde at komme saft ned i slangen (den der sidder på den midterste del), og det er vigtigt, at du allerede nu begynder at tappe saften af. Du skal nemlig helst undgå, at der løber saft ned i det kogende vand, da det kan efterlade saften med en dårlig smag. Du kan med fordel benytte den første omgang saft til at trække mere saft ud af de øverste bær i gryden. Det gør du ved at hælde den tappede saft ud over bærrene / frugterne, da det får dem til at sprække, så de udleder saft.

Du skal dog huske at sætte klemmen på igen, når du har tappet saften, da du ellers lukker al trykket ud af gryden, hvilket forlænger processen. Det er utrolig vigtigt, at der altid er kogende vand i den nederste gryde i løbet af processen. Hvis du opdager at mængden af vand er begyndt at svinde for meget ind, så kan du med fordel hælde noget nyt kogende vand op i gryden. Vandet skal dog være kogende i forvejen, da det ellers stopper hele processen.

Den sidste del af processen

Du skal tappe saften regelmæssigt, mens kogningen foregår. Du kan se, at der ikke er mere saft i frugterne, når det saft der kommer ud af slangen er lysere i farven. Herefter kan du slukke for kogepladen.

Al den saft du har tappet undervejs i processen skal du hældes op i en gryde (hvis du ikke har samlet det i en gryde fra starten af. Det er nu du skal tilføje ingredienser som sukker og rent vand, samt andre ingredienser du føler kan være med til at pifte din saft lidt op. Indholdet skal nu koges op. Herefter kan du hælde den færdiglavede saft op i flasker og nyde din hårde arbejde.

Hjemmelavet saft i saftkoger

Du kan lave et hav af forskellige safte med din saftkoger. Det er reelt kun din egen fantasi og ‘eventyrlyst’, der sætter grænser for, hvad du kan lave. Herunder kan du finde lidt inspiration til gode ingredienser til din hjemmelavede saft.

Blommesaft saftkoger

Blommesaft kan være dejligt forfriskende, og kan endda også benyttes i velkomstdrinks eller andet alkohol, når du har presset blommerne for saft ved hjælp af din saftkoger. Du kan naturligvis også pifte den op med noget vanilje eller citron for at skabe en god og frisk saft.

Hyldebærsaft i saftkoger

Hyldebærsaft er i den grad begyndt at vinde indpas, og du kan således få både hyldeblomst is, -øl, -snaps etc. Hyldebær fungerer også godt som saft og du kan derfor med fordel benytte bærrene, når du vil eksperimentere lidt. Husk dog, at hyldebær kommer fra en giftig plante (hyld) og du skal derfor ikke spise bærrene undervejs. Hyldebær skal nemlig koges før de må indtages. Du kan dog udmærket benytte deres saft ved brug af en saftkoger.

Ribssaft i saftkoger

Ribs kan være en smule sure, men ribssaft kan derimod være dejligt forfriskende, da den ikke virker helt så sød som andre saft varianter. Du kan derfor med fordel benytte ribs i din saft for at spice tingene lidt op.

Æblegele i saftkoger

En saftkoger kan faktisk have flere egenskaber end at lave saftevand, da du også kan tappe frugter og bær fra saft til andre formål – f.eks. gele. Æblegele er en god klassiker, der især er at foretrække for folk med æbletræer i haven. På den måde får du brugt de æbler, som du ikke kan nå at spise på noget fornuftigt, der kan anvendes og nydes senere hen.

Rabarber i saftkoger

Som beskrevet i afsnittet om, hvordan du laver saft, så er det vigtigt, at skære rabarber i mindre stykker, når man presse saften ud af planten. Ved at skære rabarberne i mindre stykker har saften nemlig lettere ved at komme ud. Rabarber er en dejlig smag i saftevand og kan med fordel kombineres med andre lidt sødere ingredienser.

Hybensaft saftkoger

Hybensaft er velsmagende, og da flere husstande har hyben i baghaven, kan det være en god ingrediens i safter, så frugten ikke går til spilde. Du skal dog være opmærksom på, at hyben skal befries for både blomst og stilk. Større hyben skal endda også befries for kerner før de bliver helt i saftkogeren.

Sådan finder du en billig saftkoger

Det er faktisk ikke svært at finde en billig saftkoger, da flere modeller langt fra er dyre, selv når de står til normalpris. Hvis du ikke har det største budget, kan du f.eks. med fordel se nærmere på produkt nr. 1 på denne liste, en DAY Saftkoger med låg 26cm, da denne model er en af de bedste saftkogere på markedet, men langt fra koster alverden. Du behøver således ikke altid se efter saftkoger tilbud for at finde en god model til billige penge, men det kan selvfølgelig være en ide at holde øje med online forhandlere, når du er på jagt efter en ny saftkoger, hvis du ønsker at spare bare en smule penge på købet. Online forhandlerne kører nemlig ofte med tilbud på saftkogere og andre brugbare redskaber til køkkenet.

FAQ

Hvilken er saftkoger er bedst?

Du kan med fordel benytte begge ovenstående modeller på denne liste, da de begge har klaret sig godt i saftkoger test.

Hvordan virker en saftkoger

En saftkoger virker ved at stable de tre dele ovenpå hinanden med vand i den nederste del og bær i den øverste. Herefter bringer man vandet i kog og så drypper saften langsomt ud.

Hvilken slags saft kan man lave på sin saftkoger?

Du kan reelt lave alle slags saft du ønsker. Det er kun dig selv der sætter grænser for blandingerne, når du laver saft derhjemme.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×