Bør man undgå at spise inden man går i seng?

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, bor i København, og har beskæftiget sig en del i køkkenet.    I mange år havde Frederikkes familie et af Skandinaviens største brandhouse indenfor køkkenudstyr,...

Vi kender det alle sammen. Man sidder der i sofaen, Netflix kører derudaf, det er et par timer siden aftensmaden blev indtaget, men alligevel rumler det i maven. Det er nu den melder sig – lækkersulten.

Det er nok de færreste danskere, der kan undsige sig at blive lækkersultne i løbet af aftentimerne, og hvis man skal tro diverse opslag på sociale medier, er aften-snacking på det nærmeste blevet en folkesygdom, men hvordan er det lige, bør man undgå at spise inden man går i seng?

Du må godt spise inden du går i seng

Til trods for hvad nogen helseguruer siger, så er det ikke med søvn, som det er med svømning. Der er ingen regler for, at du bør undlade at spise inden du går i seng, og det er heller ikke noget med, at hvis du ikke venter en time efter du har spist, så får du krampe.

Når det så er sagt, så er der dog to ting, der har indflydelse på din søvn. Den ene er kvaliteten af din seng, og den anden er det mad du indtager i timerne inden du skal sove. Hvis du er på udkig efter en god seng, bør du tage et kig på https://bedsteseng.dk, men hvis du vil vide, hvad du må og ikke må spise inden du går i seng, så skal du læse videre her.

Det må du godt spise inden du går i seng:

Når det kommer til aften-snacken, så er der nogle madvarer, der er mere velegnede end andre. Kort sagt handler det om, at du ikke skal have hævet dit blodsukker for meget, inden du går i seng, og samtidig er der faktisk ting du kan indtage, der gør, at du kommer til at sove bedre.

Mælkeprodukter er vejen frem, hvis du skal have stillet lækkersulten uden at ødelægge nattesøvnen. Det gælder især, hvis du kombinerer dem med kulhydrater som for eksempel kiks eller havregryn.

Ris er en anden mulighed, og særligt jasminris kan forbedre din nattesøvn betragteligt, da de har et ret højt glykæmisk indeks. Efter du har spist, vil dit blodsukker stige lidt, men det falder hurtigt igen i takt med at du lukker øjnene.

Den ideelle aften-snack er dog mandler, valnødder og kirsebær, der ligefrem indeholder sløvende stoffer. På den måde kan du blive søvnig allerede inden du lægger hovedet på puden.

Det må du ikke spise inden du går i seng:

Ligesom der er ting, der er godt for søvnen, så er der også ting, der er direkte skadelige for din nattesøvn. Hvis du vil sikre din nattesøvn bør du derfor undgå mørk chokolade, da det indeholder koffein og sukker, der kan holde dig vågen hele natten.

Ligeledes bør du undgå stærk og syreholdig mad som eksempelvis salsa, og så er alkohol faktisk også en rigtig dårlig idé. Selvom mange måske falder hurtigere i søvn efter en godnatbajer eller et glas rødvin, så nedsætter alkoholen faktisk søvnkvaliteten, så du sover dårligere i løbet af natten.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×