Der er noget lækkert luksuriøst og skønt ved en god, friskbrygget kop kaffe. Mange tyer til de lokale kaffebarer og caféer, når de skal have deres kaffefix. Men det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, især hvis man drikker kaffe dagligt eller sågar flere gange om dagen!
Det er der nu råd for. Med en espressomaskine kan du få caféoplevelsen hjem til dig selv og lave en lækker kop kaffe på friskmalede bønner så ofte, som du har lyst til. Du sparer i det lange løb altså penge på kaffe og også tid, fordi du slipper for at stå i kø og vente på din kaffe!
Mange maskiner egner sig til andet end “kun” espresso, så du også kan brygge en kop café latte eller espresso macchiato. Det er virkelig praktisk og sjovt, når du inviterer gæster. Du vil kunne byde dem på masser af forskellige kaffedrikke.
Lyder det som noget for dig, så er du havnet det helt rigtige sted!
Vi har i vores test kigget på de bedste espressomaskiner på markedet lige nu. I vores købsguide stiller vi skarpt på alt, som du skal vide for at være bedst muligt klædt på til at træffe dit endelige valg.
For når du køber espressomaskine er der nogle ting, du bør være opmærksom på og vide. Og jo mere du ved, et desto bedre valg kan du træffe.
Hvilken type espressomaskine?
Vi ser som det første på de forskellige typer espressomaskiner. Der er nemlig forskel på, hvad de kan og tilbyder, alt efter om du ønsker en fuld- eller semiautomatisk model.
Hvilken model du bør vælge, afhænger af dine ønsker og præferencer. Det er dog en god idé at vide, hvad du kan forvente af de forskellige modeller, så du ikke ender med at være skuffet over din anskaffelse.
Er du for eksempel ny i kaffeverdenen og stadig i opdagelsesfasen, så kunne en form for automatisk espressomaskine være et godt valg for dig. Er du derimod inkarneret kaffedrikker, der tilmed godt kan lide at nørde med temperatur, smag og styrke, så kunne en manuel model passe bedre til dig. Den giver dig nemlig meget mere kontrol og frihed til at eksperimentere med de forskellige kaffedrikke.
Fuldautomatisk maskine
En fuldautomatisk espressomaskine gør hele arbejdet for dig. Eller i hvert fald det meste. Du skal selvfølgelig stadig selv fylde kaffebønner på og trykke på en knap, men så er der heller ikke så meget mere at tage sig til. Det er dejlig nemt, og du behøver ikke være en ekspert i bryggetryk og temperaturer for at forkæle dig selv med en velsmagende og hjemmebrygget kop kaffe.
En fuldautomatisk espressomaskine har som regel en indbygget kaffekværn samt en fuldautomatisk mælkeskummer. Det betyder, at den kværner kaffebønnerne til den malingsgrad, der skal bruges til den kaffetype, du har valgt. Hvis der skal mælk i, skummer den også mælken og kommer den direkte ned i koppen, uden at du behøver gøre det. Så ud over at fylde bønner i og et enkelt tryk på en knap, skal du ikke bekymre dig om noget som helst!
Ud over disse fuldautomatiske funktioner kan du også få funktioner som selvsluk, automatiske renseprogrammer og afkalkningsprogrammer samt app-styring.
Fordele ved en fuldautomatisk model
- Nem at betjene og perfekt til kaffenoviser.
- Mulighed for at brygge forskellig slags kaffe.
- Takket være en integreret kaffekværn får du helt friskmalede kaffebønner.
- Mindre spild, fordi maskinen kun kværner det, du har brug for.
Ulemper ved en fuldautomatisk model
- Denne typer maskiner ligger prismæssigt i den dyrere ende.
- Kræver mere rengøring end andre typer maskiner.
Semiautomatisk maskine
Når du sætter dig ind i forskellen på de forskellige typer espressomaskiner, kan der faktisk være modsigende informationer at finde om dem, hvilket kan være meget forvirrende. Du vil hurtigt se, at mange maskiner betegnes som semiautomatiske, fordi nogle funktiner er automatiske og nogle ikke er. Dette kunne måske nok være logisk tænkning, men teknisk set er det ikke helt korrekt, fordi en sådan maskine jo er en halvautomatisk espressomaskine.
En semiautomatisk model minder dog faktisk meget om en manuel model, hvor du selv skal kværne kaffe, stampe kaffen og skumme mælk. Den afgørende forskel er dog bryggetrykket. På en semiautomatisk maskine klarer maskinen bryggetrykket for dig, så du ikke skal stå for det. Den er nemlig udstyret med et elektrisk pumpesystem, der simpelthen indstiller det rette tryk for dig.
Fordele ved en semiautomatisk model
- Giver dig mere manuel kontrol over din kaffebrygning (for eksempel stampning og styrke).
- Du skal ikke bekymre dig om bryggetrykket.
- Ligger prismæssigt under de fuldautomatiske modeller.
- God til at lære og eksperimentere med kaffe.
Ulemper ved en semiautomatisk model
- En semiautomatisk model kræver mere rengøring af flere dele.
- Det kræver også mere tid, da du selv skal stå for nogle dele af processen.
Manuel maskine
Manuelle modeller betegnes nogle steder også for automatiske espressomaskiner, hvilket godt kan virke forvirrende, da du jo selv skal gøre arbejdet.
En manuel espressomaskine minder om de professionelle espressomaskiner, du ser rundt omkring i caféer og kaffebarer. Her skal du selv kværne den ønskede mængde kaffebønner, tampe den malede kaffe og indstille trykket, som du selv skal genere via et håndtag på maskinen. Du får altså fuld kontrol over hele processen. Denne type espressomaskiner er perfekte til inkarnerede kaffenørder, der gerne vil eksperimentere med kaffe, eller som gerne vil kunne styre hele bryggeprocessen.
Fordele ved en manuel model
- Du har fuld kontrol over processen.
- Du opnår den bedst smagende kaffe med denne type maskine, når først du har styr på de forskellige processer.
- Den larmer mindre, da den ikke indeholder en pumpe.
- De fylder som regel også mindre.
Ulemper ved en manuel model
- Det tager længere tid at lave en kop kaffe end med de to andre modeller.
- Du skal vide, hvordan man gør for at opnå en god kop kaffe.
Hvor mange bar skal den have?
For at opnå en god kop espresso skal du kunne holde et bestemt tryk i den tid, den brygger. Trykket er vigtigt, når du brygger en hvilken som helst kaffe, og hvor hårdt trykket skal være afhænger af kaffetypen.
Når det drejer sig om en espresso, er det nødvendigt med et tryk på 9 bar. Mange modeller reklamerer med et højere bryggetryk. Det giver dig mulighed for at eksperimentere med tryk, hvis du har lyst, men det vigtigste er faktisk, at trykket er konstant.
Og til en espresso er 9 bar altså det helt ideelle tryk.
Den perfekte bryggetemperatur
Den gode kop er afhængig af det perfekte samspil mellem tryk og temperatur. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvor varmt vandet er, når du laver kaffe. Især, når du bruger friske kaffebønner. Hælder du spildkogende vand på dem, skolder du dem faktisk, hvilket resulterer i, at deres aroma skylles ud!
For at udvinde kaffebønnernes aroma bør temperaturen være mellem 93 og 95 grader. Har du en fuldautomatisk maskine, vil den indstille temperaturen for dig. Brygger du kaffe på manual vis, skal du selv styre temperaturen. Her vil et termometer hjælpe dig.
Funktioner
Vi har allerede nævnt nogle af funktionerne på de forskellige modeller i vores test. Og funktionerne er bestemt ikke uden betydning, da det for dig kan gøre forskellen på, om det er den rette maskine for netop dig.
Hvilke funktioner du ønsker, afhænger nemlig i høj grad af, hvor meget du kender til bryggeprocessen, eller hvor meget af processen du er villig til at give fra dig. Drikker du mest kaffe om morgenen, inden du skal ud ad døren, er det måske vigtigt, at det går hurtigt. I så fald vil en fuldautomatisk maskine være oplagt.
Afhængig af hvilken maskine du har, vil de forskellige funktioner nemlig også variere.
Lad os derfor se lidt nærmere på dem, så du ved, hvilke opfylder dine behov.
Indbygget kaffekværn
Det smarte ved en indbygget kaffekværn er, at du får dine egne, friske formalede bønner. Det betyder, at der på selve espressomaskinen sidder en kaffekværn.
Fordelen er her, at du så ikke behøver anskaffe dig en separat kværn. Du har det hele på én og samme maskine, hvilket også sparer på plads.
Der er dog også forskel på, hvordan en indbygget kaffekværn fungerer. Du kan nemlig få modeller med en fuldautomatisk kaffekværn og en semiautomatisk kaffekværn.
Og hvad er forskellen så?
Ved en fuldautomatisk kværn skal du blot hælde de friske kaffebønner på, og så klarer maskinen sådan set resten. Den kværner den mængde kaffebønner, som du skal bruge til det antal kopper og den mængde malede kaffe, du skal bruge. Det er virkelig smart, da du så ikke ender med at kværne mere, end du har brug for, og du undgår altså spild. Det er naturligvis godt, da kaffebønner jo heller ikke her helt billige.
Ved denne type kaffekværn foregår hele processen inde i maskinen, og du skal heller ikke dosere den kværnede kaffe.
Andre modeller har en anden type kaffekværn.
Nok er kaffekværnen del af espressomaskinen, så du ikke behøver anskaffe dig en separat kværn, men du har selv ansvar for en del af processen.
Ved en sådan kaffekværn, kommer du bønnerne i beholderen, hvorefter du skal indstille den mængde bønner, du gerne vil kværne. Herefter lander den malede kaffe i et portafilter. Du skal nu selv stampe eller tampe kaffen. Det betyder at trykke den ned i filteret og skrabe det øverste lag af, så overfladen er mere eller mindre jævn. Gå ikke i panik, hvis du synes, dette lyder besværligt. Der findes et hav af redskaber til at hjælpe dig med dette. Grunden til, at det er vigtigt, er, at portafiltret skal indeholde den rette mængde af den malede kaffe. Der er jo forskel på, om du vil lave 1 eller 2 kopper, og kaffemængden skal her tilpasses.
Ulempen ved denne metode er, at du skal have mere viden om kaffe og kaffebrygning. Den anden er, at du godt kan risikere, at noget af den malede kaffe kan gå til spilde, fordi du kommer til at kværne for meget. Og du kan faktisk ikke undgå en smule spild hver gang.
Fordelen er dog, som vi også har nævnt et par gange, at du jo har fuld kontrol over brygningen. Du kan altså lave din kaffe mere eller mindre stærk eller bitter og tilpasse den, så du får den optimale smagsoplevelse.
Den bedste espressomaskine med kværn er Philips Series 2200 EP2231. Den har en fuldautomatisk kværn til friskkværnede kaffebønner, så du får den bedste smagsoplevelse muligt.
Mælkeskummer
På samme måde som du kan få en maskine med kværn, kan du også få en espressomaskine med mælkeskummer.
Igen er der dog forskel på, hvilken type mælkeskummer den er udstyret med.
Du kan få en maskine med automatisk mælkeskummer eller en maskine med en indbygget mælkeskummer i form af en mælkesteamer.
Og selv om der er forskel, kaldes begge for en mælkeskummer, hvilket er forvirrende i sig selv.
Men forskellen på dem er, at den ene ordner det hele for dig, mens den anden kræver en manuel indsats fra din side.
Lad os se på den automatiske og fuldt indbyggede mælkeskummer først.
Har din espressomaskine sådan en, vil der være en separat beholder til mælken på maskinen. Den minder i virkeligheden om vandbeholderen bortset fra, at den altså er til mælk. Fra beholderen vil der være en hældetud, som mælken kommer ud af. Du hælder mælken i en beholder på samme måde, som du hælder vand i vandbeholderen og bønner i kværnen. En indbygget mælkeskummer skummer mælken for dig og kommer den direkte ned i din kaffekop, når kaffen er brygget.
Fordelen ved en sådan mælkeskummer er, at du ikke skal gøre noget, og så får du som regel varm mælk, fordi maskinen varmer den op under processen.
Ulempen er, at du måske ikke opnår præcis den konsistens, som du gerne vil have til en given kaffetype. Der er nemlig også forskel på steamet mælk og mælkeskum.
Det har du mere kontrol over, hvis du vælger en model med mælkesteamer.
En mælkesteamer er en slags stang på maskinen. På engelsk kaldes den en ‘steamer arm’. Har din maskine denne type mælkesteamer, er det nødvendigt at hælde mælken i en lille kande. Ofte vil kanden følge med maskinen, men hvis ikke, vil du kunne anskaffe dig en separat. Herefter placerer du spidsen af denne stang i mælken og tænder for den. Den vil nu sprøjte damp og/eller varm luft ned i mælken. Dette gør, at den skummer, og du kan nu skabe din egen lækre og perfekte crema.
Igen skal du dog have lidt manuel snilde for at opnå den rette konsistens. Det slipper du for ved en fuldautomatisk type. Men du kan til gengæld lave virkelig lækker, tyk og luftig skum.
Vil du for eksempel lave en café latte er det nok bare at varme og skumme mælken let, så den bliver cremet. Ved en cappucino skal der være lige dele steamet mælk og mælkeskum, hvoraf mælkeskummet skal ligge øverst.
Vil du lave en virkelig professionelt udseende kaffe, kan du jo passende afslutte med lidt latte art!
Kogende vand
Nogle modeller er yderligere udstyret med en varmtvandsfunktion. Det er lidt som at have en kogende vandhane på sin espressomaskine.
Espressomaskinen varmer vandet op, og du kan vælge kun at bruge det varme vand, uden at det blandet med kaffen. Det er smart, da du på den måde kan lave en almindelig sort kaffe, der minder lidt om filterkaffe. Det gør du ganske enkelt ved at lave et shot espresso eller to – alt efter hvor stærk du kan lide den – og så tilføjer du varmt vand.
Den anden fordel er, at du på den måde også kan bruge din espressomaskine til andre ting. Du kan for eksempel bruge det varme vand til te. Du behøver altså ikke varme vand i en kedel, men kan bare bruge vandet fra din espressomaskine til din te. Eller hvad med at bruge det til en kop instant nudler? Uanset hvad du bruger den til, er den praktisk.
Forudindstillede programmer
Ikke alle maskiner har forudindstillede programmer. Hvis du gerne vil have dette, bør du som udgangspunkt se dig om efter en fuldautomatisk maskine.
Forudindstillede programmer betyder, at du kan vælge mellem forskellige kaffedrikke på espressomaskinen. Hvis nu for eksempel du gerne vil lave en cappuccino, vil der være en indstilling, der giver dig dette. Så sørger espressomaskinen for, at du får den rette mængde malede kaffebønner, det rette tryk, den rette temperatur og den rigtige gennemløbstid. Du er altså sikret en velsmagende og god kaffe hver gang, uden at du behøver være ekspert i kaffebrygning.
Når du kigger på diverse espressomaskiner, er det derfor en god idé at tjekke, om en given model har de forudindstillede programmer, som du gerne vil have.
Automatisk renseprogram
Det er naturligvis nødvendigt at rense og rengøre sin espressomaskine i ny og næ. Hvor ofte du bør gøre det afhænger af, hvor meget du bruger den. Du skal dog regne med at skulle til det en gang om måneden ved almindelig brug.
Lyder det kedeligt i dine ører, kan du dog anskaffe dig en espressomaskine, der klarer det hele for dig. Du skal i så fald vælge en model med et automatisk rense- eller rengøringsprogram. Som regel vil der på en sådan model være et display eller et kontrolpanel, hvorpå du kan aktivere programmet. Herefter følger du blot instruktionerne.
Hvis din maskine ikke har et automatisk rengøringsprogram, er du nødt til at gøre det manuelt.
Automatisk afkalkningsprogram
Du kan på samme måde få en maskine med et automatisk afkalkningsprogram. Det virker måske ikke til at være super vigtigt, men faktisk kan et højt kalkindhold ende med at ødelægge din maskine i længden. Det har også en indflydelse på kaffens smag.
Derfor skal en espressomaskine også regelmæssigt afkalkes. Det kan gøres på flere måder, og du kan sagtens gøre det manuelt. Du kan dog også anskaffe dig en maskine, der klarer det for dig.
Nogle modeller har en kalkindikator. Det betyder, at den giver besked, når det er tid til at afkalke den. Du skal dog selv stadig stå for selve afkalkningen.
Andre modeller har et automatisk afkalkningsprogram. Den går ikke i gang af sig selv, men fortæller dig, hvornår det er tid til det, og så tænder du for afkalkningsprogrammet. Det er altså den perfekte løsning, hvis du har travlt og gerne vil slippe for at stå med det selv.
Kapacitet – hvor mange kopper vil du brygge?
De fleste af modellerne i vores test kan brygge to kopper kaffe. Det betyder ikke, at du er nødsaget til at brygge 2 kopper ad gangen hver gang, men at du har valget mellem en eller to kopper. Det er især praktisk, hvis du vil brygge kaffen til flere personer, da det jo så går lidt hurtigere.
Du vil dog i noget omfang altid være begrænset af vandtanken kapacitet. De er nemlig også af varierende størrelse alt efter, hvilken model du anskaffer dig.
Hvis du kun bruger espressomaskinen til dig selv og en ven eller to, behøver du ikke vælge en stor model. Men hvis din espressomaskine er tænkt som kaffemaskine, til når du får gæster, er det en god idé at vælge en forholdsvis stor størrelse, så du ikke hele tiden skal fylde mere vand på.
Du kan her gå ud fra, at en vandtank på 1,8 liter rækker til omkring 12 kopper. Vær dog opmærksom på, at det igen afhænger af, hvilken type kaffe du brygger.
Det er også vigtigt at påpege, at en stor vandtank som regel også betyder en større espressomaskine, der jo så også fylder mere. Har du begrænset plads, kan det derfor godt være, du bør overveje en mindre model.
Sådan laver du latte art
Hvis du gerne vil forkæle dig selv og dine venner med en professionelt udseende kop kaffe, kommer du ikke udenom latte art. Ikke hørt om det? Det er en metode, hvorved du bruger den skummede mælk til at lave smukke mønstre i kaffens overflade. Og det behøver slet ikke være så svært.
Det er dog nødvendigt at skumme din mælk i en separat kande og manuelt hælde den i din kaffe.
Og hvordan gør man så?
- Vælg din foretrukne mælk.
Du kan som udgangspunkt bruge en hvilken som helst mælk. På caféer bruger man som regel sødmælk, medmindre du har bedt om noget andet. Grunden er, at den giver en god konsistens. Du kan dog sagtens bruge både skummetmælk, minimælk og letmælk. Konsistensen varierer dog alt efter, hvilken af dem du anvender til formålet. Du kan også bruge plantemælk. Der findes sågar plantemælk specielt beregnet til latte art. Men almindelig plantemælk kan også bruges. Hvis du bruger mandel- eller sojamælk, bør du dog sikre dig, at temperaturforskellen på kaffe og mælk ikke er for høj. Derfor kan du med fordel enten varme mælken eller vente, til kaffen er afkølet en smule. Gør du det ikke, kan du risikere, at mælken skiller, så det bliver svært at opnå den ønskede latte art.
Du skummer som sagt kaffen enten med den integrerede mælkesteamer eller i en separat mælkeskummer. Den skal gerne opnå en temperatur på mellem 60 og 70 grader. Er du lidt usikker, kan du bruge et termometer til at måle mælkens temperatur. Du vil dog kunne lugte det, når den bliver for varm. Så lugter der nemlig af risengrød!
- Afstand til koppen ændres.
Når du hælder kaffen i koppen, er det afstanden mellem kande og kop, der er afgørende. Hvis du holder kanden længere væk fra koppen, hældes mælken ned i bunden af koppen. Det er sådan du starter.
Hold kanden i en god afstand fra koppen. Prøv dig frem, men målet er, at mælken ligesom synker til bunds og blander sig med kaffen. Du må gerne bevæge kanden en smule, så mælken ligesom skvulper en smule.
Når du har fået en cremet og lysebrun kaffe, rykker du kanden helt tæt på koppen. Det kan være en god idé at hælde lidt langsommere, når du kommer til dette skridt. Mælken vil nu forme en hvid klat på overfladen af kaffen.
Bevæg en tynd mælkestråle direkte gennem den hvide klat mælk, så den bliver formet til et hjerte.
Du kan også bare bevæge kanden i et let zigzagmønster, mens kanden er helt tæt på koppen, så får du også et smukt mønster.
FAQ
Hvilken espressomaskine er bedst i test?
Den bedste espressomaskine i test er Philips Series 2200 EP2231. Den har en lækker digital skærm og både indbygget mælkeskummer og kaffekværn. Derudover begejstrer den med automatisk rengøring og et genanvendeligt filter.
Kan man lave almindelig kaffe på en espressomaskine?
Nej, men alligevel lidt ja. Du kan ikke lave en ganske almindelig filterkaffe, hvor du bruger et filter og brygger kaffen på den måde. Du kan dog lave en americano, som er en lille kop sort kaffe, hvortil du kan tilføje lidt varmt vand.
Hvor lang tid holder en espressomaskine?
Holdbarheden på en given espressomaskine varierer meget fra afhængig af brand og model. Men hvis du er nervøs, bør du anskaffe dig en model med garanti.
Hvad koster en god espressomaskine?
Selv om en god espressomaskine er billigere end en god espresso på en kaffebar, skal du forvente at give mellem lidt over 1.000 kroner til omkring 3.500 kroner for en espressomaskine.
Hvad skal man være opmærksom på når man køber espressomaskine?
Du skal være opmærksom på, hvor mange bar den brygger kaffe ved og ved hvilken temperatur. Vil du have en automatisk model, bør du også kigge efter en integreret mælkeskummer og kværn.
Kan man lave espresso uden maskine?
Du kan ikke lave en rigtig espresso uden maskine, da du skal bruge et bryggetryk på omkring 9 bar til en god espresso. Du kan dog med en mokkakande få kaffe, der minder meget om espresso i sin smag.
Kan man lave kakao på en espressomaskine?
På nogle modeller er det muligt at lave varm kakao, men ikke alle modeller tilbyder denne funktion.
Kan man bruge citronsyre til espressomaskine?
Nej, du bør ikke anvende citronsyre til at afkalke din espressomaskine.
Hvor ofte skal man afkalke espressomaskine?
Det afhænger af, hvor meget du bruger den, men hvis du afkalker én gang om måneden er det som regel tilstrækkeligt.
Hvor meget strøm bruger en espressomaskine?
Det kommer an på, hvilken effekt din espressomaskine har. En effekt på omkring 1.400 watt vil give dig en omkostning på omkring 1.000 kroner om året for at bruge din espressomaskine.