Japanske knive – Bedste Japanske knive 2022

1
Zwilling Miyabi 6000 MCT Santoku

En klassisk japansk santoku kniv, som er fantastisk til at hakke og snitte i alle slags råvarer. Her får du en god kniv med enorm hårdhed, som gør at kniven holder sig skarp i lang tid. Derfor skal du vælge Zwilling Miyabi 6000 MCT Santoku Med et elegant design og unik skarphed brillerer denne santoku kniv til alle køkkenets opgaver. Knivbladet er udformet, så du let kan skære kød og fisk samt snitte grøntsager med…

Tjek prisen →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Zwilling Miyabi 6000 MCT Santoku
KitchenOne.dk
Orrefors Japansk Kokkekniv
Shopping4net DK
Zwilling Miyabi 5000 MCD
Happii.dk
Innova Goods knivsæt
Skiftselv.dk
Kai Shun Classic DM
PMshop

I denne japanske kniv test undersøger vi fem af, hvad vi anser som værende de bedste japanske knive på markedet. Udover at sammenligne væsentlige egenskaber som hårdhed, skarphed og holdbarhed, så vil vi også fremhæve andre funktioner og fordele ved hver model. Derudover afvejer vi brugervenligheden ved hver model og opstiller dens fordele og ulemper.

En af de mest centrale ting i køkkenet er et godt sæt knive, som egner sig til de forskellige råvarer du skal tilberede.

For at være sikker på, at du er klædt på til at vælge de knive, som du har brug for, har vi samlet al vores viden og den nødvendige information om japanske knive i vores købsguide, så du er klædt på til at vælge den bedste japanske kniv til dit niveau og behov.

I vores sammenligningsmodel kan du nemt og hurtigt se de knive, som vi har udvalgt og sammenligne alle fem med hinanden.

Zwilling Miyabi 6000 MCT Santoku – Bedste japanske kniv

En klassisk japansk santoku kniv, som er fantastisk til at hakke og snitte i alle slags råvarer. Her får du en god kniv med enorm hårdhed, som gør at kniven holder sig skarp i lang tid.

Derfor skal du vælge Zwilling Miyabi 6000 MCT Santoku

Med et elegant design og unik skarphed brillerer denne santoku kniv til alle køkkenets opgaver. Knivbladet er udformet, så du let kan skære kød og fisk samt snitte grøntsager med præcision.

Denne alsidighed gør en japansk santoku kniv til den perfekte allround kniv.

Denne japanske kokkekniv er fremstillet af MC63 is-hærdet stål, som giver en hårdhed på 63 HRC. Det hårde stål er herefter behandlet med Tsuchime, som giver den smukke overflade og langvarig skarphed.

Det elegante knivblad måler 18 cm og er kombineret med et buet skaft af pakkatræ, dette giver dig enestående komfort uanset, hvilken skæreteknik, du bruger.

Det kan vi lide:
  • Enorm hårdhed
  • God ergonomisk komfort ved skaftet
  • Fantastisk holdbarhed
  • Allround kniv
Det skal du være opmærksom på:
  • Prisen i den høje ende

Orrefors Japansk Kokkekniv – Bedste billige

Alsidig kniv inspireret af japansk håndværk. Du får super skarphed kombineret med holdbart rustfrit stål, så du kan skære kød og grøntsager med lethed.

Derfor skal du vælge Orrefors Japansk kokkekniv

Orrefors japanske kokkekniv er en allround kokkekniv, som læner sig meget tæt på den traditionelle kokkekniv fra det vestlige køkken, hvilket gør den enormt brugervenlig.

Kniven er udstyret med et skarpt blad produceret af tysk rustfrit stål, som giver høj hårdhed og gør kniven ekstra robust.

Luftskær langs bladet gør, at du let kan skære igennem særligt våde råvarer uden, at de sidder fast på bladet.

Her får du en funktionel kniv, som er særligt god, hvis du ikke har haft en japansk kniv. kan bruges til mange ting, afpudse kød og skære grøntsager i tynde skiver.

Det kan vi lide:
  • Prisvenlig kniv
  • God til begyndere
  • Allround kniv der kan bruges til det meste
Det skal du være opmærksom på:
  • Ikke japansk produceret

Zwilling Miyabi 5000 MCD – Bedste premium

Santoku kniven fra Zwilling er en japansk kniv, som du kan bruge til det hele. Med ekstraordinær hårdhed og skarphed, kan du få papirtynde grøntsager og perfekt udskåret kød.

Derfor skal du vælge Zwilling Miyabi 5000 MCD

Her har vi den bedste japanske kvalitet kombineret med smukt design og udformning. Miyabi 5000MCD er en allround universalkniv tilsvarende den velkendte traditionelle kokkekniv. Perfekt uanset om du skal skære tomater, kød eller fine skiver fisk.

Håndtagets d-form gør den gør kniven perfekt afbalanceret for maksimal kontrol til ubesværet præcis føring og udskæring. En behagelig kniv til den professionelle kok eller madentusiasten.

Denne kniv imponerer med sin kerne af MicroCarbide MC63 pulverstål som har 100 lag stål ovenpå for at skabe en kniv som er utrolig skarphed og hårdhed.

Bladet er slebet på begge sider og herefter har kniven fået en særlig bearbejdning med ishærdning, som gør den ekstra skarp og fleksibel. Metoden sikre også at stålet er modstandsdygtigt over for rust.

Det kan vi lide:
  • Meget holdbar kvalitet
  • Ekstra skarp
  • Allround kniv
  • Maksimal kontrol
  • Ishærdet
Det skal du være opmærksom på:
  • Højt prisniveau

Innova Goods knivsæt – Bedste knivsæt

Her får du et japansk knivsæt til en helt fantastisk pris, så du let kan komme i gang med din samling af japanske kokkeknive uden at gøre en kæmpe investering.

Derfor skal du vælge Innova Goods knivsæt

Dette knivsæt fra Innova Goods er perfekt til dig, der gerne i gang med de japanske knive.

I sættet får du hele tre forskellige knive. En santoku kniv, som du kan bruge til det hele, en filetkniv og en grøntsagsøkse.

Du får således et komplet sæt af japanske knive, så du har den helt rigtige kniv til ethvert formål.

Knivene er udformet i flot moderne design med lyst skaft.

Klingerne er i rustfrit stål, så du kan være sikker på at knivene er robuste og holdbare. På bladet er lasergraveret design i damaskusstil, som giver knivene et særpræget og eksklusivt look.

Med knivsættet får du også en professionel bæretaske, som gør det nemt og sikkert at opbevare og transportere knivene.

Det kan vi lide:
  • Flere knive
  • Bæretaske inkluderet
  • Robuste knive
Det skal du være opmærksom på:
  • Ikke rigtig damaskus stål

Kai Shun Classic DM

Topkvalitets Shun Classic gyoto kniv, håndlavet i robust VG stål og ergonomisk greb i pakkatræ. Kniven egner sig til mange formål og holder sin skarphed i lang tid.

Her er en kniv, som er vellidt af både professionelle kokke og ambitiøse hobbyister.

Knivbladets indre kerne er udformet af VG-MAX stål. Herefter har den fået 65 lag damaskus stål udenpå. Dette giver ægte japanske kvalitet med en enorm hårdhed på 61 HRC.

Du kan derfor være sikker på at få uovertruffen holdbarhed, super skarp æg og det klassiske japanske udseende.

Kai Shun Classic har et ergonomisk design med et sort skaft i pakkatræ i D-form, hvilket er specielt godt for højrehåndede, da den ligger godt i hånden og giver god knivkontrol.

Det kan vi lide:
  • Ergonomisk skæfte
  • Håndlavet kvalitet
  • Ekstra hård
  • Damaskusstål
Det skal du være opmærksom på:
  • Ikke god til venstrehåndede

Sådan vælger du den bedste japanske kniv

At være god med en kniv handler om teknik, erfaring og øvelse, men lige så vigtigt er det at have det rigtige udstyr.

God skarphed gør blandt andet, at der ikke skal bruges mange kræfter til at skære igennem råvarerne. Her er de japanske kokkeknive verdensberømte for deres enorme skarphed og særlige slidstærke stål. Inden du investerer i en japansk kniv, er der dog nogle ting at være opmærksom på.

Forskellige typer knive

Uanset hvilken kulinarisk opgave du har for dig, kan du være sikker på ,at der er en japansk kniv til lige netop det formål. Det kan være svært at overskue, når du står i en butik og skal vælge. Derfor er det en god ide, at undersøge de forskellige knive, og hvordan de bruges på forhånd, så du kan vælge den bedste kniv til dit behov.

Gyuto

En japansk gyuto er en klassisk japansk kokkekniv. Det er den mest udbredte og den mest essentielle, da det er en universal kniv, der kan klare stort set alle opgaver.

Nakiri

Den japanske nakirikniv er med sit flade firkantede design nok den mest genkendelige japanske kniv. Det er en grøntsagsøkse, der til forveksling ligner en kødøkse, men er langt finere og tyndere, så den kan hakke urter og skære papirstynde grøntsager. Du må derfor endelig ikke lade dig friste og bruge den til kødudskæring.

Kiritsuke

Endnu en japansk kokkekniv som i realiteten kan bruges til det hele. Der er tale om en skarp kniv, der giver fine snit. Kiritsuke kniven brillere derfor til udskæring af kød og klargøring af sashimi.

Yanagiba

Yanagiba er en lang japansk kniv, som er rigtig god til  at skære tynde skiver fisk, skinke og lignende. Den bruges derfor ofte i forberedelsen af sushi. Dette er en af de ældste japanske knivtyper.

Santoku

Santoku kniven er en god all round kniv, som kan det hele. En santoku kniv er lidt lettere og kortere end den almindelige kokkekniv, hvilken gør den enormt brugervenlig.

Hvis det er første gang, du skal til at investere i en japansk kokkekniv, er det en god ide at starte med en god alsidig all round kniv. Her er Gyutoh eller santuko kniv et oplagt valg eftersom, de kan bruges til alt.

Et andet godt valg at starte ud med vil være en god kød eller fiskekniv.

Brug kniven rigtigt

De japanske knives hårdhed og enormt skarpe knivblad, gør at du skal være ekstra opmærksom, når du bruger disse knive. Forkert brug øger nemlig risikoen for skader på dig eller din kniv. Brug den rigtige type kniv til det rigtige job, så du f. eks. ikke bruger en japansk grøntsagskniv til at skære kød.

Undgå at skære i frosne madvarer, hårde frø og knogler, da dette kan gøre kniven sløv meget hurtigt og endda skade bladet. Af denne årsag anbefales det også at bruge et skærebræt af træ eller plastik. Marmorskærebrætter og lignende er for hårde og gør skade på kniven.

Vedligeholdelse

Gode knive kræver den rigtige opbevaring. Knivsæggens skarphed skal bevares og knivene skal holdes ude for rækkevidde for børnefingre.

Her er en knivblok eller en magnetstribe et godt valg.

Det er ikke en god ide at opbevare knivene løst i skuffen. Ligger de løst, kan de skade hinanden, ligesom det er meget usikkert at håndtere dem sådan, da du og andre kan komme til skade ved at tage en af knivene ud.

Selv om nogle japanske knive er påtegnet, at kunne klare en tur i opvaskemaskinen, bør du altid vaske en kniv i hånden. I maskinen vil knivene lynhurtigt blive sløve.

Derudover kan mange kemikalier og andet service give rustpletter på dine dyrebare knive. Sørg også for, at de er tørret godt af med et viskestykke efter vask.

Brug aldrig din kniv til andet en madvarer.

Det kan være fristende, at bruge knivene til andre ting, men lad endelig være. Du risikerer at beskadige knivsæggen eller bue hele kniven.

Test skarpheden

Alle knive, selv den bedste japanske kniv af højeste kvalitet, vil imidlertid blive ujævn og sløv med tiden. For at være sikker på, at du altid får et godt resultat med dine japanske knive er det vigtigt at vedligeholde dem. Det gør du ved at slibe og oliere dem regelmæssigt.

Den bedste måde at finde ud af, om dine knive vil have gavn af en slibning, er ved at kigge efter på knivsæggen. Gør det til en vane, at tjekke knivene efter, at du har vasket dem af. På denne måde kan du tage begyndende sløvhed i opløbet, og du kan se efter små hakker og ujævnheder. Så vil dine knive altid være klar til brug.

En gængs metode til at teste skarpheden på en kniv, er ved at bruge tomatmetoden.

Den går i sin enkelthed ud på at tage en tomat og skære den over. Her skal du gerne have et rent og ubesværet snit. Bliver skindet på tomaten flosset eller bliver tomaten presset helt sammen, skal dine knive slibes.

Du kan også holde et stykke papir op i det ene hjørne og føre kniven gennem papirer. Skærer kniven igennem papiret uden besvær og uden at flosse og rive det i stykker, er din kniv skarp nok og behøver ikke slibes.

Slibning

Til slibning kan du bruge et strygestål eller en slibesten. Her vil slibestenen være at foretrække, da det er den mest skånsomme metode. Slibestenen giver også en bedre slibning, da stenen kan fås med to sider med forskellig grovhed. Dette giver mulighed for en grundig slibning af knivens blad.

Bruger du slibestål, så find en af god kvalitet, vælg gerne et diamant strygestål eller  et keramisk strygestål.

Det er også muligt at få slebet dine knive hos en professionel. Dette er særligt godt at gøre, når først dine knive er blevet rigtig sløve. Her kan en professionel sørge for, at knivene bliver helt skarpe og næsten som ny.

Oliering

Regelmæssig oliebehandling vil sørge for, at din kniv vil fremstå flot og skinnende. Hvis du vil være sikker på, at dine japanske knive forbliver rustfrie, er det derfor en god ide at give dem olie.

Giv knivene et tyndt lag syrefri olie med jævne mellemrum. Sørg for at de ikke er virker fedtede inden du lægger dem på plads.

Den japanske teknik

De almindelige køkken- og kokkeknive er oftest lavet af et stykke rustfrit stål, og der findes mange gode knive i vestligt og særligt tysk håndværk. Der er dog en grund til at de japanske knive betragtes, som de bedste knive i verden.

De japanske knive bliver fremstillet efter de ældgamle traditioner, som stammer helt tilbage fra tiden med samuraisværd. Det er samme teknik, som bruges i nutidens japanske kokkeknive. I det japanske køkken er det afgørende med skarpe knive til præcis udskæring af fisk eller papirtynde grøntsager, derfor er der også behov for knive af en helt særlig skarphed og håndværk.

Det der særligt adskiller de japanske knive fra dem, som vi kender fra det vestlige køkken, er den type stål, som bliver brugt til knivens blad. Der er tale om en type ekstra hårdt stål, som er meget ren og meget hård.

De fleste japanske knive er lavet er flere lag tyndt stål som presses sammen – en teknik som kaldes tsunami. Dette sikrer en kniv med lang levetid og gør det muligt at slibe og bearbejde dem til at blive ekstra skarpe. Denne process giver også de japanske knive deres smukke unikke mønster på knivbladet, som disse knive er kendetegnet ved.

Damaskus stål og Tsuchime

De bedste japanske knive har rigtig mange lag stål også kaldet damaskus stål. Damaskus stål refererer til processen, hvor flere tynde lag stål smedes sammen.

Ofte er der tale om stål af forskellige legeringer, så der er henholdsvis utrolig hårde og smidige lag stål, som bliver foldet sammen, på den måde bliver der skabt et stykke metal, som er både hårdt, elastisk og slidstærk. Alle de kvaliteter, man ønsker sig af en japansk kniv.

Den enorme hårdhed, gør nemlig at kniven kan slibes og behandles til ekstrem skarphed, hvilket er kendetegnet hos en japansk kniv.

Denne unikke smede metode er også det, der giver knivene deres karakteristiske mønster.

Tsuchime betyder “hamret” på japansk. En japansk kniv, som er blevet bearbejdet med tsuchime metoden vil således have hammermærker på bladet. Disse fordybninger gør, at der kommer naturlige luftskær i kniven, så den glider ubesværet gennem råvarer.

Hårdhed

Stålets hårdhed har en betydning for metallets modstandsdygtighed og evne til at holde sig skarp.

Kig efter forkortelsen HRC, som står for Hardness Rockwell, når du skal vurdere en køkkenkniv. Rockwell-skalaen angiver overfladehårdheden i stålet og denne variere i de forskellige stållegeringer. Skalaen løber fra 10 til 68, hvor stålet bliver hårdere jo højere på skalaen, man kommer.

Mange almindelige knive er lavet af rustfrit stål, som indeholder krom. Krom sænker værdien på Rockwell skalaen. Hvorfor en kniv i vestligt håndværk ofte ligger mellem 56-58 HRC.

Japanske knive er lavet med stål, som har et højt indhold af kulstof, hvilket øger hårdheden. Du kan derfor være sikker på, at en japansk kniv har en hårdhed på ca. 60 – 63 HRC.

VG Stål

Der er forskel på ståltyper, hvor den mest udbredte ståltype for de japanske kokkeknive er VG serien, som fås i forskellige klassifikationer.

VG 5 stål

VG5 mærkede knive ligger i den lavere ende at klassifikationen. Der er dog stadig tale om knive i rigtig god kvalitet. Disse knive er lette at arbejde med. Af den grund er de særligt gode, hvis du aldrig har brugt japanske kokkeknive før.

VG 10

Denne klassifikation har i lang tid været den bedste på markedet og anses for værende en af de højeste kvaliteter inde for stål til knive. Her får du en robust, holdbar kniv med både skarphed og fleksibilitet.

VG Max stål

VG Max er en ny type stål, som er endnu stærkere og mere modstandsdygtig end nogen anden. Af denne årsag kaldes den også japansk superstål. Den bruges til de bedste japanske knive på markedet, til dem der efterlyser den allerhøjeste kvalitet.

FAQ

Hvilken japanske kniv er bedst i test?

Den bedste japanske kniv i test er Zwilling Miyabi 6000 MCT Santoku, som er en god allround kniv i fantastisk kvalitet.

Hvor ofte skal jeg slibe min kniv?

Du skal løbende holde øje med, at din kniv ikke har hakker og kan skære ubesværet. Brug gerne tomatmetoden eller papirmetoden til at se, om det er tid til en slibning.