Kitchenaid elkedel (2022)

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, bor i København, og har beskæftiget sig en del i køkkenet.    I mange år havde Frederikkes familie et af Skandinaviens største brandhouse indenfor køkkenudstyr,...

Siemens TW86103 4
Elkedel til te-elskeren

KitchenAid Artisan Tebrygger

Siemens TW86103 5
Elkedel med variabel temperatur

Siemens TW86103P elkedel

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

KitchenAid Artisan

Den bedste KitchenAid elkedel

Fordele
 • pros-icon.svg Temperaturmåler på kedlen
 • pros-icon.svg Dobbeltvægget konstruktion, der giver en bedre isolation
 • pros-icon.svg 7 temperaturtrin, så du har fuld kontrol over temperaturen

Detaljeret gennemgang

Der er ingen tvivl om, at denne elkedel fra KitchenAid fortjener at blive kåret som den bedste model. Når du får den i hænderne, kan du mærke, at det er godt kram.

Derfor skal du vælge KitchenAid Artisan

Denne model fra KitchenAid skiller sig ud på flere punkter, men det gennemførte og smukke design, er til at se lige med det samme! Elkedlen har et glat og afrundet design med et kraftigt og blødt håndtag, som gør det nemt at håndtere elkedel, uanset hvor fyldt den er. Øverst på håndtaget sidder knappen, så du nemt kan åbne låget. Under håndtaget kan du se, hvor meget vand du har fyldt på kedlen. 

Den dobbeltvægget konstruktion har flere fordele. Konstruktionen gør, at den forbliver varm inden, men kold udenpå. Vandet koges hurtigere op, og det forbliver varmt i længere tid, men elkedel bliver ikke varm uden på, hvilket er en sikkerhed for dig, men også hvis der er børn i køkkenet. Som det sidste, så reducerer konstruktionen også støjen. 

KitchenAid Artisan har i alt 7 temperaturtrin; 50, 60, 70, 80, 90, 95 og 100 grader. Du har mulighed for at tilpasse og justere elkedlen alt efter, hvad du skal brug det varme vand til. Hvis du er en te-elsker, så ved du, at hvid te og urtete ikke har godt af at få for varmt vand. Det gør teen bitter. Du justerer temperaturen på soklen. 

Selve soklen har en 360 graders funktion, så du kan placere kedlen på soklen, uanset hvilken vinkel du kommer fra – det er praktisk i en travl hverdag. 

KitchenAid har placeret en temperaturmåler på siden af elkedlen, så du altid kan holde øje med hvor varmt vandet er. Det flotte design gør den egnet til at blive placeret på bordet, når du har gæster, og via. temperaturmåleren kan du følge med i, hvor varmt vandet er. Den smarte temperaturmåler virker nemlig også når den ikke er placeret på soklen. 

Det aftagelige kalkfilter, skal renses en gang imellem, og det samme gælder selve kedlen. Den skal gerne afkalkes hver anden uge. 

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 2400 watt 
 • Kapacitet: 1,5 liter
 • Afkalkningsfilter: ja
 • Materiale: Aluminium
 • Temperaturtrin: 7
 • Ledningsoprul: Ja
 • Vægt: 2,1 kg
Fordele
 • pros-icon.svg Udstyret med en intelligent temperatursensor
 • pros-icon.svg ‘Hold varm’-funktion
 • pros-icon.svg Kontrollerer vandets temperatur hele tiden – også når den ikke er placeret på soklen

Detaljeret gennemgang

Denne Kitchenaid elkedel har et elegant design, som ligner de gammeldagse kedler, der skulle koge på komfuret. Selvom designet kan snyde, så er det en elkedel, og en effektiv én af slagsen. Modellen har fået ros fra mange kunder fra Kitchenone.dk, hvor de bl.a. roser den for designet, og den effektive kogetid.

Derfor skal du vælge KitchenAid Elkedel Stål 1,25 liter 

Designet skiller sig meget ud af de andre modeller fra KitchenAid, hvilket skyldes, at de har lavet den med fokus på at skabe et elegant retro design, som passer ind i ethvert køkken. 

Kedlen er kuppelformet, og håndtaget i aluminium står flot over kedlen i en lang bue. Du kan nemt få et god greb i håndtaget, og det gør elkedel god at manøvrere med – også hvis der er fyldt med vand. 

Når du skal hælde vand på elkedlen, så kan du nemt fjerne låget. Påfyldningsåbningen er bred, så der er ingen problem med at hælde vand på den.

Elkedlen har selvfølgelig også et aftageligt kalkfilter, som sørger for, at der ikke kommer kalk-stykker ned i din kop. Det er en god idé at fjerne kalkfilteret og rense det en gang imellem. Selvom elkedlen er udstyret med et kalkfilter, skal du stadig rense elkedlen for kalk. Læs mere om det nederst i denne artikel. 

Elkedel har en 360 grader sokkel, så uanset hvordan du sætter elkedlen på soklen, så kan den sættes på plads og startes. Der er ikke nogen temperaturindstillinger, men til gengæld lyder en LED indikator når du trykker på tænd-knappen, og knappen giver også visuel feedback. Knappen trykkes ned og hopper op, når vandet har kogt. 

Hvis du ønsker at vide, hvor meget vand du har taget i kedlen, så er er der mål indvendigt. 

Elkedlen findes i flere forskellige farver; creme, stål, sort og rød, så den kan passe ind i ethvert køkken. 

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 1500 watt 
 • Kapacitet: 1,25 liter
 • Afkalkningsfilter: ja
 • Materiale: Rustfrit stål
 • Temperaturtrin: Ingen
 • Ledningsoprul: Ja
 • Vægt: 1,14 kg

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg God størrelse og kvalitet i et let design
 • pros-icon.svg Dobbeltvægget; holder indersiden varm, men ydersiden kold, så du ikke brænder dig på elkedlen
 • pros-icon.svg 360 graders sokkel

Detaljeret gennemgang

Dette er den seneste elkedel fra KitchenAid, og den er en del af en større serie, der bl.a. indeholder en brødrister og kaffemaskine, så er du helt vild med designet fås der flere produkter i serien.

Derfor skal du vælge KitchenAid Elkedel Design collection 1,5 liter

Denne elkedel fra KitchenAid er flot og slank i designet, og den findes i neutrale farver som den grå og sort. Designet er let og enkelt, og den har en vægt på 1,43 kg., hvilket ikke er særlig meget, så den er nem at holde og bære rundt – også når den er fyldt med vand. 

Den har godt og robust håndtag, hvor der på toppen af håndtaget sidder en knap til at åbne låget. Under håndtaget kan du starte vandkogeren ved at trykke knappen ned. Den har ikke flere forskellige temperaturindstillinger, men den giver lyd fra sig, når den har nået kogepunktet. 

Indvendigt kan du se, hvor meget vand der er i kedlen. Der er maksimalt plads til 1,5 liter. 

Elkedlen er dobbeltvægget, så den er isoleret, hvilket holder bedre på varmen efter den har kogt op. Det betyder også, at ydersiden forbliver kold, så du ikke brænder dig på den. Det er specielt praktisk, hvis man har børn i køkkenet. 

Indersiden er lavet af 100% rustfrit stål, hvilket er med til at opretholde en god vandkvalitet.

Selve kogeprocessen yder også godt af, at den er dobbeltvægget og sammen med de 2400 watt, som den bruger, så har du kogt vand på ingen tid. 

Den har et aftageligt kalkfilter, som sidder i oppe ved tuden, og den forhindrer at kalk kommer ud i din kop. Husk dog, at du stadig skal afkalke din elkedel regelmæssigt. 

Hvis du ikke gider at se på ledningen, som nemt kan komme til at flyde, så er der ledningsoprul i soklen, så ledningen ikke behøver være længere end nødvendig. Soklen er selvfølgelig 360 grader, så du altid kan placere elkedlen på soklen – uanset hvilken vinkel du kommer fra. 

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 2400 watt 
 • Kapacitet: 1,5 liter
 • Afkalkningsfilter: ja
 • Materiale: Rustfrit stål
 • Temperaturtrin: Ingen
 • Ledningsoprul: ja
 • Vægt: 1,43 kg

KitchenAid Artisan Tebrygger

Elkedel til te-elskeren

Siemens TW86103
Fordele
 • pros-icon.svg Udvendig vandindikator på begge sider af elkedlen
 • pros-icon.svg Vælg mellem 4 temperaturtrin
 • pros-icon.svg ‘Hold varm’-funktion

Detaljeret gennemgang

Denne elkedel fra KitchenAid skiller sig ud fra de andre modeller, og egner sig specielt til te-elskeren. Den sikrer nemlig at din te altid bliver brygget helt perfekt. Du kan både bruge den som en elkedel eller tebrygger. Hvis du bare skal koge vand, tages filteret ud.

Derfor skal du vælge KitchenAid Artisan Tebrygger

Med det flotte design, kan du altid holde øje med din te, da elkedlen er lavet af rustfrit stål og glas. Det give et flot og stilrent udtryk, og den er samtidig robust. Håndtaget er kraftigt, og sikrer, at du har et godt greb om elkedlen. Hvis du får gæster på besøg, som er lige så vild med te som dig, kan du sagten være bekendt med at stille elkedlen på bordet, fordi den har så flot og enkelt design. 

Du har mulighed for at tage din te-brygning til et helt nyt level med denne tebrygger, da du kan fylde te i filteret, og lade det koge op sammen med vandet. På selve glasset kan du nemt se, hvor meget vand der er i kedlen, så du får den rette mængde vand og te. 

Hvis du er en erfaren tebrygger vil du også vide, at forskellige typer af te tåler forskellige temperaturer. Derfor kan du justere temperaturen mellem 70 og 100 grader i 6 trin. Du justerer temperaturen nede på soklen, hvor der både står temperaturtrin, men også symboler alt efter hvilken te du skal brygge. 

Du kan godt lave en ekstra stor kande med te, da denne tebrygger har en ‘hold varm’-funktion. Aktiverer du funktionen, så holder teen sig varm på den ønskede temperatur i op til en halv time. 

Selve låget kan tages af, og det er også her, at kalkfilteret sidder, hvis du vil rense det. Kalkfilteret er ikke en erstatning af afkalkning af elkedlen. 

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 2000 watt 
 • Kapacitet: 1,5 liter
 • Afkalkningsfilter: ja
 • Materiale: Rustfrit stål og glas 
 • Temperaturtrin: 6

Andre alternativer

Læs også vores store elkedel test, hvor vi gennemgår 10 af de bedste modeller på markedet. Vi ser på designet, prisen, kvaliteten og kogeevnerne. Nedenunder kan du se nogle eksempler på andre elkedler, der måske også var noget for dig.

Siemens TW86103P elkedel

Elkedel med variabel temperatur

Siemens TW86103
Fordele
 • pros-icon.svg Retro design
 • pros-icon.svg 7 temperaturtrin

Detaljeret gennemgang

Smeg kom til det danske marked for nogle år siden – midt i retrobølgen, og mange elsker deres retro design. De laver både brødristere, elkedler, røremaskiner og meget mere, så er du vild med deres design, og vil du gerne have mere retro ind i din hverdag, så skal du tage et ekstra kig på denne model.

Derfor skal du vælge Smeg Elkedel 

Elkedel fra Smeg har en kapacitet på 1,7 liter, og med en effekt på 2400, er vandet kogt på ingen tid. Du vælger selv, hvilken temperatur vandet skal koges til. Der er i alt 7 temperaturtrin mellem 50 og 100 grader; 50, 60,70, 80, 90, 95 og 100 grader. 

Dette flotte design taler for sig selv, og låget er med push-åbning, så det åbner sig hurtigt. 

Selve soklen har også den 360-graders funktion, så du kan placere elkedlen på soklen uanset, hvilken vinkel du kommer fra. Soklen er udstyret med gummifødder, så den står fast og stabilt på køkkenbordet. 

Det aftagelig kalkfilter af rustfrit stå skal renses en gang imellem, og det samme gælder selve kedlen. Du kan afkalke en elkedel på flere forskellige måder, og det kan du læse mere om nederst i denne artikel.

Maskinen slår automatisk fra når vandet når 100 grader eller hvis der ikke er noget vand i kedlen. 

Elkedlen fra Smeg findes faktisk i to forskellige varianter, hvor den ene model er med variable temperaturtrin og den anden er uden. Modellen uden temperaturtrin er selvfølgelig en del billigere end denne model. Uanset hvilken model du vælger, så findes elkedlen i flere skønne farver; creme, pastelblå, pastelgrøn, lyserød, hvid, rød, sort og stål, så der er stor chance for, at du finder en farve, der passer perfekt til dit køkken. 

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 2400 watt 
 • Kapacitet: 1,5 liter
 • Afkalkningsfilter: ja
 • Materiale: Rustfrit stål og glas 
 • Temperaturtrin: 7
 • Ledningsoprul: ja
 • Vægt: 1,62 kg

Smeg Elkedel

Elkedel med variabel temperatur

Fordele
 • pros-icon.svg Retro design
 • pros-icon.svg 7 temperaturtrin

Detaljeret gennemgang

Smeg kom til det danske marked for nogle år siden – midt i retrobølgen, og mange elsker deres retro design. De laver både brødristere, elkedler, røremaskiner og meget mere, så er du vild med deres design, og vil du gerne have mere retro ind i din hverdag, så skal du tage et ekstra kig på denne model.

Derfor skal du vælge Smeg Elkedel 

Elkedel fra Smeg har en kapacitet på 1,7 liter, og med en effekt på 2400, er vandet kogt på ingen tid. Du vælger selv, hvilken temperatur vandet skal koges til. Der er i alt 7 temperaturtrin mellem 50 og 100 grader; 50, 60,70, 80, 90, 95 og 100 grader. 

Dette flotte design taler for sig selv, og låget er med push-åbning, så det åbner sig hurtigt. 

Selve soklen har også den 360-graders funktion, så du kan placere elkedlen på soklen uanset, hvilken vinkel du kommer fra. Soklen er udstyret med gummifødder, så den står fast og stabilt på køkkenbordet. 

Det aftagelig kalkfilter af rustfrit stå skal renses en gang imellem, og det samme gælder selve kedlen. Du kan afkalke en elkedel på flere forskellige måder, og det kan du læse mere om nederst i denne artikel.

Maskinen slår automatisk fra når vandet når 100 grader eller hvis der ikke er noget vand i kedlen. 

Elkedlen fra Smeg findes faktisk i to forskellige varianter, hvor den ene model er med variable temperaturtrin og den anden er uden. Modellen uden temperaturtrin er selvfølgelig en del billigere end denne model. Uanset hvilken model du vælger, så findes elkedlen i flere skønne farver; creme, pastelblå, pastelgrøn, lyserød, hvid, rød, sort og stål, så der er stor chance for, at du finder en farve, der passer perfekt til dit køkken. 

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 2400 watt 
 • Kapacitet: 1,5 liter
 • Afkalkningsfilter: ja
 • Materiale: Rustfrit stål og glas 
 • Temperaturtrin: 7
 • Ledningsoprul: ja
 • Vægt: 1,62 kg

Guide

Guide til valg af KitchenAid elkedel 

For at hjælpe dig på vej, har jeg lavet en lille guide over nogle af de ting som du skal tænke over inden du køber din næste elkedel. 

Design

Elkedlens design er en smagssag, men KitchenAid er kendt for at lave lækkert design og god kvalitet. De har også lavet flere serier, så du kan vælge brødrister, elkedel, røremaskine, blender osv. i samme serie og farver. Elkedlerne fra KitchenAid findes typisk også i flere forskellige farver, så du har mulighed for at vælge den farve, der passer til dine andre ting i køkkenet. 

KitchenAids Håndtag

Håndtaget på de forskellige KitchenAid modeller, som du har set i denne artikel, er næsten ens. De er lavet med den samme grundtanke om at producere et håndtag, der giver et godt greb og blødt at holde om, så du nemt kan manøvrere elkedlen rundt – uanset om den er fyldt med vand. Det kan nemlig være farligt at gå rundt med kogende vand i en elkedel, og derfor er håndtaget vigtigt. 

Temperaturtrin

Skal din elkedel have forskellige temperaturtrin? Flere og flere elkedler i dag har denne funktion, og den egner sig specielt til te-elskeren. Te kan nemlig ikke tåle alt for høje temperaturer, og det varierer meget fra te til te. Hvid te og urtete tåler ikke særlig høje temperaturer, og derfor kan du justere på graderne. 

Det er også en smart funktion, hvis du ikke behøver at vandet skal helt op at koge – det sparer unødvendig energi. 

Dobbeltisolerende konstruktion 

De fleste modeller fra KitchenAid har en dobbelt isolerende konstruktion, der sørger for at holde på varmen, men at elkedlen stadig er kold udenpå. Når en elkedel er isolerende, så koger vandet også beder, da varmen ikke går ‘til spilde’. Den er også mere støjsvag, og du brænder dig ikke på den. Elkedler, der bliver varme udenpå, kan være meget farlige. 

Tebryggeren fra KitchenAid er selvfølgelig ikke dobbeltisolerede.  

‘Hold varm’-funktion

Mange af KitchenAids modeller er udstyret med ‘hold varm’-funktionen, hvilket er en smart funktion, som kan holde vandet varm på den ønskede temperatur i op til 30 min. Det er en fordel, hvis du har gæster og gerne vil holde vand varmt til dem. Desuden er det også en fordel, hvis mange skal ud af døren om morgen, men stadig vil have sin kaffe, eller hvis du bliver forstyrret inden du når at drikke din te eller kaffe. 

Rengøring og afkalkning af elkedler 

Afkalkning af elkedler er utrolig vigtigt, fordi det kan være skyld i, at en elkedel brænder sammen. Producenternes garanti dækker typisk ikke, hvis man har en elkedel, som er brændt sammen pga. kalk. 

Din elkedel skal ca. afkalkes hver anden uge, og det kan gøres på forskellige måder, hvilket du kan læse mere i næste afsnit, men der er også nogle ting du kan gøre for at undgå at din elkedel danner meget kalk. Det er f.eks. en god idé, at elkedlen ikke står med vand, når den ikke bliver brugt. 

Afkalkning med eddike  

Du kan nemt afkalke din elkedel med eddike, da det er en rigtig effektiv metode. Hæld 1 del vand og 4 del vand op i elkedlen, og lad det koge op. Derefter hældes eddikevandet ud, og så skal du koge elkedlen igennem to til tre gange for at fjerne eddike lugten. 

Dette skal gøres cirka hver anden uge, hvis du bruger din elkedel hver dag 

Det er dog ikke alle elkedler, der kan tåle eddike, så læs dette i brugsanvisningen først. Nogle producenter kan også anbefale en helt anden metode. 

Du må helst ikke bruge brun eddike, da den indeholder sukker, hvilket kan sætte sig fast i elkedlen. Brug i stedet en god husholdningseddike uden sukker. 

Tips til rengøring af din elkedel 

Der kan nemt samle sig støv og snavs på en elkedel, og derfor er det vigtigt, at den bliver rengjort en gang imellem. Du kan nemt rengøre ydersiden af elkedlen med en klud med lidt sæbe. 

I dag har de fleste elkedler også et aftageligt kalkfilter, hvilket også skal tages ud og rengøres. Det gør du ved at fjerne eventuelle kalkrester og rense det med varmt vand. 

Udover det, er der heldigvis ikke særlig meget rengøring forbundet med en elkedel – udover afkalkningen. 

Historien om KitchenAid 

I dag kender de fleste KitchenAid for deres smukke og ikoniske røremaskine, men det hele startede faktisk i 1886, hvor Josephine Cochrane tog patent på det vi i dag kender som opvaskemaskinen. Noget tid efter – i 1919 – fødes varemærket KitchenAid. En ingeniør fra Ohio opfandt et elektrisk piskeris til den private forbruger. Den lille opfindelse har i dag revolutioneret madlavningsprocessen for kokke, madlavningsekspeter og for dig, som elsker at bruge tid i køkkenet.  

Opfindelsen fik sit navn, da en af virksomhedensdirektørernes kone afprøvede det lille apparat. Hendes feedback var ikke til at tage fejl af; det var den bedste køkkenhjælp (Kitchen Aid = Køkkenhjælp) hun nogensinde havde prøvet. Sådan blev KitchenAid dannet. 

Siden da har virksomheden spredt sig til mange lande verden over, og de har produceret mange flere produkter til køkkenet. De startede dog med at forbedre og forbedre røremaskinen indtil den var helt perfekt. Hvis du går tilbage og ser på den model, som der blev lavet i årene efter 1919, så er der mange ting der går i gang. Det er et tydeligt tegn på kvalitet og robusthed! 

I dag laver de også hvidevarer, kaffemaskiner, blendere, foodprocessor, elkedler, pander,  knive og meget mere! 

FAQ 

Hvilken Kitchenaid elkedel skal jeg vælge?

KitchenAid Artisan Elkedel er en god og alsidig elkedel, som effektiv med sin dobbeltvægget konstruktion. Den har et flot og elegant design, men det er ikke sikkert, at det lige er den model, der skal stå hjemme hos jer. Læs artiklen, og find din næste KitchenAid elkedel.

Hvor ofte skal en elkedel afkalkes?

Det er faktisk bedst at afkalke sin elkedel hver anden uge. Det skyldes, at en elkedel kan gå i stykker, hvis den ikke afkalkes regelmæssigt, og så giver det også en bedre kvalitet af vandet. Læs i artiklen, hvordan du nemt og hurtigt kan afkalke din elkedel.

Skal jeg vælge en KitchenAid elkedel med temperaturtrin?

Hvis du er en te-elsker, så ved du, at te - specielt hvid te og urtete - ikke kan tåle alt for høje temperaturer, da det kan resultere i, at teen bliver bitter. Flere af modellerne fra KitchenAid har derfor temperaturtrin, så du kan justere hvor varmt vandet skal være.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×