Pizzasten – Sådan vælger du den bedste pizzasten 2022

1
Weber pizzasten

Denne praktiske pizzasten af cordierite har en grå glasur med slip-let effekt. Tykkelsen er 3,5 cm, så når den først er varmet op, holder den rigtig godt på varmen, hvilket giver et godt flow i pizzabagningen. Det er dermed testens tykkeste sten. Derfor skal du vælge Weber pizzasten Slip-let er ikke kun praktisk til pizza, men gør også at den nemt kan bruges som stegeplade til stegning af kød og grønt på grillen. Glasuren sikrer…

Tjek prisen →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Weber pizzasten
Davidsenshop.dk
Cozze pizzasten
Johannes Fog Trælast & Byggecenter
Morsø Vetro Bagesten
BygXtra
Eppicotispai pizzasæt med lavasten og bagespade
Ikke på lager

I denne pizzasten test undersøger vi fire af, hvad vi anser som værende de bedste pizzasten på markedet. Udover at sammenligne væsentlige egenskaber som holdbarhed, bageevne og vedligeholdelse, så vil vi også fremhæve andre funktioner og fordele ved hver model.

Med en god pizzasten kan du selv bage autentiske italienske pizzaer med sprød skorpe hjemme i din ovn eller grill.

En velsmagende pizza kan sagtens bages i almindelig ovn, men man kan også bruge en pizzasten til grill, så man opnår en ekstra høj temperatur. En pizzasten virker nemlig ved at have en fantastisk varmeledningsevne, som ikke blot giver perfekte pizzaer, men også er super til at bage brød på.

Vil du forvandle din ovn eller grill til en pizzaovn, findes der ikke kun én type pizzasten.

Uanset om du har planer om at opgradere de frosne pizzaer eller allerede sidder klar med spændende opskrifter, og en drøm om den perfekte pizza, så har vi gjort forarbejdet for dig.

Der er forskel på om du vælger en pizzasten i stål, keramik eller natursten. Her kommer fire aldeles gode bud på den perfekte pizzasten. Vi har samlet vores viden om de forskellige pizzasten i en købsguide til dig, og vil du nemt og hurtigt sammenligne de fire produkters specifikationer kan du se vores sammenligningsmodel.

Weber pizzasten – Bedste pizzasten

Weber pizzasten

Denne praktiske pizzasten af cordierite har en grå glasur med slip-let effekt. Tykkelsen er 3,5 cm, så når den først er varmet op, holder den rigtig godt på varmen, hvilket giver et godt flow i pizzabagningen. Det er dermed testens tykkeste sten.

Derfor skal du vælge Weber pizzasten

Slip-let er ikke kun praktisk til pizza, men gør også at den nemt kan bruges som stegeplade

til stegning af kød og grønt på grillen. Glasuren sikrer en nem rengøring og modvirker misfarvninger, så pizzastenen altid ser indbydende ud.

Weber er oprindelig kendt for sine kuglegrill, men har også slået navnet fast på gasgrill af høj kvalitet. Denne store firkantede sten er designet til Weber kuglegrill og de større gasgrill, men kan sagtens anvendes i almindelig ovn. Med et mål på 30 x 44 cm passer stenen perfekt til bagning af pizza, brød og andet bagværk som f.eks. cookies.

Det kan vi lide:
  • slip-let funktion
  • Fremstillet af cordierite sten
  • God størrelse der passer både til ovn og grill
Det skal du være opmærksom på:
  • har ikke håndtag

Cozze pizzasten – Bedste billige

Cozze pizzasten

Pizzastenen i cordierit giver en ekstra sprød pizzabund. Tykkelsen er kun 1 cm, så den er hurtigt gennemvarm, hvilket gør den til en energivenlig og god pizzasten til ovn.

Derfor skal du vælge Cozze pizzasten

Pizzastenen fra cozze passer perfekt ind i en Cozze pizzaovn med en lækker og indbydende pizza som resultat. Et mål på 34,5 x 34,5 cm betyder også, at der er plads til den i ovnen eller på en grill.

Den tynde sten køles hurtigt ned, uanset om du bruger den i ovn eller på grill. Det kan betyde lidt ventetid, så pizzabunden bages ved de korrekte høje temperaturer.

Cordierit er et meget holdbart keramisk materiale, som har været brugt i brødovne i over 30 år. Det er populært, da materialet suger en smule fugt under bagningen.

Pizzastenen tåler opvaskemaskine, så har du uheld eller lidt fastbrændt mel er du nemt videre til at bage pizza igen.

Det kan vi lide:
  • Varmer hurtigt op
  • God størrelse
  • Fremstillet i cordierit
  • Tåler opvaskemaskine
Det skal du være opmærksom på:
  • meget tynd og kan derfor være svær at få til at holde temperaturen

Morsø Vetro Bagesten – Bedste premium

Morsø Vetro Bagesten

Denne pizzasten er en keramisk glasplade, der tåler op til 500 grader. Den er derfor perfekt til pizzabagning, men også til bagværk med sprød skorpe eller som stegeplade til madlavning.

Derfor skal du vælge Morsø Vetro Bagesten

Det mørke glas tåler høje temperaturer og muliggør en stegning uden fedtstof, hvis det ønskes, og gør det nemt at stege på grillen, men også nemt at rengøre bagefter, da den ikke suger fedt og skidt til sig som sten.

Med en diameter på 34 cm er denne morsø pizzasten også perfekt som serveringsfad, når der ikke lige er pizza på menuen. Du får altså et design, du kan nyde på mange andre tidspunkter, end lige når pizzaen bages.

Morsø er kendt for deres brændeovne og sidenhen har de også lavet en grill eller to. Siden 2015 har de produceret køkkentøj i et tidløst dansk design. Her en lækker rund pizzasten, der kan bruges i ovnen, pizzaovn eller på grill.

Det kan vi lide:
  • flere anvendelsesmuligheder
  • Tåler meget høje temperaturer
  • Nem rengøring
Det skal du være opmærksom på:
  • Lille størrelse

Eppicotispai pizzasæt med lavasten og bagespade – Bedste lavasten

Eppicotispai pizzasæt med lavasten og bagespade

Pizzasten i Siciliansk lavasten med naturlig non-stick overflade, der forstærkes af en hurtig behandling før første brug. Tykkelsen på 1,5 cm holder varmen bedre end de helt tynde sten.

Derfor skal du vælge Eppicotispai Pizzasæt

Lavasten er perfekt til en god pizzabund med en lækker skorpe. Med et mål på 38 x 30 x 1,5 cm passer den på de fleste gasgrill, men den kan også bruges i ovnen eller anden varmekilde. Den kan som visse andre også bruges som stegeplade.

Før brug bør man vaske den i saltvand og gnide den i olivenolie. Efter 24 timer aftørres stenen, og den er klar til både pizza og bagværk. En natursten som denne tåler ikke sæbe.

Den tilhørende pizzaspade gør det nemt at flytte selve pizzaen over på pizzastenen, uanset om du bager på grill eller i ovnen. Du får altså et sæt, der gør det nemt at komme i gang med din hjemmelavede pizza.

Det kan vi lide:
  • Bagespade medfølger
  • Non-stick overflade
  • God til at holde varmen
  • God størrelse
Det skal du være opmærksom på:
  • Natursten – tåler ikke sæbe og kan være sværere at rengøre

Sådan vælger du den rette pizzasten

Ikke nok med valget mellem en rund pizzasten og en firkantet pizzasten, grill eller ej. Der skal også tænkes på andre faktorer, såsom rengøring af pizzastenen, størrelsen, tilbehør og om den kan bruges til andre ting end pizzabagning.

Typer af pizzasten

Pizzasten lavet af cordierit-sten

Cordierit-sten er det absolut bedste, hvis du ønsker at bage andet end bare pizzaer. En pizzasten i cordierit-sten er meget holdbar og så kan den håndteres nemt.  Cordierit-pizzasten er som regel en smule dyrere end andre materialer, men hvis planlægger at bruge din piazzasten ofte, så er det alle pengene værd.

En pizzasten i cordierit-sten har alle de samme kvaliteter som en keramisk pizzasten eller en pizzasten lavet af sten og mere til. Som regel kommer disse pizzasten i en firkantet form, så de passer perfekt til en ovn. Dog fås de også i runde udgaver, så du vil nemt kunne finde en størrelse der passer til dit behov.

En af fordelene ved en pizzasten lavet af cordierit-sten er, at du kan tage den direkte fra fra en lav temperatur til en meget høj temperatur uden risiko for, at den revner.

Keramiske pizzasten

Keramiske pizzasten er kendt for ikke at være lige så gode som pizzasten lavet af sten. De er dog meget tæt på og det er marginaler der adskiller dem.

Disse pizzasten er det mest omkostningseffektive valg, og materialet er det letteste af dem alle, hvilket betyder, at de er meget nemme at håndtere.

Denne type pizzasten er lavet af specielt ler, hvorfor den er ideel til at fordele varmen jævnt, hvilket især gør den god til pizzabagning. En keramisk pizzasten er desuden nem at rengøre, og hvis den rengøres korrekt, kan den holde i årevis.

Pizzasten lavet af sten

Pizzasten lavet af sten er effektive til pizzabagning, fordi de er de bedste til at absorbere fugt. Den traditionelle sten absorberer nemlig fugt optimalt, hvilket resulterer i en sprød skorpe. De kommer i en række forskellige former, så du kan vælge den, du foretrækker.

Ulempen ved disse sten er, at du er nødt til at forvarme ovnen eller tænde op i grillen 30 minutter før, du ønsker at bage pizzaen. Samtidigt har de nemmere ved at revne end andre modeller.

Rengøring af pizzasten

Rengøring er nok ikke det først du tænker på, men når du har indkøbt den bedste pizzasten, er det også vigtigt, at holde din pizzasten ren og klar til pizzaer. Har du bagt pizzaer, vil der ofte sidde lidt brændt mel fast fra pizzaen, men langt det meste kan børstes væk.

Har du haft det helt store uheld, kan du vaske eller skrabe det meste væk. Det er heldigvis ikke så tit, det sker. Der er stor forskel på om du må bruge sæbe, eller om den tåler opvaskemaskine, så her er rådet, at du tjekker, hvad der må gøres med præcist din bagesten.

Ofte er det dog nok, at skrabe ren og sørge for at varme ordentligt op før næste pizzabagning. Ligesom med risten på en grill sørger den høje varme for en nemmere rengøring og ingen bakterier. De færreste vasker jo heller ikke deres grill af efter hver brug. Tænk bare på de store ovne i et pizzaria. De kan heller ikke lige vaskes af.

Undgå revner

Måske har du selv oplevet eller også kender du sikkert nogle der har. Man er midt i pizzabagningen og alle glæder sig til at sætte tænderne i et stykke sprødt pizza, men ak, pludselig knækker pizzastenen.

Her er vores bedste tip til, hvordan du undgår dette:

  • Sæt altid stenen ind i en kold varm, så den varmer langsomt op
  • Undgå at flytte for meget på stenen
  • Undgå at vaske stenen, da fugt kan få den til at revne
  • Vent til stenen er helt kold før du tager den ud af ovnen
  • Læg ikke frossen pizza på stenen, kun stuetemperatur eller over
  • Vær forsigtig med de meget høje temperaturer og følg altid temperaturanvisningen der følger med stenen

Sådan bruger du din pizzasten

Traditionelt er der sparsomt men godt og velsmagende fyld på italienske pizzaer. Den helt klassiske margarita med en lækker tomatsauce og en god kvalitets mozzarella er manges foretrukne valg. Måske vil du hellere have pepperoni, grøntsager, ansjoser eller noget helt andet på. De fleste mennesker har en favorit, og mulighederne er mange.

Pizzastenen som lægges i ovnen eller på grillen bager sprøde pizzaer, fordi dejen opvarmes lynhurtigt og visse typer suger også lidt af fugten ud af dejen. Pizzastenen sørger derved for en sprød bund på dine pizzaer.

For alle pizzasten gælder dog præcist samme regel. De skal sættes i kold ovn eller grill og varmes langsomt op. Gør man ikke det kan selv en god sten gå i stykker. Det samme gælder ved afkøling, så den skal derfor køle ned sammen med ovnen eller din grill. Pizzastenen skal have lov til at blive ordentlig gennemvarm sammen med ovnen eller grillen, før du lægger dejen på. Det giver det bedste resultat.

At bage en pizza

Det kræver egentlig ikke så meget at lave en hjemmelavet pizza. Når du har valgt den bedste pizzasten for dit behov og fundet opskriften på en god dej, er du godt på vej. Om du bruger en grill eller andet er i sidste ende et spørgsmål om temperament, lokation og pengepung. Det er nemlig den høje temperatur, der sammen med en bagesten giver den sprøde bund.

Grunden til at man bager en pizza på pizzasten er, at den bages mest fra bunden, så uanset om du bruger bageplade, sten eller bagestål skal det varmes rigtig godt op inden dejen lægges på. Bruger man en gasgrill, skal man tænke over, hvor voldsomt man starter opvarmningen af pizzastenen, så den ikke knækker. Her er det trods alt nemmere med et bagestål på din grill, men igen er det et spørgsmål om temperament.

Den gode pizzadej

En god pizzadej kræver en rigtig pizzamel, koldt eller lunkent vand, lidt salt og gær afhængig af den hævetid du har mulighed for. Ofte kan en lang hævetid af dejen smages på pizzaen, da det giver en elastisk pizzadej, der kan formes på den optimale måde og holde godt på fyldet.

Så bestemmer du helt selv hvad og hvor meget, der skal på, og du ved præcist hvilke ingredienser, der er i. Er du ikke helt sikker på, hvilken kombination, du foretrækker, er der masser af inspiration at få på de mange opskrift sider på nettet. Det er faktisk slet ikke så svært.

Formen

Før pizzabunden formes og du putter fyldet på, skal din dej hvile i de stykker dej, der passer til en pizza. Stykkerne strammes op og trilles til boller, før de hviler, og efter et hvil er de klar til at blive formet til pizzaer i en smule mel.

Man bruger ikke en kagerulle, men derimod strækkes og trykkes dejen forsigtigt ud i den klassiske form. Det kræver lidt håndelag, men der er masser af videoer på nettet, der viser præcist, hvordan man gør det bedst muligt.

Mel på bordet hjælper på din pizza eller dit brød ikke hænger fast i bordet, men pas på at der ikke er alt for meget under pizzaen, for det brænder nemt, når bunden lægges på pizzastenen. Og det smager ikke så godt, når det er brændt fast på pizzastenen.

Teknikken

Man kan godt bruge bagepapir, når man bager pizza, men især i en grill er der risiko for at det ender i flammer. Brug istedet lidt mel og en spade til at flytte din pizza over på pizzastenen

Det er i høj grad et spørgsmål om teknik og øvelse, så fortvivl ikke, hvis det ikke lykkedes i første eller andet forsøg. Hver gang lærer du en lille smule, og efterhånden perfektioneres din teknik. Så gør det vel ikke noget, at der skal prøvesmages undervejs.

Brød

Har du ekstra dej, når du har bagt dine pizzaer, kan du nemt lave lækkert brød af resten. Små brød er nemmest at bage, men pas på de ikke brænder, før de er færdigbagte. Især i en grill kan temperaturen blive meget høj, så du kan ende med sorte og brændte brød før de er gennembagte inden i.

Genopvarm din pizza

Vidste du forresten at det ikke er ovnen, der er bedste vej til at genopvarme din pizza? Har du rester tilbage fra dagen før bliver de ekstra lækre og næsten som nybagte af at blive genopvarmet på den rigtige måde. Her får du mit trick til velsmagende pizzaer dagen efter, der smager næsten som friskbagte.

Læg et stykke pizza på din stegepande og tænd på medium varme. Når panden er varm dryppes en lille smule vand på ved siden af pizzaen og der lægges et låg på. Efter 1-2 minutter har du varm pizza med sprød bund igen.

Har du alligevel gang i din grill, kan samme trick sikkert bruges der. Til små portioner er det nok alligevel lidt voldsomt at starte sin grill, for få minutters opvarmning, men det bestemmer man jo heldigvis selv.

FAQ

Hvilken pizzasten er bedst i test?

Den bedste pizzasten i test er Weber pizzasten. Den udmærker sig i lækkert design og funktionalitet.

Hvad er bedst bagesten eller bagestål?

Bagestål vs bagesten er lidt som at vælge mellem gas eller kul til grillen. Nogle sværger til kul og nogle elsker gas. Bagestålet har den fordel, at det er meget holdbart og rengøringsvenligt. Nogle sværger til bagestål, og bager alt deres brød på bagestålet i ovnen eller på grillen. Andre går den mere traditionelle vej med en pizzasten i ovn.