Derfor skal du købe et legekøkken til dit barn
BEDSTE I TEST
Vidste du, at en støbejernspande faktisk kan holde hele livet, hvis du rengør den rigtigt? Læs denne guide, hvor vi giver dig de bedste tips til at rengøre og vedligeholde dit støbejern.
Når det handler om at vedlige og rengøre din støbejernspande, så skal du være opmærksom på, at der findes to slags støbejern, som skal behandles forskelligt. Den første type er fremstillet af 100 % støbejern, og er kendetegnet ved, at have en mere ru overflade og er ofte i farven sort. Den anden type har en emaljeret overflade, som har en beskyttende virkning, og disse kan komme i et større udvalg af farver.
Gryder og pander i støbejern er velegnede til madlavning, fordi de kan nå ekstremt høje temperaturer, og omvendt kan de også holde en konstant lav temperatur, som er perfekt til retter, der skal langtidsstege. Men på trods af disse fordele, er der stadig risiko for, at maden kan brænde på, og dermed sætte sig fast. Du kan også komme ud for, at der opstår belægninger i form af enten sæbe eller madrester. Hvis din pande er af 100 procent støbejern, anbefaler vi, at du følger disse simple råd for vedligeholdelse og rengøring heraf.
Det emaljerede støbejern skal vedligeholdes mere eller mindre som en almindelig gryde. Brug varmt vand og almindeligt opvaskemiddel, men sørg for, at lade gryden eller panden køle helt af, inden du foretager dig noget (Modsat 100 % støbejern, må du gerne anvende opvaskemiddel og sæbe).
Skrub godt med en opvaskebørste, og vær altid sikker på, at der ikke sidder brændte madrester tilbage på panden. Hvis der gør dette, så risikerer du at maden brænder på, næste gang du skal anvende din pande. Sørg derefter for, at få skyllet alt sæbe væk, og tør panden omhyggeligt af. Det er vigtigt at sikre, at gryden eller panden er helt tør, da selv en lille mængde vand kan resultere i rustdannelse.
Hvis ikke du kan skrubbe alle brændte rester væk, så kan du lade panden stå i blød natten over, hvormed alle de genstridige madrester burde være lige til at vaske af dagen efter. Hvis ikke dette er tilstrækkeligt, så kan du højst sandsynligt løse problemet, ved at lave et opkog med både salt og opvaskemiddel.
Det anbefales ikke at rengøre dine gryder og pander af støbejern med sæbe (dog kan emaljeret støbejern godt tåle sæbe). Afkog i stedet det pågældende støbejernsprodukt eller vask det med rigeligt varmt vand. Et produkt af støbejern skal desuden ikke sættes i blød, da dette kan medføre at det ruster. Sørg også altid for at dit støbejernsprodukt er helt tørt, inden du opbevarer det i en pose eller i køkkenskabet.
Hvis du har en 100% støbejernsgryde, som har fået rust eller hvor maden er brændt på, så fortvivl ej, for du kan godt redde den.
Hvis din pande af støbejern er brændt på, så fyld ca. et kilo fint salt i, så det dækker bunden. Lad derefter panden stå på blusset i ca. 30 minutter, og rør rundt hvert femte minut. Når panden har stået i ca. 45 minutter, slukker du for blusset, og lader den køle af ned. Smid saltet ud og vask panden i varmt vand – uden sæbe!
Stil nu dit støbejern tilbage på blusset på middel varme. Når vanddråberne er fordampet, hælder du en lille smule solsikkeolie i panden, så der er et tyndt lag olie der dækker den. Lad panden stå på blusset i en 20 minutters tid, til olien nærmest er “smeltet ind” i panden. Smør endnu et meget tyndt lag olie på, og lad også dette brænde ind i panden. Gentag gerne 4-5 gange.
Hvis dit støbejern er blevet rusten, skal du have fat i en god skure- eller stålsvamp – dette gælder dog ikke til almindelig rengøring. Når rusten er fjernet, skal du hælde 1-2 liter vegetabilsk madolie (gerne kokosolie) i panden eller gryden, for derefter at lade den stå i et kvarters tid på den medium varme kogeplade.
Sluk igen for komfuret og lad støbejernsproduktet stå med olien i op til 12 timer. Herefter smider du det overskydende olie ud, hvorefter du vasker din støbejernspande eller gryde godt med varmt vand.
Vidste du, at støbejern kan holde evigt, hvis du behandler det korrekt? Her får du opsummeret nogle af de bedste tips til at vedligeholde dine støbejernsprodukter til madlavning, så du slipper for gryder og pander, der er brændt på eller er rustet.
Støbejern har bedst af at blive opvarmet langsomt. Skru derfor aldrig helt op for blusset med det samme, da støbejernet kan tage skade. Derudover skal støbejernsprodukter afkøles langsomt for at undgå at de “slår sig” og bliver skæve. Det er desuden vigtigt at huske, at dit støbejern ikke må udsættes for temperaturchok, da dette kan give revner eller emaljeskader. Kom derfor aldrig koldt vand på en brandvarm pande.
Vær forsigtig, hvis du bruger metalredskaber som gafler og skeer på støbejernet, da dette i værste fald kan beskadige emaljen eller belægningen. Brug i stedet køkkenredskaber bestående af træ eller kunststofmaterialer, herunder bl.a. silikone og plastik, for at passe bedst muligt på dit emaljerede støbejern. Når du skal rengøre din pande eller gryde, skal du desuden undlade at bruge metalskuresvampe, men i stedet bruge nylonsvampe, skuresvampe eller en blød børste.