Sådan vælger du den bedste højstol til spisebordet

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, bor i København, og har beskæftiget sig en del i køkkenet.    I mange år havde Frederikkes familie et af Skandinaviens største brandhouse indenfor køkkenudstyr,...

Skal du købe en højstol til dit barn, er der mange ting, der skal være i fokus. Det er derfor ikke tilstrækkeligt, at du blot vælger en vilkårlig stol. Det er også gældende, selvom du vælger en topmodel, der har vundet flere tests. Valget skal nemlig i lige så høj grad træffes med fokus på behov og krav, som med fokus på kvalitet.

Hvis du er i tvivl om, hvad du bør fokusere på, når du skal købe en højstol, kan det virke tiltalende at vælge en vilkårlig model. Det bør du dog ikke gøre. I stedet skal du læse med herunder, hvor du kan blive klogere på, hvad der skal fokuseres på. Med denne viden bliver det nemlig betydeligt lettere at vælge en højstol.

1. Dit barn skal have god rygstøtte

Frem til, at dit barn er ca. ni måneder gammel, er det uhyre vigtigt, at rygstøtten er behagelig. Ligeledes er det også vigtigt, at barnet sidder i den helt rette position. Hvad det betyder er, at dit barn ikke må sidde for tilbagelænet i stolen. Man kan muligvis tro, at det er komfortabelt, men det er ikke sundt for barnets ryg.

Vil du gerne sikre, at det er komfortabelt for barnet at sidde i højstolen, kan man supplere med en lille hynde, der kan lægges ned i stolen. Desuden bør det også nævnes, at du skal sørge for at rygstøtten har en højde på minimum 25 cm.

2. Stolen skal have et vandret sæde

Det er ikke en god idé at købe en højstol med et sæde, der er skålformet. Det vil nemlig gøre det sværere for barnet at røre sig. Dertil vil det også forringe blodtilstrømningen til benene. I stedet skal du vælge et sæde, der er vandret, og gerne ca. 25-40 cm bredt samt 20-25 cm dybt, da det giver den bedste sidestilling.

3. Vær opmærksom på siddehøjden og bordet

Der skal helst være en afstand fra sæde til bord på 15-20 centimeter. Desuden skal siddehøjden til de fleste almindelige spiseborde være mellem 52 og 57 centimeter.

Børn vil gerne være tæt ved bordet og resten af familien, når I sidder ved spisebordet. Det kan derfor være en fordel at vælge en højstol, der har en aftagelig spisebakke. Derved er det muligt for barnet at komme helt ind til bordet.

I et sådant tilfælde kan spisebakken blot bruges, når barnet sidder alene, hvad enten det er for at spise, tegne e.l. Det er dog typisk, når barnet bliver ældre, at det er aktuelt.

4. Sikkerhed

Du gør klogt i at vælge en højstol, der har både mavebøjle og skridstrop. Derved er der minimal risiko for, at dit barn kan falde ud af stolen. Det er naturligvis et yderst vigtigt aspekt, da man ikke bør gå på kompromis med sikkerheden.

Hvis du føler, at det er svært at finde en ideel højstol til netop dit barn, kan du tage et kig på denne guide: https://tildenlille.dk/guide/hoejstol-test/. Her kan du nemlig finde inspiration blandt de bedste modeller på markedet.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×