Tilslutning af opvaskemaskine → Sådan tilslutter du den nye model

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, bor i København, og har beskæftiget sig en del i køkkenet.    I mange år havde Frederikkes familie et af Skandinaviens største brandhouse indenfor køkkenudstyr,...

I dette indlæg kan du læse om tilslutning af en opvaskemaskine. Vi guider dig gennem, hvornår du selv må foretage en installation og hvornår det kræver professionel hjælp fra en autoriseret VVS installatør. Du kan også læse mere om, hvordan du finder det bedste tilbud på en installation af opvaskemaskine – uanset om dette er nem enkel eller mere vidtgående en af slagsen.

Føler du dig klar til at investere i en ny opvaskemaskine? I så fald vil vi anbefale dig at læse vores test af opvaskemaskiner, hvor vi guider dig til de allerbedste modeller på markedet. På den måde kan du være sikker på, at din nye opvaskemaskine er investeringen værd og lever op til dine behov.

Kan jeg selv stå for tilslutningen af opvaskemaskinen?

Det korte svar er, ja. Du må gerne selv stå for tilslutningen af en opvaskemaskine. Du skal dog være opmærksom på, at det udelukkende gælder, når du:

 • Kan tilslutte opvaskemaskinen via en stikprop til en stikkontakt
 • Kan tilslutte opvaskemaskinen via en eksisterende stophane, der giver dig mulighed for at slukke for vandtilførslen direkte under vasken
 • Selve opvaskemaskinen er klar til installation ved at være udstyret med de rigtige slanger, ledninger, stikpropper o.l.

De to første elementer gør sig gældende i de fleste tilfælde, hvis der allerede har været monteret en opvaskemaskine i hjemmet. Dette gælder dog kun, hvis den har været monteret korrekt. Det sidste punkt skifter, alt efter hvilket produkt du køber. Det kan derfor godt betale sig at tjekke op på, om ledningerne o.l. er klar til installation, idet du køber opvaskemaskinen hos forhandleren.

Udskiftning af eksisterende opvaskemaskine eller montering af opvaskemaskine for første gang?

Der er stor forskel på, om du blot skal udskifte en eksisterende opvaskemaskine eller til at foretage en montering af en helt ny opvaskemaskine. For som vi netop har nævnt i det ovenstående afsnit, så kræver en nem og hurtig installation, at der allerede er de rette ledninger og rør til rådighed. Dette er ikke nødvendigvis tilfældet, hvis du skal til at montere en ny opvaskemaskine i hjemmet for første gang.

Ved udskiftning af en eksisterende opvaskemaskine, kan du sagtens stå for arbejdet selv. Du kan dog altid vælge at få professionel hjælp (det behøver ikke være en autoriseret VVS’er), hvis du ikke er helt så stærk i at rode med ledninger og installere hårde hvidevarer. Er der tale om en førstegangs montering af en opvaskemaskine i et hjem, hvor der ikke har været opvaskemaskine før, så vil vi anbefale dig at tage kontakt til en autoriseret VVS’er og få hjælp til opgaven. Det kan du læse mere om i et senere afsnit.

Sådan tilslutter du din opvaskemaskine

Hvis du har fundet ud af, at du nemt kan udskifte din opvaskemaskine selv, uden at få professionel hjælp til arbejdet, så skal du læse med i dette afsnit. Vi giver dig nemlig en trin-for-trin guide til, hvordan du bedst muligt monterer og tilslutter din nye opvaskemaskine. Vi må dog hellere pointere, at den nedenstående guide er overordnet. Det kan altså godt være, at den afviger en smule, alt efter hvilket produkt du har investeret i. Du skal derfor stadig sørge for at læse brugsvejledningen før du går i gang, så du er sikker på, at du får tilsluttet opvaskemaskinen korrekt.

 • Luk for vandtilførslen: Først og fremmest skal du huske at lukke for vandtilførslen, da du ellers risikerer, at der opstår vandskader. Dette er netop årsagen til, at du udelukkende må tilslutte en opvaskemaskine, hvis der er en stophane tilgængelig
 • Afmontér og fjern den gamle opvaskemaskine: Hvis du skal udskifte opvaskemaskinen, så skal du starte ud med at fjerne den gamle model. Dette gøres efter, at du har lukket for vandet
 • Dobbelttjek at du har alt værktøj, ledninger og andre dele til rådighed: Før du går videre med installationen af den nye opvaskemaskine, så tjek lige for en sikkerheds skyld, at du har alt, du skal bruge til rådighed. Det er ikke optimalt at fortsætte med monteringen, hvis du mangler nogle dele. Så vent hellere til du har købt det ind
 • Tjek at der er monteret en afløbs- og tilløbsslange på den nye opvaskemaskine: Er der ikke monteret disse to dele, så må du ikke fortsætte med installationen. I så fald skal du forhøre dig, om forretningen har sendt en forkert model eller skaffe professionel hjælp
 • Montér afløbs- og tilløbsslange: Disse to slanger skal sidde, hvor du fjernede de gamle. Du kan udmærket benytte et spændebånd, slangeklemme og / eller afspærringsventil til at montere dem fast. Disse slanger er yderst vigtige at sætte korrekt, da du ellers risikerer vandskader
 • Sæt stikket i stikkontakten: Næste skridt er at tilslutte selve opvaskemaskinen til en stikkontakt. Stikproppen skal have jordforbindelse. Ofte vil der være en stikkontakt bag opvaskemaskinen, men hvis dette ikke er tilfældet, skal du finde ud af at tilslutte den til den nærmeste stikkontakt, så den ikke bliver til for megen gene
 • Opsæt en dampspærre: Hvis du udskifter en gammel opvaskemaskine med en ny på den samme placering under en bordplade, så er der nok allerede en dampspærre. Men hvis der ikke er, så kan du med fordel fastgøre en dampspærre under bordpladen. Dette vil nemlig mindske risikoen for mug, skimmelsvamp o.l.
 • Sæt opvaskemaskinen på plads: Hvis den er fritstående, skal du blot sætte den, hvor du vil. Skal den derimod opbevares under en bordplade, så skal du være forsigtig, når du skubber den på plads, da du ellers risikerer at rykke eller klemme nogle af ledningerne
 • Sørg for, at opvaskemaskinen står lige: Når du har fået placeret opvaskemaskine, hvor den skal stå, skal du efterfølgende sikre dig, at den står i vater. Du kan oftest justere på højden på maskinens ben. Du kan også med fordel fastgøre din nye opvaskemaskine med skruer i begge sider, så du ved, at den står fast
 • Dobbelttjek slanger: Tjek endnu engang vandslange o.l. for at sikre dig, at du ikke har fået revet dem løs undervejs i monteringen af opvaskemaskinen. Alle ledninger og slanger skal være strammet godt til, så de ikke lækker
 • Tjek at alt fungerer: Før du lægger alt værktøjet væk, er det en god ide at tjekke, om alt fungerer som det skal. Du skal derfor som det sidste punkt tænde for strømmen og vand igen. Hvis alt virker som det skal, kan du køre et vaskeprogram. Det er vigtigt, at du holder øje med maskinen imens, så du hurtigt kan opdage, hvis der skulle være lækager e.l.

Skal der trækkes vand og ledninger, så søg hjælp hos en professionel

Du har altid mulighed for at få professionel hjælp til installation af opvaskemaskine. Dette gør sig gældende, uanset om alle ledninger og stik er klar til installation eller der skal trækkes vand og ledninger. Du skal således ikke føle, at blot fordi du ønsker at udskifte din opvaskemaskine, så skal du også stå med al besværet. Det koster dig muligvis en smule, men det er pengene værd, da du så kan være sikker på, at installationen er korrekt udført.

Vær dog opmærksom på, som vi allerede har nævnt et par gange i denne artikel, at du ikke må stå for installation af opvaskemaskine selv, hvis det ikke er lige til at tilslutte slanger og stik. Du skal altså have professionel hjælp, hvis installationen kræver større ændringer for afløb, rør, ledninger o.l. Faktisk kræver dette stykke arbejde en autoriseret VVS’er. For at sikre, at du får fikset opgaven til den bedste pris, kan du udmærket indhente tilbud fra flere VVS’ere og sammenligne dem.

Er din installation af opvaskemaskine godkendt af forsikringen?

Det kan godt betale sig at forhøre, om din forsikring er ok med, at du foretager installationen af en ny opvaskemaskine selv. Du kan nemlig godt risikere, at din forsikring kræver en autoriseret VVS installatør til arbejdet for at de vil dække i samme omfang som tidligere. Normalt vil dette ikke være et problem, da det jo ikke er et krav at få professionel hjælp til de enkle installationer. Alligevel er det en god ide at tjekke, så du ikke pludselig ender med at stå med hovedet i postkassen, hvis der skulle opstå en vandskade.

Vær desuden gerne opmærksom på, at du helst skal undgå at skifte stikproppen på brugsgenstanden. Dette skyldes, at det kan have indflydelse på returretten og garantien på produktet, hvorfor du ikke vil kunne få pengene tilbage, hvis der er noget galt med produktet inden for de første par år.

FAQ

Guide

Kan jeg selv stå for tilslutning af opvaskemaskine?

I de fleste tilfælde, ja. Det kræver dog, at der er stikprop på ledningen og en stophane at tilslutte til. Er dette ikke tilfældet, så skal du have hjælp af en professionel VVS’er til arbejdet.

Hvor meget koster det at få professionel hjælp til tilslutning af opvaskemaskine?

Prisen afhænger af, hvad du skal have lavet. Er der tale om en simpel montering, koster det omkring 400 til 500 kroner. Skal ledninger og stik rykkes, kan det blive dyrere - se tilbud i artiklen.

Hvad skal jeg gøre med den gamle opvaskemaskine, når jeg har købt en ny?

Bestiller du installation med i købet af din opvaskemaskine, tager de oftest den gamle model med sig. Ellers skal du selv sørge for at få den til genbrugspladsen, så den kan skrottes korrekt.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×