Siemens opvaskemaskine test (2022) → STOR guide
BEDSTE I TEST
Siemens SN436S05IS
Er du begyndt at opleve problemer med din opvaskemaskine eller vil du blot gerne vide, hvordan du bedst muligt vedligeholder den, så den kan holde i mange år fremover? Uanset hvad årsagen er til, at du ønsker at passe lidt bedre på din opvaskemaskine, er du kommet til det rette sted. Vi guider dig gennem den optimale vedligeholdelse af opvaskemaskinen og dens forskellige dele.
I de fleste tilfælde kan en rensning og udskiftning af diverse dele være nok til, at maskinen kan holde i endnu flere år. Det kan dog også være en god løsning at investere i en ny model. Markedet er trods alt i rivende udvikling, og en ny opvaskemaskine vil derfor ofte være mere funktionel.
Du kan læse om de bedste opvaskemaskiner på markedet i vores test af opvaskemaskiner.
I dette afsnit kan du læse mere om de mest gængse symboler på din opvaskemaskine og hvilke du skal holde særligt øje med. Vær gerne opmærksom på, at symbolerne ikke er de samme for alle modeller, hvorfor det altid er en god ide at tjekke op med brugsvejledningen, når du køber en ny opvaskemaskine.
Er du i tvivl om, hvordan du egentlig skal gribe rensningen af en opvaskemaskine an? I så fald kan du følge vores trin-for-trin guide:
Du kan slippe nogenlunde let igennem en rensning af opvaskemaskinen, hvis den er udstyret med et særligt renseprogram. Dette vil klare de værste madrester og lagringer, så du ikke behøver at rense maskinen manuelt helt så ofte.
De fleste glemmer nok at rense filteret, men det kan faktisk godt betale sig at være opmærksom på det, da det kan hjælpe til bedre resultater. Det anbefales, at man tømmer grovfilteret efter hver brug. På den måde får du bugt med de værste madrester. Derudover skal du rense fin-filteret, bundsien og / eller filtersystemet cirka hver anden til tredje måned – alt efter hvor ofte du benytter din opvaskemaskine.
Er du i tvivl om, hvordan du bedst muligt passer på din opvaskemaskine? I så fald kan du læse nogle af de bedste metoder til at få opvaskemaskinen til at forblive funktionsdygtig i længere tid i dette afsnit.
Helt generelt burde du følge flere af de allerede nævnte og kommende råd i denne artikel. F.eks. skal du sørge for at rengøre opvaskemaskinen med jævne mellemrum, så alle dele fungerer optimalt. Derudover skal du tømme og rengøre maskinens filter / filtre, så fedt og madrester ikke blot hober sig op i filteret.
En stor del af vedligeholdelsen af en opvaskemaskine er at sørge for, at maskinen ikke mangler salt og afspændingsmiddel. Det kan have betydning for dit service og hvor godt maskinen fungerer, hvis du ikke sørger for at fylde dette på i tide. Vores anbefaling er derfor, at du reagerer med det samme frem for at lade der gå flere uger før du fylder salt og afspændingsmiddel i opvaskemaskinen.
Du kan udmærket supplere brugen af salt og afspændingsmiddel med 3-i-1 opvasketabs, da de hjælper med at holde niveauet af kalk o.l. helt i bund.
Der er delte meninger om, hvorvidt man skal vaske servicet før det sættes i opvaskemaskinen. Hvis der går flere dage før du sætter maskinen i gang, så vil vi anbefale, at du skyller servicet af. Vasker I dog hver eller hver anden dag, så går det nok, at der stadig er lidt på servicet. Du skal dog sørge for at smide madrester o.l. ud i skraldespanden.
Det er utrolig vigtigt at huske at afkalke opvaskemaskinen med jævne mellemrum. Vi har generelt meget kalk i vandet her i Danmark, hvilket danner kalkaflejringer på forskellige dele af maskinen, der kan forringe dens evne til at rengøre servicet eller gøre at den bruger mere strøm under et program. Du skal gerne sørge for at afkalke opvaskemaskinen minimum to gange om året. Bor du et sted i landet, hvor der er meget kalk i vandet, f.eks. København, kan du udmærket gøre det hver anden til tredje måned. Du kan skrue ned for antallet af afkalkning, hvis du benytter salt i opvaskemaskinen. Saltet sikrer nemlig, at kalken ikke samler sig lige så hurtigt.
Du kommer hurtigt gennem en afkalkning af opvaskemaskinen, hvis du blot benytter dig af et afkalkningsmiddel til denne type hårde hvidevare. Du kan dog også benytte dig af citronsyre direkte i sæbebeholderen og så køre et program, hvorefter maskinen er klar til brug igen.
Hvis du ikke føler, at din opvaskemaskine vasker servicet helt rent, så kan det være et tegn på, at du skal rengøre og vedligeholde den. I så fald kan du med fordel følge guiden fra det ovenstående afsnit “Sådan renser du din opvaskemaskine”. Dette vil løse de fleste problemer. Derudover kan det også være, at du skal skabe mere mellemrum i opvaskemaskine. Flere sætter nemlig servicet så tæt, at vandet ikke kan komme ordentligt ind mellem de forskellige dele.
Oplever du, at din opvaskemaskine starter et program, men så stopper i løbet af vasketiden? Det kan der være flere årsager til, men heldigvis er de fleste nogle, som man kan løse igen.
Stopper vaskemaskinen midt i et program, så kan du bl.a. tjekke, om afløbet skulle være årsagen. Dette kan nemlig godt blive tilstoppet, hvorfor vandet ikke kan komme igennem. Det kræver en rensning af afløbet at få vandet til at løbe optimalt. Der kan både være noget galt med vandtilførslen og afløbet, så tjek gerne begge dele.
De fleste opvaskemaskiner er desuden udviklet med diverse sikkerhedsforanstaltninger, der sikrer, at vandet ikke løber til opvaskemaskinen, hvis der er fare for oversvømmelse eller en vandskade. I disse tilfælde vil maskinen altså slet ikke tage vand ind, hvilket vil stoppe den. I så fald skal du lokalisere, hvad der er galt med maskinen (nogle nyere modeller kan selv foretage en fejlfinding, men det kan kræve professionel hjælp).
Et stoppet afløb er ikke den eneste ting, der kan gøre sådan, at vandet ikke ledes ind i opvaskemaskinen. Dette kan også skyldes, at vandslangen er bøjet, har fået et knæk, bliver mast e.l. Dette vil nemlig resultere i, at vandet ikke kan ledes gennem slangen, hvorfor det ikke kan komme til eller fra maskinen.
Du kan derfor med fordel tjekke, om alle slanger løber som de skal. Har de været mast, knækket, bøjet e.l., så skal du dobbelttjekke, at de ikke er gået i stykker. Dette kan føre til en lækage, som kan ende i en stor (og dyr!) vandskade.